Časopis za pokrajino Posavje
9.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Na praznično soboto krajevni praznik v Podbočju

Objavljeno: Ponedeljek, 27.06.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_3567

Zbrani na svečani seji sveta KS ob uvodni Zdravljici

V junijskih dneh med številnimi krajevnimi skupnostmi praznuje tudi KS Podbočje. Osrednja prireditev je potekala minulo soboto zvečer v tamkajšnjem kulturnem domu, sledila je še Podboška noč na trgu pred cerkvijo.

Prvi mož podboške KS Janez Barbič je v svojem nagovoru poudaril, da so kljub epidemiji, ki je krojila usodo zadnjih dveh let, uspeli realizirati kar nekaj projektov: »Uredili smo vas Pristava ob Krki in jo protipoplavno zaščitili, uredili cesto Veliko Mraševo–Globelo, urejena je cesta ob Mlinščici v Podbočju, postavljena je bila avtobusna postaja v Podbočju, preplastili smo del ceste v Slivju, veliko manjših stvari je bilo urejenih na pobudo krajanov, kot so navozi gramoza na poljske poti in podobno.« Med načrti je izpostavil izgradnjo mostu v Slivju in obnovo ceste Podbočje–Kostanjevica na Krki, ki bo služila kot obvoznica ob gradnji novega mostu čez Krko na Brodu. Izdelava projektne dokumentacije zanj gre proti koncu in v naslednjem letu je predviden začetek gradnje.
DSC_3663

Letošnji nagrajenci s predsednikom KS in podžupanjo

Pomembno vlogo v krajevni skupnosti imajo društva oz. so gonilna sila, ki vzdržuje dogajanje in aktivnosti po vaseh. »V programu imamo tudi obnovo prostora v kulturnem domu, ki bo namenjen društvom. Na občino smo dali pobudo za obnovo stare šole, ki bi se prav tako namenila delovanju društev in promociji naših čudovitih krajev,« je še dejal Barbič in se ob koncu zahvalil svetnikom in svetnicam, ki zaključujejo štiriletni mandat v svetu KS.
 
DSC_3615

Številčna zasedba članov KD Stane Kerin Podbočje

Zbrane je nagovorila tudi krška podžupanja Ana Somrak in izrazila zadovoljstvo nad izvedenimi investicijami v krajevni skupnosti, zlasti nad ureditvijo ceste ob Mlinščici, ki je ostala kot dolg še iz časa celovite ureditve Podbočja. Veseli jo tudi, da se premika postopek glede gradnje novega mostu na Brodu. »Podbočje je mogočno, Podbočje je močno in Podbočje potrebuje tudi močan most, ki ga bo lahko nekaj desetletij služil svojemu namenu,« je dejala in čestitala krajevnim nagrajencem.
 
DSC_3690

Prejemniki srebrnikov

Barbič in Somrak sta podelila tri krajevna priznanja. Znak KS Podbočje je dobila Olga Colarič iz Kalce – Nakla za aktivno delovanje v Društvu kmetic Krško, pri Pevkah izpod Bočja in v KD Stane Kerin, v Karitas župnije Sv. Križ–Podbočje in cerkvenem pevskem zboru in za povezovanje krajanov v domači vasi. Priznanje KS Podbočje je prejel Zdravko Urbanč iz Velikega Mraševega, več mandatov član sveta KS in tudi občinskega sveta Mestne občine Krško, za prizadevanje za dvig kakovosti življenja krajanov, posodobitev infrastrukture in nove pridobitve. Priznanje mladi up je na predlog učiteljskega zbora OŠ Podbočje dobila Patricija Martič iz Prušnje vasi.
 
Kulturni program na prireditvi je po zamisli Ivanke Černelič Jurečič pripravilo Kulturno društvo Stane Kerin Podbočje. Uprizorili so nekaj odlomkov iz gledališke predstave Krpan mlajši, ki so jo premierno predstavili ob letošnjem krajevnem prazniku, zapele so Pevke izpod Bočja, številčna in generacijsko pestra zasedba članic in članov društva pa je pripravila živahen glasbeno-pevsko-plesni nastop. V prostorih kulturnega doma je bila na ogled razstava članov Društva likovnikov Krško OKO, ki so na letošnjem slikarskem ex-temporu upodabljali motive Podbočja.
 
Dogajanje se je po seji preselilo na bližnji trg pred cerkvijo, kjer je Barbič podelil spominske srebrnike desetim novorojenčkom v lanskem letu in enemu še iz leta 2020. Sledilo je druženje krajanov ob pogostitvi vinogradniškega društva in glasbi skupine Lenarti. 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»