Časopis za pokrajino Posavje
29.11.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Ob podloški šoli so odprli cono umirjanja prometa; invalidi nezadovoljni zaradi prestrmih klančin

Objavljeno: Sreda, 20.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_7097

Cono umirjanja prometa so z vožnjo s poganjalčki odprli podloški vrtičkarji.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti so danes dopoldne s krajšo slovesnostjo simbolno odprli cono umirjanja prometa pri podružnični osnovni šoli in enoti vrtca Peter Pan v Velikem Podlogu.

Po odprtju nove šolske stavbe v Velikem Podlogu v lanskem septembru so v šoli kmalu opazili, da promet mimo šole poteka prehitro in predstavlja nevarnost za šolarje in vrtičkarje, zato so na Mestno občino Krško podali pobudo za temeljito ureditev zelo prometnega cestnega odseka, ta pa jim je prisluhnila.
DSC_7054

Odsek mimo šole je zdaj dobro označen.

»Rezultat je danes tukaj – postavljene so ovire (trapezni grbini, op. p.), ki močno znižujejo hitrost mimovozečih vozil, začrtana postajališča šolskega avtobusa, prehodi za pešce in označbe, ki že od daleč voznike opozarjajo na možnost otrok v bližini ceste. In sedaj je pred nami odraslimi najpomembnejša naloga: da upoštevamo te prometne označbe in s tem poskrbimo za varnost naših otrok, kajti otroci so igrivi, razposajeni in nimajo zavor, vozila pa jih imajo – upoštevajmo to,« je na dogodku dejala ravnateljica OŠ Leskovec pri Krškem, pod okrilje katere sodi podloška šola, Jožica Repše in se zahvalila članom sveta KS Veliki Podlog, še posebej Barbari Urbanč, za podporo in sodelovanje pri ureditvi območja.

Nove prometne ureditve pred podružnično osnovno šolo v Velikem Podlogu obsegajo trapezni grbini, na cesti v območju šole so izvedeni veliki barvni krogi, ki so se v naši občini izkazali kot učinkovita rešitev, vidnejša je označitev območja šole, prav tako je vidnejša označitev cone 30, dodano je novo prometno ogledalo zaradi slabše preglednosti pri priključevanju s ceste, ki vodi na igrišča, na pločnikih je pred prehodom za pešce označba POGLEJ in tabla, ki osvešča in opozarja otroke na varno prečkanje ceste. Ob pričetku območja je nameščen prikazovalnik hitrosti, rezultate meritev realnem času si je možno ogledati tudi na spletni strani Mestne občine Krško, oznaka za pričetek naselja je prestavljena bližje h krožišču. Namen novih ureditev je, da voznika pripravi k temu, da intuitivno prilagodi hitrost in način vožnje glede na okoliščine. 

DSC_7103

Invalidi na čelu z Martinom Kerinom so opozorili na neprimerne klančine.

Koordinator Evropskega tedna mobilnosti na MO Krško Dušan Šiško je predstavil aktivnosti občine v okviru omenjenega tedna, novo pridobitev pa je pozdravila tudi podžupanja Brigita Piltaver Imperl. Kot je povedala, je bila ureditev cone umirjanja prometa izvedena v avgustu, stala pa je 24 tisoč evrov.
 
Odprtje so z recitacijami in petjem popestrili podloški šolarji in vrtičkarji, ki so jo z vožnjo s poganjalčki tudi simbolično odprli.
 
Protest invalidov

Dogodka se je udeležila tudi skupina invalidov na vozičkih na čelu z domačinom Martinom Kerinom, ki je opozorila na zanje neprimerne in praktično neprevozne klančine na pločnikih in tudi prestrme grbine (t. i. ležeče policaje). Predstavnikom krajevne skupnosti in občine so težavo tudi praktično demonstrirali in zagotovljeno je bilo, da bodo klančine popravili, tako da bodo lažje prevozne tudi z invalidskimi vozički.
 
P. P.
« Nazaj na seznam
»