Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Uspešna turistična sezona v destinaciji Čatež in Brežice

Objavljeno: Petek, 17.09.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Sezona 2021 16.9.2021
V destinaciji Čatež in Brežice smo z letošnjo sezono zelo zadovoljni. Podatki statističnega urada za julij in podatki s portala turistične takse za avgust kažejo, da smo presegli število prenočitev iz leta 2019, torej, pred epidemijo bolezni covid-19.

V primerjavi z lanskim letom beležimo 15 % povečanje prenočitev, kar pomeni 35.000 prenočitev več in 5 % več prenočitev kot leta 2019. Turistične kapacitete so tako še vedno zapolnjene (op.p. 15.9.2021), gostinci imajo veliko dela, prav tako so dobro obiskani dogodki in ostala spremljevalna ponudba v destinaciji. Sicer je epidemija več kot obrnila razmerje domačih in tujih gostov. Pred epidemijo je bilo v destinaciji približno 65 % tujih gostov, v letošnji sezoni zgolj 28 %. Glede na državo prihoda tujih gostov je letos v destinaciji še vedno daleč največ Nizozemcev, sledijo Poljaki, Nemci in Belgijci. 
Ošterija Debeluh 16.9.2021

 
Slovenski gostje so najzahtevnejši

Večinoma so v destinaciji Čatež in Brežice torej domači gostje. Slovenski gost raziskuje in želi aktivno preživljati dopust. Novim zahtevam in spremenjenemu povpraševanju smo se v Zavodu za podjetništvo, turizem in mladino Brežice prilagodili in od lanske sezone ponujamo več brezplačnih aktivnosti: karte za ogled PMB, vodenja po mestu z obiskom gradu Brežice, vodenja na sv. Vid, dogodke v Mestnem parku, ipd. Zahtevnim slovenskim gostom nudimo dežurno turistično telefonsko številko, ki je dosegljiva vsak dan v tednu, turiste, ki so v destinaciji že prisotni pa informiramo v dveh turistično informacijskih cetrih v Mestni hiši in na stojnici v Termah Čatež.
 
Novost: digitalna grajska sobana sedmih gradov Posavja

V Termah Čatež je od julija dalje odprta Digitalna grajska sobana, kjer so na ogled zgodbe sedmih veličastnih gradov Posavja in njihove okolice. Digitalizirane vsebine kulturne dediščine gradov so prezentirane na atraktiven način preko 3D modelov, 360-stopinjskih posnetkov in videa s 3D modeli in prikazi ponudb vključenih gradov. Gradovi, ki so bili predmet digitalnega inoviranja, so grad Rajhenburg, grad Brežice, nekdanji cistercijanski samostan Kostanjevica na Krki, grad Sevnica, grad Mokrice ter grajski ruševini Svibno in Kunšperk. Grajski ruševini sta zajeti v obliki poskusa 3D rekonstrukcije. 
 
Turistični boni in agresivna promocija destinacije

K izredno uspešni sezoni 2021 botrujejo turistični boni in agresivna nacionalna kampanja promocije destinacije Čatež in Brežice, ki smo jo realizirali znotraj javnega zavoda: snemanja za televizijske in radijske oddaje, predstavitve ponudbe na spletnih turističnih sejmih, plačane objave v nacionalnih in tujih medijih, sodobna in učinkovita spletna stran ter agresivna, plačana promocija na socialnih omrežjih.
 
Sodelovanje v krepitvi nacionalne promocije gastronomije

Leto 2021 nam ob izzivih prinaša tudi priložnosti, da skupaj povzdignemo gastronomijo na še višjo raven tudi v destinaciji Čatež in Brežice. V situaciji, ki jo je prinesla korona kriza je še posebej gostinski sektor dokazal, da se resnično zna prilagoditi novim, drugačnim razmeram. Občina Brežice je z lanskim letom postala del Združenja zgodovinskih mest, kar je spodbudilo povezanost med mestoma Radovljica in Brežice, ki ju poleg kulture povezujeta tudi mednarodno priznana chefa Jure Tomič in Uroš Štefelin. Vabljeni, da podprete nova sodelovanja, nove inovativne produkte in nove uspešne zgodbe v četrtek, 21.10.2021, v Ošteriji Debeluh v Brežicah, ko bosta znanje in moči v kuhinji združila gastronomska velikana chef Jure in chef Uroš.

Vir: ZPTM Brežice
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte