Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Minister Poklukar: MOST je pomembno prispeval k zakonu o dolgotrajni oskrbi

Objavljeno: Petek, 15.10.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0279

Z leve: minister Janez Poklukar, Marina Novak Rabzelj, Carmen Rajer in Melita Čopar

Minister za zdravje Janez Poklukar je v petek, 15. 10., obiskal Center za socialno delo Posavje, kjer je potekal delovni sestanek in pogovor o ugotovitvah pilotnega projekta MOST in nujnosti ureditve področja dolgotrajne oskrbe.

Vodja pomoči na domu in projekta MOST na CSD Posavje, enota Krško Carmen Rajer je povedala, da so zelo veseli, da so imeli možnost ministru pokazati, kaj so počeli omenjenem projektu in koliko to pomeni za našo skupnost. Dodala je še, da željno pričakujejo zakon o dolgotrajni oskrbi, saj je to »edina pot, da se premaknemo z mrtve točke in ljudem na terenu ponudimo oskrbo, ki jo v tem trenutku zelo potrebujejo«.

DSC_0284

Marina Novak Rabzelj

Direktorica CSD Posavje Marina Novak Rabzelj je dodala še, da že listina o človekovih pravicah starejšim določa pravico do samostojnosti in dostojnega življenja, v občini Krško že 30 let izvajajo socialno oskrbo na domu, v projektu nadgrajujejo pa jo s storitvami zdravstvene nege, kineziologa, delovne terapevtke itd. »Lahko rečem, da so se na terenu pokazali pozitivni učinki tako na strani uporabnikov kot na strani svojcev, predvsem v izboljšanju psiho-fizičnega stanja uporabnikov v domačem okolju, preko teh storitev se blaži pritisk na institucionalno obliko socialnega varstva, pa tudi na sistem zdravstva, veliko pa delamo tudi na opolnomočenju vseh družinskih članov, ki skrbijo za osebo, ki je potrebna pomoči,« je poudarila.

DSC_0292

Janez Poklukar

Direktorica krške občinske uprave Melita Čopar je izpostavila prizadevanja občine na področju skrbi za starejšo populacijo, zato so se po zaključku projekta MOST odločili, da ga bodo do sprejetja zakona o dolgotrajni oskrbi še naprej financirali. poudarila je še pripravo prostorskih aktov za umestitev Pametne srebrne vasi na Senovem.
 
Zakon prihaja na poslanske klopi
 
Minister Janez Poklukar je povedal, da v teh dneh na poslanske klopi prihaja zakon o dolgotrajni oskrbi, ki je bil v pripravi kar 19 let. »Izhajamo iz tega, da vsem, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo, podamo možnost, za samostojnost, ne pa za odvisnost od drugih,« je dejal in poudaril, da bodo s tem ljudem omogočili, da starost uživajo v domačem, lokalnem okolju. Z zakonom bodo namreč omogočene štiri temeljne storitve: institucionalno varstvo, oskrba na domu, oskrbovalec družinskega člana in prejemek za dolgotrajno oskrbo, vse storitve pa bodo nadgrajene tudi z možnostjo e-oskrbe ali s storitvami za ohranjanje in krepitev samostojnosti. Zakon bo po njegovih besedah pri starejših zmanjšal tveganje za nastanek revščine ter za fizično in finančno nasilje, ki smo mu danes pogosto priča. »Čas je, da smo kot družba zreli ter da lahko naredimo enoten nacionalni korak in poskrbimo za vse, ki danes potrebujejo dolgotrajno oskrbo,« je še menil Poklukar. Izrazil je hvaležnost lokalni skupnosti in CSD Posavje za pristop k projektu MOST in njegovo uspešno izvedbo, pohvalil je tudi občinske načrte za ureditev Pametne srebrne vasi. Na vprašanje, kako pomembne so bile ugotovitve in izkušnje iz projekta MOST za pripravo zakona o dolgotrajni oskrbi je Poklukar odgovoril, da so v projektu preverili pravilnost točkovnika za razvrščanje upravičencev v posamezne kategorije dolgotrajne oskrbe in ravno na podlagi tega je prišlo do pomembne modifikacije na tem področju.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte