Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na ogled so idejne zasnove prizidka Zdravstvenega doma Krško

Objavljeno: Sreda, 04.10.2023    Rubrika: NOVICE Sporočilo
DSC_7659

Predstavnica Strip Laba med predstavitvijo zmagovalnega elaborata

V Zdravstvenem domu Krško so v torek odprli razstavo natečajnih elaboratov javnega natečaja za prizidavo objekta, ki je načrtovana v naslednjih letih.

Na ogled so postavljene arhitekturne rešitve, nastale v okviru javnega projektnega enostopenjskega natečaja za izgradnjo prizidka k osrednjemu zdravstvenemu objektu v mestu in občini, od odprtja katerega je v začetku leta minilo že 20 let. V objektu s skupno kvadraturo 4800 m2, v katerem delujeta javna zavoda Zdravstveni dom Krško in Lekarna Krško, se že nekaj let soočajo s prostorsko stisko, zato so se skupaj z Mestno občino Krško odločili za izgradnjo prizidka na severni strani obstoječega objekta, je na odprtju razstave povedal župan Janez Kerin. »Vesel sem, da smo pridobili zares dobre rešitve, ki so ustrezne tako za paciente kot za zaposlene. Verjamem, da bodo šle s papirja v doglednem času v prakso in v uporabo.«
 
DSC_7649

Župan Janez Kerin in direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič


Direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič je pojasnila, da v zadnjem desetletju ugotavljajo, da je objekt premajhen, saj je prišlo do širitve na področju splošnih in referenčnih ambulant, razširila so se področja zdravstvene vzgoje in preventive, fizioterapije, patronažnih programov itd. Nedavno so na dislocirani lokaciji (CKŽ 137b) odprli prostore Centra za krepitev zdravja. »Te potrebe so izražene v idejnih načrtih in zasnovah prizidka k Zdravstvenemu domu Krško. Verjamem, da bodo ti prostori lepi in uporabni ter da bodo sposobni prilagajati se aktualnim potrebam. Stvari v zdravstvu se namreč tako hitro spreminjajo, da morajo biti prostori takšni, da se jih lahko v kratkem času uporabi za aktualne potrebe, kar nam je pokazal predvsem covid,« je dejala. Ko so se pred 20 leti vselili v stavbo, je bilo v ZD Krško 136 zaposlenih, danes pa jih je 186, torej gre za 50 dodatnih delovišč.
DSC_7645

Zmagovalna idejna zasnova


 
Prostorske potrebe so se povečale tudi v Lekarni Krško, saj se zvišuje število receptov, sledijo pa tudi novim smernicam na področju dodatnih kognitivnih storitev, je povedala direktorica Simona Jalovec Pavlovič, zato tudi njihovi prostori že pokajo po šivih. Material tako shranjujejo tudi v kleti, zato si želijo, da bi imeli vse v eni etaži, kar jim bo omogočil predviden prizidek, kjer bodo imeli na voljo 600 m2 (zdaj delujejo na slabih 300 m2). »Povečali bomo število izdajnih mest, kar bo omogočilo večji pretok pacientov in bolj kvalitetno obravnavo, zato smo veseli, da se na tem področju nekaj premika,« je še dejala. Trenutno je v lekarni 15 zaposlenih, želijo pa si zvišanja predvsem na področju farmacevtov. 

DSC_7632

Prizidek bo zgrajen na severni strani obstoječega objekta.

Na natečaju je zmagala rešitev, ki so jo zasnovali v ljubljanskem arhitekturnem kolektivu Strip Lab. Kot sta povedala njihova predstavnika, je bilo njihovo osnovno izhodišče, kako prizidek zasnovati tako, da bo skupaj z obstoječim objektom deloval čim bolj enotno. Zato so za razliko od drugih rešitev predvideli dve povezavi med objektoma, kar bo skrajšalo poti zaposlenim in olajšalo orientacijo uporabnikom, vmesni atrij pa so poglobili tudi v kletni prostor, s čimer so omogočili več svetlobe v obeh delih. Zasnovali so tudi dve zeleni osi: eno pravokotno na ZD, ki povezuje objekt z domom za starejše občane in šolskim centrom, ter drugo, ki je podaljšek novega atrija, kjer se osi prečita, pa so zasnovali vstopno ploščad pred glavnim vhodom. Sledili so tudi ideji, da stara in nova stavba organizacijsko nista bistveno drugačni, pri čemer imajo pomembno vlogo hodniki in komunikacijske površine. Obstaja tudi možnost nadvišanja objekta, če bi bilo to kdaj potrebno.

Razstava idejnih rešitev je v čakalnici v 1. nadstropju ZD Krško na ogled vsak delovnik do 6. novembra med 7. in 19. uro, ob petkih med 7. in 14. uro.
 
Sledi pridobivanje dokumentacije oz. gradbenega dovoljenja, za kar v občinskem proračunu načrtujejo sredstva v naslednjih dveh letih, in pogajanja glede cen izgradnje, je povedal župan Kerin. Na podlagi zmagovalnega elaborata bo projekt stal cca. 13 milijonov evrov, kar naj bi po njegovih besedah poskusili v pogajanjih znižati, obetajo pa si tudi sofinanciranje s strani Ministrstva za zdravje v višini dveh milijonov evrov. O tem, kdaj bo projekt uresničen, je še prezgodaj natančno govoriti, je še dodal župan.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»