Časopis za pokrajino Posavje
28.01.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Inštitut 8. marec v Brežicah: Samo skupaj lahko zaščitimo javno RTV

Objavljeno: Petek, 18.11.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
I8M v Brežicah

Sodelujoči na novinarski konferenci

Predstavniki Inštituta 8. marec so v četrtek v Brežicah pripravili novinarsko konferenco, na kateri so spregovorili o aktivnostih kampanje v regiji in pomenu javne RTV.

V nadaljevanju objavljamo njihovo sporočilo za javnost.
 
»Slovenijo je to jesen povezal jasen namen: zaščititi javno RTV. Po pritiskih, ki jih že več kot leto doživljajo delavke in delavce osrednjega javnega medija, nas 27. novembra čaka referendum, na katerem se bomo odločali o noveli Zakona o Radioteleviziji Slovenija.  Na njem se bo odločalo o programski avtonomiji in uredniški neodvisnosti naše največje kulturne in informativne ustanove. Samo tako bo lahko nemoteno opravljala svoje osnovno poslanstvo: zagotavljanje kakovostnih informativnih, izobraževalnih, otroških, kulturnih, umetniških in razvedrilnih vsebin. S tem bomo podprli tudi novinarke in novinarje, ki trenutno doživljajo cenzuro. “Tudi v posavski regiji smo se pridružili kampanji za javno RTV. Pomembno se nam zdi, da zaposlenim na RTV izkažemo podporo in jim povemo, da niso sami,” pove Nina Rezman, prostovoljka kampanje.

Glas ZA je glas za demokracijo, za družbo brez nasilja, za povezano skupnost.

Glas za novi zakon RTV pomeni glas za manjši vpliv politike na javnem mediju. Z novelo Državni zbor ne bo več imenoval članov nadzornega in programskega sveta. Oba sveta bo namreč nadomestil novi upravni organ sestavljen iz zaposlenih na RTV in predstavnikov stroke. Kot je izpostavil Andraž Kos, član Inštituta 8. marec: “Na referendumu lahko podpremo novinarje in novinarke ter druge zaposlene na RTV. Jasno lahko omejimo vpliv politike na vsebino našega javnega radia in televizije. Povemo, da si želimo vrnitve Studia City, Politično s Tanjo Godec, Globusa, Zvezdane in drugih ukinjenih oddaj. Glas za pomeni glas za skupnost. Predstavlja sporočilo, da, bomo drug drugega zaščitili.”

”Če ne spremenimo zakona o RTV tako, da o programu javne RTV ne bo več odločala politična, oblast, boste ženske čez leto, dve ali še prej, od zgodnjih jutranjih ur pa do spanja na vse načine razsvetljevane, da vam je mesto v kuhinji, da je vaše poslanstvo rojevanje in da se možu nikoli ne ugovarja. In da, če do 25. leta pijete toliko kot moški, ne bo toliko otrok, kot zahteva postava in od vas pričakuje rod,” je izpostavil Goran Šalamon, frontman glasbene skupine Demolition Group.
 
Samo skupaj nam lahko uspe
 
Na posavskem ostajamo aktivni. “Tudi v našem kraju pozivamo ljudi, da se organizirajo. Raznašajo letake. Ozaveščajo ljudi o zakonu in stanju na RTV. Če želimo uspeti moramo na volišča pripeljati 396 000 ljudi, ki bodo na referendumu glasovali ZA zakonu. Pomembno je, da na volišča povabimo tudi svoje prijatelje in znance.” pojasni Miroslav Šibilja, prostovoljec kampanje. V času referenduma bodo organizirali deljenje letakov, dežuranje pred upravnimi enotami v obdobju predčasnih volitev in posebne akcije prostovoljcev.
 
Na referendumu lahko glasujete na več načinov
 
Zmago na referendumu lahko dosežemo samo skupaj, pomemben bo prav vsak glas, in pomembno je da ga izkoristimo, tudi če nas v nedeljo 27. novembra ne bo doma. “Obstaja več različnih načinov glasovanja, odvisno, kje se v času referenduma nahajate. Med 22. in 24. novembrom bodo potekale predčasne volitve. Volitve bodo potekale tudi v domovih za ostarele, zdravstvenih domovih in zaporih,” je povedal Andraž Kos. Javno RTV, delavce in delavke, našo skupnost, lahko zaščitimo le če se povežemo.


Vir: Inštitut 8. marec
 
« Nazaj na seznam
»