Časopis za pokrajino Posavje
30.07.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Uradno so odprli salon »pohištva s karakterjem«

Objavljeno: Sreda, 02.06.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_0169

Simbolično odprtje z vijačenjem stola

Zavod KNOF je danes v prvem nadstropju trgovskega centra, znanega kot »Šoping« (na CKŽ 132a v Krškem), odprl Salon pohištva iz ponovne uporabe oz. »pohištva s karakterjem«, kot mu pravijo.  

Projekt je nastal v sodelovanju s komunalnim podjetjem Kostak, d. d., je poudarila direktorica KNOF-a Mojca Žganec Metelko, prinaša pa sistemske rešitve na področju izbiranja in ponovne uporabe predmetov iz kosovnih odpadov. »Naši viri so iz kosovnega odpada, torej iz sistema Kostaka, iz donacij direktno od fizičnih oseb, pa tudi iz odkupov vrednejših, dizajnerskih kosov pohištva po Sloveniji,« je še dodala.
DSC_0138

Prikaz obnove rabljenega pohištva

Pohištvo, ki so se ga lastniki naveličali ali zavrgli zaradi manjših poškodb in bi sicer končalo na deponijah, v njihovih delavnicah očistijo, obnovijo ali 'apciklirajo', torej še nadgradijo, nato pa v salonu čaka na novega lastnika. Nudijo tudi popravilo in obnovo pohištva svojih strank. Vse to prispeva k podaljševanju življenjske dobe izdelkov ter hkrati osvešča potrošnike o pomenu krožnega gospodarstva in trajnosti.

»V okviru tega projekta smo izvedli tudi nekaj raziskav, kateri so naši potencialni kupci. Gre predvsem za ljudi, ki cenijo trajnostni vidik, ljudi, ki si želijo unikatnih in posebnih kosov pohištva z zgodbo,« je povedala Polona Hrovat Mavsar, vodja projektov in marketinga na KNOF-u. Salon sicer deluje že nekaj mesecev, a ga zaradi covid ukrepov še niso uradno odprli. V njem sta nastali dve novi delovni mesti, še dve načrtujejo do konca leta.
DSC_0185

KNOF-ov kolektiv

Žganec Metelkova je kot zanimivost povedala, da je bil prvi kupec kosa obnovljenega pohištva (dizajnerske mizice) znani glasbenik Vlado Kreslin.
 
Vodja Sektorja komunale na Kostaku Jože Leskovar se je zahvalil Zavodu KNOF za partnerstvo in Občini Krško za podporo pri projektu. »Sestavni del sistema ravnanja z odpadki je tudi ponovna uporaba. Podjetje Kostak se na terenu trudi, da naredi največ, kar zmoremo, drugi del so občani, ki se morajo držati nekega reda. V občinah Krško in Kostanjevica na Krki iz gospodinjstev zberemo že več kot 70 % odpadkov ločeno, skupaj z industrijo pa 67 %, tako da smo v lanskem letu iz obeh občin odložili le 160 ton odpadkov, vse ostalo smo bodisi snovno bodisi energetsko predelali, tako da dosegamo ene najboljših rezultatov v Sloveniji. Ta salon dopolnjuje ta sistem in upam, da bomo še dolgo sodelovali,« je dejal in izrazil upanje, da bi ta koncept dobro zaživel. Odprtje salona je pozdravil tudi župan Občine Krško mag. Miran Stanko in pri tem poudaril, da v današnjem času ljudje porabimo preveč resursov, pogosto le za enkratno uporabo.
 
Na svečanem odprtju salona, ki ga je z glasbo popestril duet Mary Jane, so tudi praktično prikazali postopek obnove pohištva iz ponovne uporabe, Stanko, Leskovar in Žganec Metelkova pa so ga simbolično odprli z vijačenjem rabljenega stola. 
 
P. P.

#povezujemoposavje

« Nazaj na seznam