Časopis za pokrajino Posavje
17.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

10-letnica savske tragedije

Objavljeno: Torek, 03.07.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
Zadnji spust po Savi (9)

Udeleženci spusta pred izplutjem v Sevnici

Na današnji dan mineva deset let od najhujše nesreče na vodi v Sloveniji, ki se je pripetila v popoldanskih urah 3. julija 2008 na Hidroelektrarni Arto-Blanca. Tega dne se je pred načrtovano usmeritvijo reke v prelivna polja hidroelektrarne v izgradnji, izpod sevniškega mosta proti Brestanici, na t. i. zadnji spust po Savi v spremstvu gasilskega čolna v štirih kanujih podalo skupno 27 udeležencev.

Po nesreči enega izmed kanujev, ki je trčil kmalu po izplutju v most na Radni, je z veslanjem v treh kanujih nadaljevalo 21 udeležencev spusta, v večini predstavnikov sevniške in krške občine ter podjetja Infra. Dva izmed treh čolnov, v katerih je bilo skupno 14 oseb, sta ne glede na drugačen dogovor s kanuji zaveslala prek prelivnih polj hidroelektrarne, kjer je čolna s posadkama posrkalo v sifon. Od posadk v kanujih je preživela le ena oseba.

Na današnji dan se tako poklanjamo spominu na: sevniškega župana in poslanca Kristijana Janca, podžupana občine Sevnica Rudija Dobnika, zaposlene v podjetju Infra Janka Zemljaka, Vojko Alif in Mirana Ribiča, predsednike KS Boštanj, KS Studenec in KS Blanca Marjana Kogovška, Mihaela Metelka ter Bogoslava Peklarja, predsednika ribiške družine Marok Sevnica Branka Safiča, spremljevalca in krmarja v kanujih Aleša Logarja in Mitjo Špileka, Matejo Konajzler, višjo svetovalko splošne službe na občini Sevnica, ter na tedanjega direktorja Komunale Sevnica Bojana Lipovška.

B. M.
« Nazaj na seznam