Časopis za pokrajino Posavje
18.08.2022
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Avtomobile v brežiškem mestnem jedru za en dan zamenjala otroška igra in smeh

Objavljeno: Četrtek, 19.09.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
brezice_dan_brez_avtomobila72

Stojnica PD Imani Brežice, na kateri so učenci zaplesali

V Brežicah je bil današnji četrtek rezerviran za zdaj že tradicionalen Dan brez avtomobila, v okviru katerega v mestnem jedru potekajo različne delavnice in aktivnosti, vezane na Evropski teden mobilnosti (ETM), ki poteka v tem tednu. Tako so na Cesti prvih borcev, med občinsko stavbo in cerkvijo sv. Lovrenca, ulico zaprli za promet, nanjo pa so se podali učenci štirih šol iz brežiške občine, za katere so soorganizatorji dogodka pripravili različne aktivnosti.

brezice_dan_brez_avtomobila165

Otroci so se preizkusili tudi na kolesarskem poligonu, ki sta ga izvajala policista PP Brežice.

ŽIVAHNO DOGAJANJE V DELU GLAVNE ULICE V BREŽICAH

Začelo se je že navsezgodaj zjutraj (ob 6.00), ko so prvi prišli na delovno mesto, pri tem pa so jim bila ponujena jabolka. Med 7.30 in 8.00 je v središču Brežic potekala jutranja vadba "1000 gibov za vse", ki so jo vodili člani društva Šola zdravja Brežice, ki se vsako jutro zbirajo pred športno dvorano in opravijo vadbo po posebni metodi. Kmalu za tem so na glavno brežiško ulico že začeli prihajati prvi razredi učencev OŠ Brežice, dr. Jožeta Toporišiča Dobova, Podružnične OŠ Kapele in OŠ Artiče, slednji so se v Brežice pripeljali s kolesi. Takoj so bile Brežice napolnjene z otroško radostjo in veseljem, ki sta se skozi dobro voljo in smeh razlegala po celi ulici. Za otroke sta glavna organizatorja Dneva brez avtomobila, Občina Brežice in Zavod za šport Brežice, s pomočjo številnih soorganizatorjev (ZPTM Brežice, Komunala Brežice, Fakulteta za turizem Brežice, Splošna bolnišnica Brežice, Center za krepitev zdravja/ZD Brežice, Policijska postaja Brežice, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Brežice, Knjižnica Brežice, Plesno društvo Imani Brežice, Atletski klub Brežice, Integral Brebus Brežice, Zavod Sopotniki, Posavski muzej Brežice, Športno kulturno društvo Mažoretke Dobova ter Ekonomska in trgovska šola Brežice) pripravila različne stojnice, na katerih so se lahko preizkusili v različnih spretnostih, se poučili o pravilnem obnašanju v prometu, odnosu do okolja, zaplesali, prisluhnili zanimivim in poučnim zgodbam znotraj grajskih zidov, jedli jabolka itd. Med 13.30 in 15.00, ko so se dejavnosti današnjega Dneva brez avtomobila v Brežicah zaključile, so bile na vrsti tudi še delavnice in predstavitve za starejše.
brezice_dan_brez_avtomobila125

Bržkolo je med drugimi preizkusil tudi župan Ivan Molan.


OTVORITEV SISTEMA BRŽKOLO

Na Tržnici Brežice je bila med 8.00 in 13.00 postavljena stojnica, na kateri so se lahko občani informirali o sistemu izposoje koles Bržkolo, ki so ga danes tudi uradno predali v uporabo. Kot je povedal brežiški župan Ivan Molan, so se na občini odločili, da v okviru Celostne prometne strategije izvedejo projekt Bržkolo, sistem izposoje koles po mestu Brežice, s katerim želijo čim več ljudi ozavestiti o trajnostni mobilnosti, zdravem načinu življenja, da čim več uporabljajo kolesa in jih spodbuditi, da ta sistem tudi sami koristijo.
brezice_dan_brez_avtomobila112

Stojnica na Tržnici Brežice, na kateri so občani lahko izvedeli vse o sistemu Bržkolo

"Ne gre samo za kolesa, ampak smo po mestu postavili tudi kar nekaj kolesarnic. Verjamem, da je to šele začetek, saj želimo na dolgi rok ta sistem izposoje koles vzpostaviti tudi za turiste, npr. tiste iz Term Čatež, trenutno je namreč namenjen samo za občane in ostale državljane, ki živijo na tem območju, saj so evropska in državna sredstva namenjena samo za to," je pojasnil in dodal, da načrtujejo, da bodo po testnem obdobju, ki bo še nekaj časa potekalo, sistem razširili tudi na nekatere ostale lokacije, ki so predvsem turistično zanimive, da bi vožnjo s temi kolesi omogočili tudi turistom, ki prihajajo v občino.

Vodja projekta Bržkolo Teja Leben je navedla, da se izposojevalnice Bržkoles nahajajo na šestih lokacijah v mestu, in sicer pri železniški in avtobusni postaji, tržnici, MC Brežice, gimnaziji in stanovanjskem naselju Trnje. Po njenih besedah so z določitvijo teh lokacij želeli predvsem povezati javni potniški promet in blokovska naselja, da omogočijo predvsem tistim, ki pridejo z javnim potniškim prometom in se imajo možnost usesti na Bržkolo ter se zapeljati npr. do centra mesta. V sistemu Bržkolo je uporabnikom za izposojo na voljo 32 koles, ki si jih ti lahko po registraciji in pridobitvi uporabniške kartice brezplačno izposodijo in vrnejo na šestih izposojevalnicah v mestu. Sistem izposoje koles je dostopen 24 ur na dan, vse dni v letu. Do danes se je v približno enem mesecu v ta sistem prijavilo okoli 130 ljudi, pri čemer je približno polovica izposojo tudi že izvedla, druga polovica pa ima zaenkrat samo kartico. Lebnova je še omenila, da je sistem stal skupaj 217 tisoč evrov, od tega je 133 tisoč evrov evropskih in državnih sredstev, sistem pa bo do konca vzpostavljen predvidoma v drugi polovici novembra, pri čemer upajo, da bodo do takrat odpravili določene pomanjkljivosti in težave, ki so se pojavile v začetni fazi. Dodala je, da se bo mogoče enkrat dalo s kolesom odpeljati tudi do Krškega, kjer imajo vzpostavljen podoben sistem, in ga tam tudi pustiti. Na otvoritvi sistema izposoje koles Bržkolo je bil prisoten tudi predstavnik izvajalca, Šolskega centra Velenje, Igor Doler.

R. R.
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte

04.08.2021 | Redakcija

Strela uničila dom družine Jan

07.05.2020 | Redakcija

Pija – lončena posoda za mast

05.07.2019 | Redakcija

Zdravje je na udaru tudi poleti