Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Leskovčani izkazali najvišjo čast župniku Ludviku Žagarju

Objavljeno: Četrtek, 01.06.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2965

Častni krajan Ludvik Žagar, ob njem župan Janez Kerin in predsednik MČ Leskovec pri Krškem Jože Olovec

S sinočnjo svečano sejo Sveta Mestne četrti (prej krajevne skupnosti) Leskovec pri Krškem se je pričel niz krajevnih praznikov, ki jih v junijskih dneh obeležujejo krajevne skupnosti in mestne četrti v mestni občini Krško.

Tako kot številne druge KS oz. mestne četrti se tudi leskovška ob prazniku spominja vrnitve izgnancev na svoje domove po drugi svetovni vojni. Zadnji Leskovčani so se vrnili do 1. junija, zato je ta dan določen za krajevni praznik, je povedala povezovalka prireditve Manca Marinčič.
 
DSC_2887

Zbrani na slovesnosti v leskovški osnovni šoli

Predsednik leskovškega četrtnega sveta Jože Olovec, ki je po lanskih lokalnih volitvah ostal na čelu ožje lokalne skupnosti, je povedal, da je četrtni svet doživel kar nekaj sprememb, kombinacija izkušenih in novih svetnikov pa je sprejela skoraj štiriletni program investicij. Izpostavil je, da so v preteklem štiriletnem obdobju zgradili ali obnovili 12 cest, povsem na novo uredili tri igrišča in jih nekaj dodatno opremili, izdali tri knjige, kupili 50 parkovnih klopi in zarisali 65 km pešpoti po območju dosedanje krajevne skupnosti. »Prav tako smo zgodovinski pozabi iztrgali naš grad Šrajbarski turn, ta biser pod vinskimi goricami,« je še poudaril. Poleg tega se zaključuje prenova in dozidava gasilskega doma, ki bo po 60 letih dobil povsem novo podobo, v njem pa bo poleg prostora za gasilce tudi dvorana, ki bo lahko sprejela 170 ali še več obiskovalcev. »Prepričan sem, da bomo poslej v Leskovcu imeli odlične pogoje za društveno in družabno dejavnost,« je dejal Olovec.
DSC_2904

Jože Olovec


 
Od cest in igrišč k bivalnemu okolju
 
Ker so bili v zadnjih dveh mandatih KS usmerjeni predvsem v ceste in igrišča, je po njegovem zdaj čas, da se usmerijo v izboljšanje oz. ohranitev bivalnega okolja. »V ta namen bomo morali poiskati odgovore za Črnile, Marof, Grebenčevo, Loke, črpališče Beli breg in povezavo Leskovec–Velika vas,« je nadaljeval predsednik, k temu pa seveda sodi tudi že omenjeni Šrajbarski turn, ki ima po njegovem mnenju »filmsko zgodbo« in potencial, »da postane osrednje turistična točka vsaj v Posavju, če ne širše«. Pri tem ga veseli, da je v zadnjem času glede tega bolj aktivna tudi Mestna občina Krško, v državnem proračunu pa je za njegovo prenovo rezerviran milijon evrov.
DSC_2979

MePZ Župnije Leskovec pri Krškem s sopranistko Mihaelo Komočar Gorše

V zaključku govora se je Olovec dotaknil še povezovanja z mestom Krško, ki ga podpira, a imajo Leskovčani pri tem nekaj zadreg, povezanih z (ne)enakostjo mestnih četrti, poimenovanj oz. preimenovanj delov naselja ali mestnih ulic ter mejami med mestnimi četrtmi. (Več o tem kdaj drugič.) Mestna četrt Leskovec pri Krško ima nekaj več kot 2000 prebivalcev, kar jo za MČ Krško in KS Senovo uvršča na tretje mesto v krški občini. Večina jih biva v krajevnem središču, poleg tega pa še v Žadovinku, Venišah, Veliki vasi, Gorenji vasi, Kobilah, Volovniku, Selcah, Ivandolu in Nemški Gori.
 
DSC_2986

Vsi letošnji krajevni nagrajenci


Zbrane na slovesnosti v prireditvenem prostoru leskovške šole je nagovoril tudi župan Janez Kerin, sicer domačin iz Leskovca pri Krškem. Tudi on je izpostavil zaključek obnove in dozidave gasilskega oz. večnamenskega doma. Investicijska vrednost projekta znaša 930 tisoč evrov, pri čemer je MO Krško prispevala nekaj več kot 800 tisočakov, ostalo pa MČ in PGD Leskovec pri Krškem. »S tem ste in smo pokazali, da je v slogi, skupnih ciljih in medsebojnem sodelovanju ključ do uspeha in končne zmage,« je dejal župan in pozval tudi k obisku prireditev, ki v tem času potekajo v počastitev občinskega praznika.
 
