Časopis za pokrajino Posavje
23.10.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Sevniški krajevni praznik povezali s 130-letnico Krulejevega rojstva

Objavljeno: Ponedeljek, 07.05.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSCN0857

Nagrajenca KS Sevnica s predsednico skupnosti in delom MePZ Lisca

Krajevna skupnost Sevnica je v petek v domači kulturni dvorani obeležila četrto leto zapored svoj praznik. Dan praznovanja je povezan z vseslovenskim taborom, ki se je 2. maja 1869 odvijal v Sevnici. To je bil pomemben politični in kulturni dogodek, na katerem je bila jasno izražena težnja po Zedinjeni Sloveniji in enakopravnosti slovenskega jezika v šolah, uradih in javnem življenju ter zvezi z ostalimi jugoslovanskimi narodi.

DSCN0831

Oskar Zoran Zelič je spisal monografijo o pomembnem Sevničanu Ernestu Kruleju in pripravil scenarij ter režiral igrane odlomke iz življenja in dela tega pomembnega sevniškega rojaka, ki ga je tudi upodobil na odru.

Zbrane na dogodku, ki je bil posvečen 130-letnici rojstva enega najpomembnejših in za razvoj Sevnice zavzetega rojaka Ernesta Kruleja, sta nagovorila predsednica KS Sevnica Stanka Žičkar in župan Srečko Ocvirk. Oba sta se ozrla v preteklost in spomnila na nekatere dogodke in osebe, ki so vplivali na razvoj mesta, dotaknila pa sta se tudi nekaterih načrtov. Ob tem je Žičkarjeva povedala, da bo zaradi stroškov, ki so nastali zaradi dolge zime, nekoliko manj sredstev za investicije.

V nadaljevanju je predsednica KS Sevnica podelila letošnja krajevna priznanja. Zlato plaketo za dolgoletno humano in predano delo, za prizadevanja na področju osveščanja in izobraževanja v domačem in regionalnem okolju za boj proti raku in za velik prispevek k ugledu sevniškega zdravstva je prejela ginekologinja Alenka Krenčič Zagode. Zlato plaketo je prejelo tudi Društvo borilnih veščin IPPON Sevnica, ki ga vodi Miran Grubenšek, in sicer za dvajset let uspešnega dela in odličnega predstavljanja mesta, krajevne skupnosti in celotne občine Sevnica v lokalnem, državnem in mednarodnem okolju.

Zanimiv in vsebinsko zanimiv kulturni program so obogatili članice in člani MePZ Lisca Sevnica ter igralska skupina Društva Trg Sevnica s skrbno izbranimi odlomki iz življenja in dela Ernesta Kruleja, enega najpomembnejših Sevničanov, ki si je prizadeval za blaginjo domačih ljudi in za povezovanje slovanskih narodov. Scenarij in režija je bila v rokah raziskovalca sevniške preteklosti Oskarja Zorana Zeliča.

S. R.
« Nazaj na seznam
»