Časopis za pokrajino Posavje
25.05.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Tomaž Lisec: Skušali smo pomagati kar najširšemu krogu ljudi

Objavljeno: Nedelja, 23.01.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
Tomaž Lisec (2)

Tomaž Lisec

Sevničan Tomaž Lisec zaključuje že svoj tretji mandat v Državnem zboru, v katerega je bil prvič izvoljen leta 2011, nato pa še v letih 2014 in 2018. V tem mandatu med drugim opravlja funkcijo namestnika vodje poslanske skupine SDS, kot član Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino pa se je seveda največ posvečal naštetim področjem.

Verjetno je mnogim ušlo iz spomina, da so bile zadnje volitve v Državni zbor 3. junija 2018. Sam se še zelo dobro spomnim, kako smo skupaj s prijatelji čakali rezultate. Zmaga SDS nas je navdajala z upanjem, da bo možno veliko narediti in spremeniti, če bo vlado vodila SDS, sam pa bom postal koalicijski poslanec. Sicer so naslednji tedni prinesli drugačno vlado, kar je pomenilo tudi drugačno dinamiko dela. Sam sem od začetka mandata vedel, kaj vse smo obljubili našim volivcem, kaj vse je potrebno spremeniti in urediti v Sloveniji ter tudi, kaj vse so želje naših občanov. Pri tem mi je vedno v veliko pomoč, da sem občinski svetnik v občini Sevnica. Kar pomeni poznavanje problemov v lastni občini pa tudi v Posavju. Kjer se je pričakovala moja pomoč kot edinemu poslancu SDS iz Posavja.
 
Nešteta poslanska vprašanja in pobude, tudi predlogi zakonov, sklici nujnih sej, pogovori v in izven poslanske pisarne, sicer niso vedno naletela na pozitivno rešitev, a kot aktivnemu opozicijskemu poslancu mi je marsikaj uspelo. Opozoriti, urediti in tudi spremeniti. Velikokrat tudi v sodelovanju z ostalimi poslanskimi kolegi iz Posavja, ki smo zaradi še bolj aktivnega dela za reševanje problemov naše regije prvič v zgodovini DZ ustanovili Klub posavskih poslancev.
 
Ko je bivši predsednik Vlade RS januarja 2020 »vrgel puško v koruzo«, pa se je dinamika dela spremenila. Na žalost je bil velik del delovanja v in izven DZ posvečen spopadanju s covidom-19 in sprejemanju ukrepov za blaženje posledic epidemije. Ljudje so pričakovali rešitve za vse težave, čeprav covid-19 ni bil le problem Slovenije. Na žalost opozicija ni sodelovala pri spopadanju z epidemijo, ker se je odločila, da bo skušala s pomočjo različnih nevladnih organizacij in s pomočjo velikega dela medijev (prevečkrat s pomočjo laži in manipulacij) rušiti vladajočo politiko in ukrepe. In to bodo počeli vse do volitev. A dejstvo je, da smo z desetimi protikoronskimi (PKP) zakoni pomagali mnogim. In to v času, ko se je situacija zaradi covida-19 v Sloveniji in tudi po svetu spreminjala z veliko hitrostjo. Seveda ni možno pomagati vsakemu posamezniku enako. A skušali smo pomagati kar najbolj konkretno in najširšemu krogu ljudi. Za razliko od kakšne bivše vlade smo pomagali konkretno fizičnim in pravnim osebam. Samo turistični boni in BON21 so dali nekaj vsakemu državljanu in pomagali turizmu, gostinstvu …

Verjamem, da bo podobna Vlada nadaljevala delo tudi po državnozborskih volitvah. Ker je razlika med tistimi koalicijami, ki veliko govorijo, in tistimi koalicijami, ki veliko naredimo.  

Poleg ukvarjanja z epidemijo je slovenska vlada izjemno uspešno predsedovala Svetu EU. Z veliko napori vlade in poslancev koalicije smo uredili mnogo zadev, ki so prej čakala in čakala na ureditev: Zakon o dolgotrajni oskrbi, Zakon o spodbujanju investicij, novela ZPIZ 2V (izredna uskladitev pokojnin), Zakon o debirokratizaciji, Zakon o zaščiti živali, Zakon o nujnih ukrepih v zdravstvu, digitalizacija na mnogih področjih … Predvsem pa so proračuni za leta 2021, 2022 in 2023 Sevnici in Posavju veliko prinesli. Od dviga povprečnin (npr. za Sevnico to pomeni cca. 1.1775.000 evrov več v treh letih), predvsem pa ključno, da se za razliko od preteklosti, ko so se projekti zamikali, sedaj prihaja še do hitrejše realizacije projektov (odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju spodnje Save, projekt hidravličnih izboljšav vodovodnih sistemov, komunalno opremljanje v Poslovni coni Sevnica z gradnjo novega nadvoza, OŠ Ane Gale, cestni projekti Šentjanž–Glino, most Log …) ter umeščanja in izvajanja novih projektov – rondo Radna, sanacija državne ceste Blanca–Dol. Brezovo, začetek delovanja Satelitskega urgentnega centra v ZD Sevnica. Tudi ostali posavski poslanci iz Radeč, Krškega in Brežic lahko potrdijo, da se izvajajo projekti, na katere se je prej dolgo čakalo – obvoznice, ponovna umestitev policijske uprave v Krško, odlagališče jedrskih odpadkov, kolesarske steze … Skupaj smo posavski poslanci predlagali sprejem Zakona o pogojih koncesije za izkoriščanje energetskega potenciala Spodnje Save, prepričali Ministrstvo za izobraževanje v nove programe na področju šolstva (zdravstvena nega, bolničar – negovalec, frizerski tehnik) in uspešno sodelovali pri zakonu, ki je omogočal ustanovitev Mestne občine Krško. Gradimo pomembno osnovo za samostojno pokrajino Posavje.
 
Menim, da je bilo vsaj v obdobju zadnjih 24 mesecev res narejenega ogromno: priotikoronski ukrepi, sistemske rešitve na mnogih področjih, napredek na področju socialne in družinske politike, pomoč upokojencem, gospodarstvu in obrtnikom, zagnanih mnogo državnih investicij na področju cestne infrastrukture, vodovodov, zdravstvene, šolske in športne infrastrukture (mnogokrat na podlagi sprejetih zakonov v DZ). A še veliko je zadev, ki so predolgo čakale na začetek reševanja. Za vse je v dveh letih koalicije zmanjkalo časa. Zato upam in verjamem, da bo podobna Vlada nadaljevala delo tudi po naslednjih državnozborskih volitvah. Kar bi bilo zelo dobro za Sevnico, Posavje in Slovenijo. Ker je razlika med tistimi koalicijami, ki veliko govorijo, in tistimi koalicijami, ki veliko naredimo. Upam pa tudi, da bo v naslednjem mandatu v Državnem zboru RS veliko poslancev iz Posavja. In da bomo enotni, kot smo bili v tem mandatu pri reševanju naših regijskih izzivov. Ker pa so v letu 2022 tudi lokalne volitve, upam, da bodo za župane in občinske svetnike v Posavju izvoljeni ljudje, ki bodo v ospredje postavljali sodelovanje v korist naših občanov in Posavja. 
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

24.11.2021 | Redakcija

Ribe so del zdrave prehrane

06.02.2020 | Sporočilo

Predstavitev projekta Riba je IN

22.07.2020 | Oglas

Pogradi za otroke