Časopis za pokrajino Posavje
1.12.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

30.000 evrov iz Sklada solidarnosti RK Slovenije za najbolj prizadete v neurju s točo

Objavljeno: Sreda, 18.11.2020    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Neurje, posledica (17)

Rdeči križ Slovenije je iz Sklada solidarnosti za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah v Sloveniji podaril na pobudo sevniškega območnega združenja RK del sredstev tudi sevniški občini.

Vsako leto od 1. do 8. novembra poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice. Letos smo ob vsaki pošiljki ali vozovnici doplačali 0,17 €.

Slovar slovenskega knjižnega jezika pomen besede solidarnost opiše kot: podpiranje, odobravanje ravnanja, mnenja koga, pripravljenost za medsebojno pomoč, sodelovanje in zavest skupnosti, medsebojne povezanosti posameznikov zlasti v družbenem življenju. Solidarnost je torej ravnanje posameznika ali skupnosti, ki podpira drugega, pomaga drugim, skupini ali skupnosti.

Predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž je povedala, da z doplačilom poštnine ali javnega prevoza v višini 0,17 € vsakdo prispeva delček v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije : »Do sedaj smo v letu 2020 iz Sklada solidarnosti za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah v Sloveniji kot so požari ali zemeljski plazovi namenili skupaj109.525 €.« Skoraj tretjino tega celotnega zneska, natančneje 30.000 €, so na prošnjo Območnega združenja Rdečega križa Sevnica iz RKS letos namenili občini Sevnica, katere del je 30. avgusta letos zajelo silovito neurje z močnim vetrom in točo. Prizadeta so bila območja krajevnih skupnostih Loka pri Zidanem Mostu, Boštanj in Šentjanž (predvsem pas na širšem območju vse od Razborja, Loke, Brega, Šentjurja, Račice, Šmarčne do Šentjanža in Brunka). Neurje je uničevalo strehe stanovanjskih hiš in drugih objektov, silovita toča je razbijala okna, uničevala fasade, avtomobile. Uničenih je bilo tudi ogromno kmetijskih pridelkov. Celoten pridobljen znesek je bil namenjen za namensko pomoč krajanom omenjenih KS za sanacijo škode. Prošnje je obravnavala komisija, sestavljena iz predstavnikov krajevnih organizacij RK in predstavnikov posamezne krajevne skupnosti. Na RK Sevnica smo hvaležni RKS, ker je prisluhnilo naši prošnji, da smo lahko pomagali našim krajanom.

Mojca Pinterič Krajnc, sekretarka RKS OZ Sevnica

#povezujemoposavje
 
« Nazaj na seznam
»