Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

​Zakaj so posekali »Šumico«?

Objavljeno: Sreda, 24.05.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_2572
V minulih dnem s(m)o številni mimoidoči in mimovozeči opazili, da je posekan večji del gozdička pod Zavodom za mladino in šport (prej MC) Krško, t. i. Šumice, ki je služila tudi kot prireditveni prostor.

Kot nam je pojasnila direktorica ZMŠ Krško Manuela Bojnec, je bila o pobudi za posek t. i. Šumice obveščena s strani Mestne občine Krško, in sicer naj bi jo dala občinska svetnica Kristina Ogorevc Račič, ker naj bi smrekov nasad že kar nekaj časa napadal lubadar. Pobuda je predvidevala, da so drevesa suha in nevarna za pohodnike in tudi uporabnike »Šumice«, ki jo Zavod za mladino in šport Krško uporablja za prireditve, zato da naj se nasad uredi in drevesa zamenjajo z medovitimi drevesi ali kako drugače smiselno uredi, da bo še bolj služil namenu – prireditvam na prostem, in da bo deloval urejeno, saj se območje nahaja ob glavni cesti.
DSC_2574

 
»Informacijo glede prisotnosti lubadarja v Šumici sem preverila na občini, kjer so mi poslali odgovor, da je bilo pri pregledu na terenu ugotovljeno, da je 31 smrek napadenih od podlubnika in so jih v ta namen označili za posek. Nekaj smrek pa je napadenih v drugem delu nasajenih dreves, ki naj bi jih podirali v naslednjem sklopu,« je povedala Bojnec. V povezavi s tem so na občino naslovili željo, da bi se posek izvedel pozimi, saj jim poleti Šumica služi za dogodke, a so jim odgovorili, da je javno naročilo že v teku. »Kolikor mi je znano, bo zasaditev vključevala medovite rastline, smo pa na občino naslovili tudi prošnjo, da se teren izravna (da ne bodo iz tal štrleli štori) in da je zasaditev takšna, da bo varna za otroke, saj v Šumici izvajamo naš poletni program za otroke in mladino (otroške predstave, počitniško varstvo, dnevni center itd.). Sicer si želimo medovitih rastlin, imamo pa pomislek, kajti večina njih cveti od pomladi do sredine poletja, ravno ko večino programa izvajamo na prostem, zato naj bodo le-te višje (ne povsem mlade),« je povedala direktorica ZMŠ Krško.

P. P.
« Nazaj na seznam
»