Časopis za pokrajino Posavje
19.06.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

52. praznik KS mesta Krško

Objavljeno: Ponedeljek, 19.06.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
praznik ks mesta krsko 2017 (14)

Krčanke in Krčani so povsem zapolnili krško Dvorano v parku; spredaj povezovalca programa Branka Jenžur in Ivan Mirt, Slavko Šribar in predsednica KS mesta Krško Nataša Šerbec.

V spomin na krško borbeno skupino, ki jo je okupator 29. julija 1941 zajel v Rorah nad Krškim, dan kasneje pa devet fantov in dekle ustrelil v gozdu Dobrava, obeležuje praznik krajevna skupnost mesta Krško, ob tem pa se krajanke in krajani poklonijo tudi spominu na vrnitev izgnancev na svoje domove po drugi svetovni vojni. Osrednja krajevna prireditev največje krajevne skupnosti v občini, ustanovljene leta 1962, je potekala 16. junija v krški Dvorani v parku.

praznik ks mesta krsko 2017 (39)

Skupinska fotografija letošnjih nagrajencev KS mesta Krško

Predsednica sveta KS mesta Krško mag. Nataša Šerbec se je v slavnostnem govoru navezala tudi na povojni razvoj mesta, ko sta se leta 1953 združila naselji Videm in Krško: "Staro mestno jedro je ostalo upravno krajevno in hkrati občinsko središče in se napredujoč proti jugu zlilo z razvojno obetavnim območjem trgovinske zdravstvene, šolske in športne četrti. Na levem savskem bregu je v tretjem sestavnem delu krajevne skupnosti napredovala predvsem stanovanjska gradnja in so v njem ostale še nekatere pomembne funkcije, kot sta bančništvo in promet. Če bi se sprehodili po obrobnih delih naše skupnosti, ki so še vrsto let po osvoboditvi ohranjali pečat in videz agrarnega, bi lahko ugotovili, da temu že dolgo ni več tako." V nadaljevanju je izpostavila, da se bo potrebno v teh letih v večji meri posvetiti še samemu urejanju središča krajevne skupnosti, če tudi je to z novo namembnostjo, vsebinami ter komunalnimi posegi postalo privlačnejše tako za obiskovalce kot v njem živeče prebivalci, predvsem bi bilo, je še omenila, zapolniti z vsebinami izpraznjene poslovne prostore v starem jedru. Tudi župan mag. Miran Stanko se je v pozdravu zbranim navezal na razvoj mesta, rekoč, da investicije v njegovo ureditev že potekajo in bodo tudi v prihodnje, pri čemer je izpostavil za občane pomembnejše projekte, ki so že v teku ali v načrtovanju, kot sta med drugim tretji krški most in izgradnja knjižnice.

praznik ks mesta krsko 2017 (9)

Izvajalci spremljajočega glasbenega programa

Ob spremljajočem programu, ki sta ga povezovala Branka Jenžur in Ivan Mirt, vokalno in instrumentalno pa obogatili in popestrili glasbeniki Toni Sotošek z družino, sopranistka Anja Žabkar in tenorist Aljaž Farasin ter MePZ Društva upokojencev Senovo ob harmonikarski spremljavi Adolfa Moškona ter članov Ansambla Jožeta Škoberneta, sta mag. Šerbec in Slavko Šribar, predsednik Komisije za priznanja pri svetu KS, podelila letošnja krajevna priznanja.
Priznanje KS z denarno nagrado je prejel Rokometni klub Krško, ki je v letošnji sezoni v ligaških tekmovanjih sodeloval s petimi klubskimi ekipami različnih starostnih kategorij, pri čemer sta izstopali kadetska in mladinska ekipa, ki sta z visokima mestoma v prvi državni ligi pridobili kategorizacijo državnega kakovostnega razreda, v tej sezoni pa je prvič tekmovala tudi klubska ekipa deklet letnika 2000.
Priznanje KS mesta Krško so prejeli: Gasilska enota Pijavško, ki deluje v sklopu PGD Krško kot enota od leta 1987 in zagotavlja protipožarno zaščito prebivalcev in njihovega imetja v treh naseljih Pijavškega; Kovinska galanterija Peter Žabkar - Žabkar kot samostojen podjetnik dejavnost oblikovanja kovin izvaja od devetdesetih let prejšnjega stoletja dalje na Trški Gori, kjer s štirimi zaposlenimi uspešno posluje s številnimi podjetji v domači občini in izven njenih meja; Fizioterapija Metod Vodeb - Vodeb je bil kot višji fizioterapevt najprej zaposlen v ljubljanskem KC in zatem v Termah Čatež, nakar je leta 1999 pridobil koncesijo in na Vidmu odprl zasebno fizioterapevtsko ambulanto za oskrbo pacientov z obolenji in poškodbami gibalnega sistema. Je tudi član Pihalnega orkestra Krško in uspešen amaterski športnik v triatlonu; Sebastjan Komočar, ki s je po zaključeni srednji zdravstveni šoli zaposlil v ljubljanski psihiatrični kliniki, od leta 2005 pa je kot zdravstveni tehnik zaposleni v urgentni službi ZD Krško, v katerem je bil pobudnik in tudi organizator projekta Rešimo življenja, ki poteka od leta 2011. Komočar je tudi član strokovnega centra RK Slovenije, v katerem je tudi predavatelj in inštruktor, izkazal se je kot glavni organizator zdravstvene oskrbe migrantov konec leta 2015, med drugim že vrsto let kot privrženec krškega nogometa nudi fizioterapijo trem ekipam mladih, ki tekmujejo v prvi državni ligi.
Priznanje s plaketo KS mesta Krško pa so prejeli Evroelektron - Aleš Škoberne s.p, ki je od leta 1991 delujoče podjetje s trgovinsko dejavnostjo prevzel leta 2000 in prodajo avdio-vizualne opreme, mobilne telefonije in gospodinjskih aparatov uspešno nadgradil še s prodajo, nameščanjem in vzdrževanjem klimatskih naprav; Ani Nuša Masnik, ki kot direktorica že sedmo leto vodi Dom starejših občanov v Krškem, ki je v slovenskem prostoru eden boljših in sodobnejših. Pod vodstvom Masnikove so bili prostori doma prostorsko preoblikovani v sodobne oddelke, v katerih stanovalci živijo in ustvarjajo znotraj bivalnih skupinah. Pod vodstvom Masnikove je dom starejših postal osnova za praktično usposabljanje zaposlenih v domovih četrte generacije in je učna baza za usposabljanje prostovoljcev; priznanje s plaketo KS mesta Krško pa sta prejela še Zlatko Zorič in Gostilna Murko. Zlatko Zorič, ki je na Valvasorjevem nabrežju po očetu prevzel ključavničarsko dejavnost, ki jo je dopolnjeval s strojno in drugo opremo. Zorič nudi že vrsto let nudi organizacijsko in denarno podporo humanitarnim in športnim društvom; Gostilna Murko je v mestnem jedru umeščena že od leta 1914. Z njo oziroma mesarstvom ter gostilno kot dopolnilno dejavnostjo je začel Ivan Murko, nadaljeval jo je njegov sin Franc, kot že tretji družinski pa jo vodita Srečko Murko s soprogo Branko.

Podelitvi priznanj je sledilo tradicionalno druženje krajank in krajanov v mestnem parku, kjer so udeležence s svojimi dobrotami pogostile članice Aktiva kmečkih žena Sremič, z vinsko kapljico pa Društvo vinogradnikov Sremič.

B. M.
« Nazaj na seznam
»