Časopis za pokrajino Posavje
30.09.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Podpis pogodbe za gradnjo nove šole Ana Gale Sevnica

Objavljeno: Ponedeljek, 08.08.2022    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Podpis pogodbe_gradnja nove OŠ Ana Gale-02

Predsednik uprave družbe Kostak d.d. Miljenko Muha in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk

Župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk in predsednik uprave na javnem razpisu izbranega izvajalca, družbe Kostak d.d., Miljenko Muha sta v četrtek, 4. avgusta 2022, podpisala pogodbo za gradnjo nove šole Ana Gale Sevnica.

Osnovna šola Ana Gale od leta 1973 deluje kot samostojna osnovna šola s prilagojenim programom, ki danes vzgaja in izobražuje otroke s posebnimi potrebami iz celotnega območja občine Sevnica in širše. Specialni pedagogi nudijo dodatno strokovno pomoč tudi učencem, ki imajo učne težave v rednih osnovnih šolah in vrtcih.
Osnovna šola Ana Gale Sevnica

Osnovna šola Ana Gale SevnicaStavba, v kateri deluje Osnovna šola Ane Gale ni namenski objekt. Gre za meščansko vilo, ki je po II. svetovni vojni prešla v last Občine Sevnica. V stavbi je najprej deloval zdravstveni dom, kasneje pa so se prostori začeli uporabljati kot šola. Objekt je za otroke in mlade s posebnimi potrebami funkcionalno neustrezen. Za primerno izvajanje pouka za otroke s posebnimi potrebami je torej potrebno zagotoviti nove ustrezne prostore.

Občina Sevnica je zato v sklopu pristojnosti izvajanja nalog družbenih dejavnosti projekt gradnje nove šole umestila v proračun, pridobila pa je tudi sredstva za sofinanciranje projekta s strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport ter Eko sklada.

Župan Srečko Ocvirk je ob tej priložnosti poudaril, da je Osnovna šola Ana Gale šola, ki opravlja zelo pomembno poslanstvo. Izpostavil je, da je lokalna skupnost preudarno iskala rešitve, s katerimi bi šoli oziroma otrokom in pedagogom zagotovili ustreznejše prostore. V obdobju od leta 2018 do 2020 je Občina Sevnica pripravila Analizo stanja šolske in predšolske vzgoje ter načrtom razvoja potrebnih investicij za naslednje obdobje, v kateri se je strateško opredelila do potreb vseh vzgojno-izobraževalnih zavodov v sevniški občini. Po sprejetju tega strateškega dokumenta na seji Občinskega sveta Občine Sevnica je bila v letu 2021 izdelana idejna zasnova za gradnjo nove šole in pridobljena vsa potrebna dokumentacija za gradnjo. Nadalje je povedal, da je investicija v vrednosti več kot 4 milijone evrov podprta s strani Ministrstva za šolstvo, znanost in šport ter tudi Eko sklada, saj bo nova šola zgrajena po načelih energetske učinkovitosti.

Predstavnik Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, vršilec dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za investicije Iztok Žigon je poudaril, da se ministrstvo zaveda pomembnosti projekta za lokalno okolje. Pozdravil je tudi dodano vrednost projekta, to je načrtovana energetska učinkovitost stavbe.

Predsednik uprave na javnem razpisu izbranega izvajalca, družbe Kostak d.d., Miljenko Muha, je se je ob podpisu pogodbe zavezal, da bo družba Kostak pravočasno, kvalitetno in korektno izvedla projekt.

Ravnatelj Osnovne šole Ana Gale Sevnica Gregor Pirš je dan podpisa pogodbe označil za praznik šole in hkrati za praznik celotne skupnosti. Nova šola bo po izgradnji najsodobnejši objekt v regiji, ki je namenjen izobraževanju otrok s posebnimi potrebami. Izrazil je zadovoljstvo ob tem, da bodo z novim objektom tako otroci kot zaposleni na Osnovni šoli Ana Gale pridobili svetle, moderne in funkcionalne prostore.

Predsednik uprave družbe Kostak d.d. Miljenko Muha in župan Občine Sevnica Srečko Ocvirk Podpisu pogodbe je sledila uvedba v delo. Gradbena dela se bodo pričela predvidoma v začetku jeseni. Projekt bo zaključen predvidoma v roku 18 mesecev.

Vir: Občina Sevnica
« Nazaj na seznam
»