Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Posavje ni več tako zanimivo za zdravnike z juga, kot je bilo pred leti

Objavljeno: Četrtek, 18.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2354

Z leve: Tatjana Fabjančič Pavlič, Anica Hribar, Bojana Beović in Dražen Levojević

Vodstvo Zdravniške zbornice Slovenije je bilo danes na regijskem obisku v Posavju in se srečalo z vodstvom SB Brežice, ZD Krško in ZD Brežice. V pogovorih je bila izpostavljena predvsem kadrovska problematika oz. pomanjkanje zdravnikov.

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović je po sestankih z vodstvi posavskih zdravstvenih ustanov povedala, da so težave v zdravstvu podobne kot v drugih regijah, zlasti težave s kadri. »Prav v zvezi s kadri je stanje v Posavju v bistvu kar dobro, a seveda na meji tega, da se lahko hitro poslabša,« je dejala, a je nekaj razlike med različnimi specialnostmi oz. zdravniškimi področji. »Tudi tukaj so opozorili na prehajanje specialistov iz bolnišnice v ambulantno dejavnost, zaradi česar niso pokriti vsi oddelki in neprekinjeno zdravstveno varstvo,« je še opozorila Beović.
DSC_2348
Po njenih besedah je regija Posavje zanimiva za zdravnike iz tujine, zaradi bližine zlasti tistih iz nekdanjih jugoslovanskih republik, a opažajo, da je zanimanje zdravnikov denimo iz t. i. zagrebškega bazena, ki je bil v preteklosti zelo v pomoč, vseeno manjše, »ker so se razmere za delo zdravnikov v Sloveniji v zadnjem času kar precej poslabšale« oz. razmere v Sloveniji niso več toliko boljše, kot so bile pred leti. Težava je seveda tudi (ne)znanje jezika, kjer si želijo določenih poenostavitev, vendar je za komunikacijo z bolnikom zlasti na primarni ravni le-to zelo pomembno, zato kakšnih posebnih olajšav glede tega ne pričakujejo.
DSC_2341

 
V SB Brežice težava z internisti

Direktorica brežiške bolnišnice Anica Hribar je pojasnila, da kadrovsko zaenkrat še uspejo pokriti vse potrebe, izpostavila pa je težavo odhajanja specialistov interne medicine v lažja delovna okolja. »Glede na to, da se potrebe pacientov ravno na tem področju močno povečujejo, tu zaznavamo problem. V bližnji prihodnosti se lahko zgodi, da bomo z našimi lastnimi kadri težko obvladovali takšno število postelj, kot jim imamo,« je opozorila.
 
ZD Brežice: opredeljevanje možno v vseh dejavnostih

V ZD Brežice zavarovanim osebam v brežiški občini zagotavljajo zdravnike na področjih družinske medicine, zobozdravstva, pediatrije in ginekologije, je poudaril direktor Dražen Levojević, zavarovane osebe pa imajo možnost opredelitve na vseh štirih področjih. »Število opredeljenih oseb se iz leta v leto na vseh štirih področjih povečuje,« je dodal. Izpostavil je tudi organizacijo zobnih ambulant po osnovnih šolah in posameznih krajih, s čimer zagotavljajo preventivno zdravstveno vzgojo in ozaveščenost o ustnem zdravju. Zagotavljajo tudi ločenost med delovišči ambulant družinske medicine, NMP in mrliško-pregledne službe, »kar je včasih kot podvig«, je še povedal in si zaželel še več obiskov stanovskih zdravniških organizacij v regiji.
 
V ZD Krško bodo težave upokojitve zdravnikov

Kadrovska situacija na področju zdravnikov je »ranljiva«, je ocenila direktorica ZD Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, »kajti tudi če imaš v tem trenutku dovolj zdravnikov, to ne pomeni, da boš imel čez določen časa zaradi kakšne dolgotrajne bolniške odsotnosti ali upokojitve še na razpolago zdravnike, ki bodo lahko zagotavljali zdravstveno varstvo«. Zato se trudijo iskati kadre še preden nastane problem in se poslužujejo t. i. uvoza zdravnikov iz tujine in njihovega usposabljanja, razpisovanja specializacij in štipendiranja kadra. »Trenutno zagotavljamo opredeljevanje v vseh dejavnostih, je pa res, da so pred nami upokojitve kadra na področju družinske medicine in tudi pediatrije, kar bo za nas izziv v bodoče,« je še dodala, kar bodo reševali s pomočjo štipendistov in zdravnikov iz tujine. »Sicer pa si želim, da bi tudi zdravniška zbornica v bodoče prispevala k reševanju te problematike tako, da bi se vključila v vodenje usposabljanj za tuje zdravnike, ker bi bilo to za nas velika pomoč,« je še izpostavila.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

15.12.2021 | Redakcija

Ko te na vhodu pozdravi sonce

27.11.2019 | Redakcija

Staro napajalno korito