Časopis za pokrajino Posavje
15.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

10. tradicionalni slovenski zajtrk letos potekal drugače

Objavljeno: Sobota, 21.11.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Slovenski zajtrk 2020 3_nujno varstvo v vrtcu pri OŠ Velika Dolina 2
Občina Brežice je v sodelovanju z Občinsko čebelarsko zvezo Brežice tudi letos nadaljevala s tradicijo slovenskega zajtrka na aktualnim razmeram prilagojen način. Vrtcem, kjer se izvaja nujno varstvo otrok, so se pri izvedbi tradicionalnega slovenskega zajtrka pridružili tudi varovanci socialnovarstvenih organizacij (Enota VDC Brežice, Ozara Slovenije – Enota Brežice, zavod Papilot) in zaposleni v občinski upravi. Ob tej priložnosti se Občina Brežice zahvaljuje vsem čebelarjem v občini, ki so tudi letos podarili med za slovenski zajtrk.

Primer bona za medovito drevo

Primer bona za medovito drevo

Kot je dejala Patricia Čular, vodja Oddelka za družbene dejavnosti, gospodarstvo, kmetijstvo in razvoj, je Občina Brežice letos sodelovanje z Občinsko čebelarsko zvezo še nadgradila. Letos občina namreč prvič podarja vsem novorojenčkom medovito drevo. Starši v letu 2020 rojenih otrok so v tem tednu po pošti prejeli bon za prevzem lipe ali medovitega sadnega drevesa po izbiri, ki ga lahko prevzamejo pri izbranih ponudnikih. Bon je veljaven do 1. 5. 2021, tako da lahko starši poleg še vedno ugodne novembrske sezone sajenja dreves ujamejo tudi spomladanski čas sajenja.
 
Vseslovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, ki običajno poteka vsak tretji petek v novembru, je namenjen izboljšanju zavedanja o namenu in razlogih za lokalno samooskrbo, domačo pridelavo in predelavo. Otroci se ob zajtrku, ki ga sestavljajo  kruh, maslo, med, mleko in jabolka, na prijeten in zabaven način poučijo o pridelavi domače hrane in zdravem načinu življenja. Župan občine Brežice Ivan Molan se vsako leto udeleži zajtrka na eni izmed šol in vrtcev v občini. Letos zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov izvedba zajtrka v šolah fizično ni mogoča, zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane pa je letos še toliko večje. S podarjanjem medovitih dreves ob rojstvu otroka Občina Brežice poleg drevesa kot simbola življenja spodbuja tudi zavedanje o pomenu lokalno pridelane hrane, ohranjanja okolja in čebel, od katerih je odvisnih kar 90 % svetovne proizvodnje hrane.

Vir: Občina Brežice
« Nazaj na seznam