Časopis za pokrajino Posavje
22.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

30 let Društva diabetikov Posavje - Brežice

Objavljeno: Ponedeljek, 12.11.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
0H7A0257
Društvo diabetikov Posavje - Brežice in Zveza društev diabetikov Slovenije sta v soboto, 10. novembra, v Viteški dvorani Posavskega muzeja pripravila državno prireditev ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni, ki ga svet obeležuje 14. novembra, prireditev je tokrat potekala pod sloganom »Družina in sladkorna bolezen«.

0H7A0165
Prireditev se je pričela na grajskem dvorišču z dinamičnim nastopom ŠKD Mažoretke Dobova ob spremljavi KD Gasilski pihalni orkester Loče pri Dobovi.

Nato se je slavnost s povabljenimi in gosti nadaljevala v Viteški dvorani muzeja, kjer je prisotne nagovorila predsednica posavskega društva diabetikov Darja Mandžuka, ki je izrazila veselje, da je v naše lepe kraje prišlo tako veliko število državljanov iz vse Slovenije, v nadaljevanju pa je povedala: »Društvo diabetikov Posavje - Brežice uspešno deluje že dobrih 30 let. Trenutno šteje 610 članov z območja posavskih občin Sevnica, Krško in Brežice. Naše društvo je v letu 2005 pridobilo status humanitarne organizacije, na kar smo še posebej ponosni. S kvalitetno zastavljenim programom, ki zajema različne dejavnosti, se trudimo našim članom pomagati, jih vseskozi vztrajno izobraževati in s tem prispevati h kakovosti njihovega življenja. Organiziramo strokovne posvete, predavanja, delavnice, športne dogodke, zdravstveno vzgojo, obiske na domu in še mnogo drugega. Ves čas se trudimo ozaveščati tudi širšo javnost o sladkorni bolezni, o vzrokih za njen nastanek ter o možnostih in načinu zdravljenja.«

Župan Ivan Molan je društvu in predsednici čestital ob tako dolgoletnem uspešnem delovanju ter Darji Mandžuka podelil plaketo Občine Brežice za prizadevno delo. Hkrati je spomnil, da so s pomočjo evropskih sredstev omogočili delovanje Centra za krepitev zdravja, saj je veliko članov vključenih v številna društva, ki pomagajo obolelim, pomembno pa je tudi, da so društva povezana, da si izmenjujejo koristne nasvete.

Podpredsednik Zveze DD Slovenije in član Evropske diabetične zveze Alojz Rudolf je seznanil, da podatki Mednarodne diabetične zveze in Svetovne zdravstvene organizacije kažejo, da je število oseb s sladkorno boleznijo že preseglo 366 milijonov, in če ne bo učinkovitega preprečevanja in obvladovanja bolezni, bo do leta 2030 doseglo že 552 milijonov obolelih, v Sloveniji pa je po podatkih obolelih z boleznijo že 154 tisoč, zato so vsi 10-letni projekti usmerjeni k čimprejšnjemu odkrivanju in preprečevanju sladkorne bolezni.

Minister za zdravje RS Samo Fakin je ob pogledu na čudovito dvorano, ki opeva življenje, radost in veselje, pripomnil, da imamo vsi pravico do sreče in zdravja, a zato se moramo zelo potruditi tudi sami z zdravim prehranjevanjem in gibanjem.

Slavnostni govornik, predsednik DZ Dejan Židan, je spomnil, da se premalo zavedamo dejstva, da imamo vsi pravico do kvalitetnega zraka, vode, javnega šolstva, zdravstvenih storitev, zdravstvenega zavarovanja, kar je v Sloveniji označeno kot javno dobro, zato bosta z ministrom za zdravje v DZ iskala pozitivne rešitve, tudi z obljubo, da bo v društvu in ostalih društvih delovanje lažje. Omenil je namen organizirati v DZ nordijsko hojo in tradicionalni slovenski zajtrk ter na ta način širiti zavest, da smo državljani tudi sami odgovorni za svoje zdravje. Poudaril je izredno spoštovanje do tako pomembnega dela, ki ga opravlja društvo, z besedami: »Zelo sem počaščen, da sem bil lahko z vami!«

Predsednica Darja Mandžuka in podpredsednik ZDD Slovenije Alojz Rudolf sta podelila priznanja in zahvale predstavnikom nekaterih društev diabetikov in šol za minuli trud in uspehe ter tudi posameznikom za pomoč.

Da Društvo diabetikov Posavje - Brežice uspešno deluje pri izpeljavi svojih projektov, je treba omeniti zgledno sodelovanje z zdravstvenimi zavodi v Posavju, z Zvezo društev diabetikov Slovenije ter z občinami in podjetji, ki nudijo društvu finančno in strokovno podporo, za kar se jim je predsednica toplo zahvalila v želji, da bi tudi v prihodnje izkazovali enak odnos do njihovega prostovoljnega dela in članov, kajti moto vseh govorcev je bil: »Skupaj smo močnejši!«

Prijazne kulturne trenutke so darovali še Maja Tomič in Nina Berger, band »Mašine smrečice« iz OŠ Brežice, Uroš Polanec in Tomaž Zevnik, Irena Hribar, bratje Ferenčak, Vokalna skupina Solzice GŠ Brežice ter povezovalca Janja Rostohar in Mitja Baškovič.

N. J. S., foto: Foto Rožman
« Nazaj na seznam
»