Časopis za pokrajino Posavje
26.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Nova ureditev parkiranja v Sevnici bo stopila v veljavo po postavitvi parkomatov

Objavljeno: Torek, 09.08.2022    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Označevanje parkiranja v Sevnici

Po namestitvi parkomatov ročno označevanje parkiranja na modrih conah ne bo več mogoče.

Dobavni roki novih parkomatov so daljši od pričakovanih. Tako bo uveljavitev nove ureditve parkiranja v Sevnici stopila v veljavo po izpolnitvi vseh pogojev za plačevanje parkirnin na vseh modrih conah. Novi parkomati bodo urejeni predvidoma v jesenskih mesecih. Do takrat je v veljavi obstoječa ureditev parkiranja.

Občina Sevnica za dober standard dostopnosti parkirišč razvija aktivnosti za povečanje števila parkirnih mest in hkrati išče rešitve za poenostavitev uporabe parkirnih mest na modrih conah. Skladno s tem je predlagala poenotenje parkirnih režimov na vseh modrih conah in razširitev tehničnih možnosti načinov plačevanja parkirnin. Novo ureditev opredeljuje Odredba o ureditvi parkiranja proti plačilu na javnih parkiriščih v občini Sevnica, ki jo je na svoji 31. redni seji sprejel Občinski svet Občine Sevnica.

Skladno z novo odredbo je predvideno plačilo parkiranja na vseh modrih conah v mestu Sevnica in sicer za vsako začetno uro 0,10 EUR in za vsako naslednjo uro 0,70 EUR vsak dan (razen ob nedeljah in praznikih) med 6. in 16. uro. Označevanje časa parkiranja tako ne bo več mogoče s parkirno uro ali ročno izpolnjeno oznako. 

Predvidene lokacije novih parkomatov

Občina Sevnica bo z namenom poenostavitve plačevanja parkirnin zagotovila dodatne parkomate na naslednjih lokacijah: na Prešernovi ulici (za stavbo Merx), na Glavnem trgu in pred občinsko stavbo. Hkrati bo urejena tudi prestavitev parkomata na Trgu svobode pod HTC na primernejše, bolj dostopno mesto.

Plačevanje parkirnin tudi z mobilno aplikacijo

Poleg plačila parkirnine na parkomatih, ki bodo na novo umeščeni v neposredno bližino parkirišč modrih con, bo plačilo parkirnine mogoče tudi z mobilno aplikacijo EasyPark. Občina Sevnica je prva izmed posavskih občin, ki uvaja sistem plačevanja parkirnin z mobilno aplikacijo.

Aplikacijo bodo uporabniki lahko začeli uporabljati že ta teden, in sicer za plačilo parkirnine na parkiriščih modre cone, kjer je po koriščeni prvi brezplačni uri parkiranja že sedaj potrebno plačilo. To sta parkirišči pred in za stavbo HTC ter parkirišče pri avtomatih z lokalno ponudbo v novem delu mesta Sevnica.

Aplikacijo EasyPark je mogoče namestiti na pametne mobilne telefone s sistemi Android in IOS. Pravila uporabe in splošni pogoji uporabe aplikacije so dostopni na spletni strani ponudnika.

Najmanjša časovna enota za plačilo preko aplikacije EasyPark je ena ura. Nad eno uro je omogočeno plačevanje parkiranja po minutah. Parkirnina se plača ob zaključenem parkiranju. Uporabnik lahko predčasno zaključi parkiranje in plača po dejanski porabi. Davčno potrjen račun, ki ga prejme ob zaključku parkiranja, pa si lahko prenese s spletne strani ali aplikacije.

Plačilo parkirnine je sestavljeno iz cenika parkiranja Občine Sevnica in provizije izvajalca EasyPark, ki znaša minimalno 0,10 EUR z DDV oziroma 15 odstotkov vrednosti parkirnine.

Z novo ureditvijo do večje pretočnosti avtomobilov

Poglavitni namen spremembe je zagotoviti pretočnost avtomobilov na modrih conah za zagotovitev zadostnega števila parkirnih mest na najbolj frekventnih parkiriščih, ki niso namenjena celodnevnemu parkiranju. Hkrati bo s spremembo omogočen nakup parkiranja za dlje časa na vseh modrih conah v mestu Sevnica, kar do sedaj ni bilo možno.

Vir: Občina Sevnica
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Ribe v prehrani

07.05.2020 | Redakcija

Vesele praznike!