Časopis za pokrajino Posavje
5.12.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Novoizvoljeni krški župan na krvodajalski akciji

Objavljeno: Ponedeljek, 05.12.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_7524

Janez Kerin se je prvič udeležil krvodajalske akcije.

Kot je povedal že sinoči po objavi volilnih rezultatov, se je novoizvoljeni župan Mestne občine Krško Janez Kerin danes udeležil krvodajalske akcije, ki poteka v prostorih telovadnice OŠ Leskovec pri Krškem.

Ker je bilo to njegovo prvo darovanje krvi, je priznal, da je imel pred tem malce strahu oz. treme, a je svoj 'krvodajalski krst' uspešno prestal in se je po njem dobro počutil. »Za ta korak sem se odločil že v času predvolilne kampanje, vendar tega nisem želel izpostavljati, da ne bi izpadlo, kot da izkoriščam humanitarnost,« je pojasnil in poudaril, da je tudi sicer humanitarec kot gasilec. »Tudi biti krvodajalec mi je v čast,« je dejal. Na vprašanje, kaj je želel s to gesto sporočiti občankam in občanom, je odgovoril: »Moje sporočilo je, da je humanitarnost zelo lepa vrlina, zato vabim vse, ki so sposobni, da naredijo ta korak in se pridružijo krvodajalcem in drugim humanitarcem.«
 
DSC_7538

Mojca in Sara Vizler z OZ RK Krško.


Sicer pa je na dvodnevno krvodajalsko akcijo, ki jo organizira Območno združenje Rdečega križa Krško, izvaja pa Zavod za transfuzijsko medicino Ljubljana, prijavljenih več kot 300 krvodajalk in krvodajalcev (danes okoli 180 in jutri okoli 130), je povedala sekretarka OZ Krško Mojca Vizler. »Odziv je še vedno zelo lep in tudi v času korone nismo zabeležili osipa krvodajalcev, zaradi česar smo zelo zadovoljni,« je še dodala. Krški krvodajalci in krvodajalke bodo tako v dveh dneh darovali kar okoli 120 litrov te dragocene in nenadomestljive življenjske tekočine, s katero pomagajo bolnikom z boleznimi krvi in krvotvornih organov (kostnega mozga), bolnikom z rakom, bolnikom, zdravljenim s transplantacijo organov in kostnega mozga, ponesrečencem ter bolnikom, ki kri potrebujejo zaradi operativnih posegov.

P. P.
« Nazaj na seznam