Časopis za pokrajino Posavje
30.11.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Šola mora bit. In je, nova!

Objavljeno: Petek, 23.09.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_5498

Slovesni otvoritveni trenutek

Četrtek, 22. september 2022, bo v zgodovini Velikega Podloga ostal zapisan z velikimi črkami – tega dne so namreč slovesno odprli novo stavbo tamkajšnje podružnične osnovne šole, hkrati pa obeležili 120-letnico šolstva v kraju.

Kot je povedal župan Mestne občine Krško mag. Miran Stanko, je gradnja nove šole, ki je nadomestila staro in dotrajano šolsko stavbo čez cesto, po letih prizadevanj in priprav trajala dve leti. »Treba je bilo pridobiti zemljišče, dokumentacijo in vse ostalo, predvsem pa je bilo treba zbrati sredstva je povedal. Naložba je stala 3,4 milijona evrov, od tega je 1,1 milijona evrov prispevala država oz. Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. V novi šolski stavbi so pod eno streho učilnice za prve štiri razrede osnovne šole, igralnice za štiri oddelke vrtce, kuhinja z jedilnico in ostali za poučevanje in učenje potrebni prostori. Kot je še dejal Stanko, so z izgradnjo podloške šole prišli blizu konca ciklusa obnov in novogradenj šol in vrtcev v občini, ostaja le še novogradnja OŠ dr. Mihajla Rostoharja, ki je načrtovana v starem mestnem jedru Krškega.
DSC_5415

Nova šolska stavba v Velikem Podlogu


 
Šolo in vrtec obiskuje 137 otrok

Ravnateljica OŠ Leskovec pri Krškem, v okviru katere deluje POŠ Veliki Podlog, Jožica Repše je poudarila, da je odprtje nove šole z vrtcem zanje poseben dan, saj novi prostori prinašajo udobnejšo raven bivanja za 137 otrok v šoli in vrtcu, boljše pogoje za učenje in hkrati veliko pridobitev za pedagoške delavce. »Kljub temu pa nam pogled še velikokrat uide na drugo stran, kjer ponosno kljubuje času stavba, ki je nudila drugi dom številnim generacijam, jih vzgajala in izobraževala. Letos praznuje 120 let. Pomislimo, koliko otroških obrazov se je v njej zvrstilo, koliko joka in smeha je v njej ostalo, koliko zgodb in drobnih spominov se je v njej zapisalo …« je spomnila tudi na staro šolsko stavbo.
DSC_5439

V programu prireditve so sodelovali podloški šolarji in vrtičkarji, tudi pevski zbor pod vodstvom Mirjane Marinčič.»Imeti v kraju šolo in vrtec je velik privilegij, saj ljudi poveže na izobraževalnem in kulturnem področju. Kraj in krajani smo lahko ponosni, da v kraju živi izobraževanje že celih 120 let,« je poudarila predsednica sveta KS Veliki Podlog Karolina Cizerle. Zahvalila se je vsem, ki so prispevali k temu, da je projekt uspel, zaposlenim v podružnični šoli pa za sodelovanje s krajevno skupnostjo in pomoč pri različnih dogodkih. Vodji podružnične šole Anici Netahly je predala bon v vrednosti 500 evrov za nakup knjig za šolsko knjižnico.

Zbrane je nagovoril tudi v. d. direktorja generalnega direktorja Direktorata za investicije na MIZŠ Iztok Žigon in zagotovil podporo tudi pri nadaljnjih projektih krške občine na področju izobraževanja. »Vsem zaposlenim na šoli in predvsem otrokom želim, da bi novi prostori zaživeli s polnimi pljuči,« je dejal.

Preko zgodovine do sedanjosti

Zgodovino šolstva v kraju so na začetku prireditve z naslovom »Šola mora bit.«, ki so se je udeležili številni tako domačini kot gostje, povzeli v igranem filmu, ki sta ga po scenariju Damijane Štraser, Mirjane Marinčič, Klavdije Mirt in Eme Žičkar posnela slednja in Bojan Žičkar. V programu prireditve, ki jo je moderirala Mirjana Marinčič, so s pevskimi in plesnimi točkami sodelovali učenci in učenke vseh štirih razredov podloške šole in malčki iz tamkajšnjega vrtca z učiteljicami in vzgojiteljicami.
 
Slovesno dejanje, prerez otvoritvenega traku, so opravili župan mag. Miran Stanko, ravnateljica Jožica Repše, predsednica sveta KS Veliki Podlog Karolina Cizerle in predstavnik MIZŠ Iztok Žigon. Sledil je ogled nove stavbe in pogostitev s pecivom in pijačo.
 
P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

27.06.2021 | Redakcija

Ribe v prehrani

07.05.2020 | Redakcija

Dovolite, da vas zapelje Ford