Šest jubilejnih in tri bronasta priznanja
 
Olovec in Kerin sta v nadaljevanju ob pevskih in glasbenih točkah, ki sta jih izvedla Mešani pevski zbor Župnije Leskovec pri Krškem pod taktirko Kristine Lovšin Salmič in pianistka Alja Šinkovec pod mentorstvom Branimirja Biliška iz Glasbene šole Krško, podelila letošnja krajevna priznanja. Jubilejna priznanja so prejeli: za 20 let delovanja Etnološka zbirka Kobile in RBT gradbeništvo d. o. o., za 30 let delovanja prejme Kopterworx, Matjaž Kranjčevič s. p., Arh elektomehanika d. o. o. in Agrosmer d. o. o., za 60 let delovanja pa Parketarstvo Pirc Krško. Bronasto priznanje so prejeli Rafael Andlovic (v odsotnosti) za izjemno delo in prispevek na področju ljubiteljskega slikarstva ter aktivno sodelovanje pri razstavah v lokalnem okolju in širše, Jože Žabkar za dolgoletno uspešno delo na področju kulture, organizacije rekreativne športne dejavnosti in na področju podjetništva ter Društvo suhomesnatih dobrot Leskovec za za izjemen uspeh na področju kulinarike in ohranjanje kulinarične tradicije ter dosežke na tekmovanjih tako na lokalnem kot tudi državnem nivoju.
 
Častni krajan Ludvik Žagar
 
Naziv častni krajan pa je župan Kerin podelil dolgoletnemu leskovškemu župniku Ludviku Žagarju, ki je v Župnijo Leskovec pri Krškem prišel 15. avgusta 1988. »V 35 letih delovanja je župnik Ludvik Žagar v Leskovcu in okolici pustil neizbrisne sledove na duhovnem, kulturnem in materialnem področju. Zavzeto, skrbno in preudarno skrbi za obnovo in vzdrževanje sakralne kulturne dediščine, ki mu je bila zaupana v upravljanje, na čelu z župnijsko cerkvijo Žalostne Matere Božje v Leskovcu in vsemi enajstimi podružničnimi cerkvami na območju župnije. Pod njegovim vodstvom je bila v Leskovcu v celoti, temeljito in skrbno obnovljena romarska podružnična cerkev sv. Ane, leta 2009 pa na območju leskovškega pokopališča zgrajena nova pokopališka cerkev Božjega usmiljenja,« so zapisali v obrazložitvi. Poleg tega Žagar pomembno sooblikuje kulturno dogajanje v kraju, ne samo kot redni obiskovalec kulturnih dogodkov, temveč tudi kot pobudnik, organizator ali soorganizator različnih kulturnih prireditev, saj vsako leto organizira božično-novoletni koncert, v Jožefovi dvorani prireja občasne likovne in fotografske razstave ter je velik podpornik Mešanega pevskega zbora Župnije Leskovec pri Krškem in Kulturnega društva Leskovec pri Krškem. Pred 20 leti je bil eden od pobudnikov organizacije poletnih Aninih glasbenih večerov v podružnični cerkvi sv. Ane v Leskovcu, ki so od prvih koncertov lokalnega pomena v začetku tisočletja postali uveljavljen in prepoznaven kulturni festival klasičnih koncertov komornih zasedb v Sloveniji. Za prizadevno in dolgoletno podporo kulturnim društvom iz Leskovca in za organizacijo različnih kulturnih dogodkov v kraju je leta 2021 prejel najvišje priznanje Zveze kulturnih društev Slovenije – Ravniharjevo plaketo. »V zadnjih treh desetletjih in pol je župnik Ludvik Žagar pomembno sooblikoval življenje, delo in utrip v Leskovcu in širši okolici in ne nazadnje vplival tudi na samo podobo kraja. Je eden od najbolj prepoznavnih in spoštovanih krajanov Leskovca pri Krškem, zato mu svet Mestne četrti Leskovec pri Krškem podeljuje naziv častni krajan Leskovca pri Krškem,« je prebrala povezovalka Manca Marinčič, občinstvo pa je Žagarju namenilo bučen in dolg aplavz.
 
Žagar se je zahvalil za »veliko in nepričakovano priznanje« ter vsem, ki so skupaj z njim sooblikovali »dosežke in pridobitve, lepe in nepozabne trenutke, ki so zaznamovali naš kraj, naše vasi in našo župnijo. Prepričan sem, da bo vse to, kar je bilo narejenega skupaj z vami vsemi, lahko v prihodnosti vsem nam in vam v ponos. Hvala vam za vso dobroto, ljubezen in pozornost.« Zahvalil se je tudi v imenu vseh ostalih nagrajencev, po zaključeni slovesnosti pa sprejel številne čestitke prisotnih.
 
P. P.
 
#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»