Časopis za pokrajino Posavje
22.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

95 let Prostovoljnega gasilskega društva Krška vas

Objavljeno: Ponedeljek, 16.07.2018    Rubrika: NOVICE Bralci pišejo
95_let_pgd_krska_vas74

Prejemniki priznanj in odlikovanj pred gasilskim domom v Krški vasi

V soboto, 14. 7. 2018, je PGD Krška vas proslavljalo 95 let svojega aktivnega delovanja. Eno najstarejših društev v Posavju in Sloveniji, ustanovljeno leta 1923, je bilo gonilna sila razvoja vasi ter vpreženo v vsa dogajanja v vasi in okolici. Člani so imeli največje težave na strokovnem področju s poplavami, pa tudi stare lesene hiše in predvsem dimniki so večkrat zagoreli. Danes PGD Krška vas opravlja vrsto nepridobitnih dejavnosti in kot prostovoljna gasilska enota II. kategorije pokriva območje dveh strnjenih vasi, in sicer Krško vas in Velike Malence ter del Mrzlave vasi kot tudi vinogradniško področje na obronkih Gorjancev, ki ga sestavljajo kraji Kozelc, Vitovec, Gaj in Malenški vrh. Letos so na gasilskem domu zamenjali streho, obnovili fasado in uredili notranjost ter podrli skladišče, ki je stalo na sosedovem zemljišču. Na strokovnih gasilskih tekmovanjih so pionirske in mladinske ekipe v preteklosti dosegale odlične rezultate, tako na občinskih, regijskih kot republiških tekmovanjih, tradicija pa se ohranja še zdaj.

95_let_pgd_krska_vas07

Postrojeni gasilci in poveljnik PGD Krška vas Boštjan Kodrič

V programu so sodelovali pevci MoPZ Ivan Kobal in Andreja Dvornik iz Krške vasi, predsednik društva Ivan Poldan se je posebej zahvalil za pomoč in sodelovanje ter za izvajanje dejavnosti društva vsem članom društva in njihovim družinam, krajanom, Krajevnim skupnostim Krška vas in Velike Malence, vsem društvom v vasi, sosednjim gasilskim društvom, Občini in Gasilski zvezi Brežice ter donatorjem.

Članom društva so podelili tudi značke za dolgoletno delo, priznanja Gasilske zveze Brežice druge in prve stopnje, napredovanja, Jože Kranjec pa je prejel gasilsko plamenico I. stopnje. Častnemu predsedniku Ivanu Prahu, ki je član društva 67 let, in Jožetu Prahu, ki je član društva že več kot 71 let, pa je župan Ivan Molan predal plaketo PGD Krška vas v zahvalo za dolgoletno organizacijo in delo v gasilstvu.

Jože Piltaver
Foto: R. R.
« Nazaj na seznam