Časopis za pokrajino Posavje
20.10.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Avtomobile v brežiškem mestnem jedru za en dan zamenjale aktivnosti, ki spodbujajo k čistejšemu načinu prevoza

Objavljeno: Torek, 22.09.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
dan_brez_avtomobila_brezice (18)

Kolesarski poligon

Osrednji dogodek letošnjega Evropskega tedna mobilnosti (ETM) je današnji Dan brez avtomobila, ki ga je Občina Brežice obeležila tudi v tem letu. Del glavne brežiške ulice - med križiščem z Bizeljsko cesto in Kržičnikovo ulico - so ponovno zaprli za promet in tako omogočili, da so se na ulici odvijali poučne in ustvarjalne delavnice, spretnostni poligoni, plesne predstavitve in druge zanimive aktivnosti. Na ta način so želeli pozvati k izbiri čistejšega načina prevoza, kar je rdeča nit ETM 2020.

Dogajanje se je začelo z jutranjo telovadbo za starejše v izvedbi Šole zdravja Brežice, ki so se ji pridružili tudi zaposleni z občinske uprave. Nato pa so prizorišče zavzeli učenke in učenci več razredov iz petih osnovnih šol občine. Del aktivnosti je potekal tudi v Posavskem muzeju Brežice in pred Knjižnico Brežice, kjer je potekala otvoritev posavske potujoče knjižnice.
dan_brez_avtomobila_brezice (31)

Plesna delavnica


Poleg jutranje telovadbe (Šola zdravja Brežice) in izdelovanja splavov (Posavski muzej Brežice) so potekali še plesna delavnica (Plesno društvo Imani), maketa onesnaženja vode in spretnostni poligon z ločevanjem odpadkov (Komunala Brežice), spretnostni poligon s skirojem (Zavod za šport Brežice), delavnica na temo mobilnosti (ZPTM Brežice), atletski poligon (Atletski klub Brežice), kviz na temo mobilnosti (Fakulteta za turizem), kolesarski poligon (SPV Občine Brežice/Policija), miselni poligon (Zavod Sopotniki) itd.

Otrokom, ki so se udeležili aktivnosti na ulici, je bil današnji dan zelo všeč. Kot nam je zaupala petošolka Sara iz OŠ Brežice, so se že takoj ob prihodu na prizorišče preizkusili v plesni delavnici, ki ji je bila najboljša in je je bilo po njenem veliko prehitro konec. Nato so se na stojnici seznanili s projektom Sopotniki, naslednja postaja pa je bil kolesarski poligon. "Zakon je, tudi naučim se kaj. In veliko bolje je, ker se dogaja zunaj, da nismo ves čas zaprti v učilnici," je dodala. Učencu drugega razreda brežiške šole pa je bilo najbolj všeč, ko se je s skirojem popeljal po spretnostnem poligonu, užival je tudi v izdelovanju splavov in na plesni delavnici. Omenjeno delavnico sta na Dnevu brez avtomobila prvič vodili Tjaša Oštir in Alja Poldan iz PD Imani, ki sta nam povedali, da se jima zdi zelo prav, da otroke na ta način spodbujajo h gibanju in pokažejo, kakšne aktivnosti so možne v Brežicah, ko se zapre del prometne ulice. "Tudi če se s plesom ne ukvarjajo, je prav, da jim približamo to aktivnost, v kateri res vsi sodelujejo in se pri tem še dobro zabavajo," je izjavila Tjaša.

R. R., foto: R. R., AK Brežice in PMB

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam