Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bogatih 20 let Društva Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica

Objavljeno: Petek, 03.11.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
U3, 20 let (32)

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica je v domači kulturni dvorani svečano obeležilo 20 let obstoja in delovanja v sodelovanju z GŠ Sevnica.

Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica je 10. oktobra v sevniški kulturni dvorani s slovesno prireditvijo praznovalo 20 let obstoja in delovanja. Slavnostna govornica je bila ugledna pedagoginja in andragoginja ter predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje prof. dr. Ana Krajnc, ki se je dogodka udeležila v družbi dr. Petre Javrh.

SLOVENSKA UNIVERZA ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE

U3, 20 let (23)

Slavnostna govornica, soustanoviteljica in predsednica Slovenske univerze za tretje življenjsko obdobje prof. dr. Ana Krajnc

Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje je bila ustanovljena leta 1984 na pobudo dr. Dušane Findeisen in dr. Ane Krajnc. Uradna ustanovitelja sta Andragoško društvo Slovenije in Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani. Slavnostna govornica je poudarila, da je Slovenska univerza za tretje življenjsko obdobje najbolj razvita mreža za izobraževanje odraslih, ki ustvarja možnosti za učenje, delovanje in druženje starejših po upokojitvi, ko se marsikdo vpraša, kako naj živi naprej. »Človek je rojen za učenje in delovanje. Človek potrebuje ljudi. V samoti človek propada,« je izpostavila pomen druženja, pomen stikov med ljudmi, kajti ti dajejo moč in voljo. »Človek mora delovati od zibeli do groba,« je poudarila ter predstavila vlogo študijskih krožkov, ki poleg pridobivanja znanja spodbujajo tudi uporabo le-tega.
Kamnoseki, relief konjske vrege1

Relief, ki so ga klesali šest let v skalo člani študijskega krožka za kamnoseke Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina (foto: U3 Ajdovščina).

To je ponazorila s konkretnim primerom in predstavila študijski krožek za kamnoseke Univerze za tretje življenjsko obdobje Ajdovščina, kjer so v pečino v dolini reke Bele v soteski pod Nanosom v šestih letih izklesali šest metrov visok in trinajst metrov širok relief z upodobitvijo konjske vprege v spomin na čas, ko so vozarji ponoči vozili hlodovino čez Kras ali pa so zalagali tržaške mesarje z ledom, kajti na Nanosu je skozi celo leto v globinah led. Tega so v preteklosti sekali in žagali ter ga vozili v Trst, ko še ni bilo hladilnikov. Delovanje študentk in študentov Univerze za tretje življenjsko obdobje ima svoj pomen, svojo vlogo tudi na področju medgeneracijskega sodelovanja. To ne poteka v učilnici ne v predavalnici, temveč v načinu življenja.

U3, 20 let (2)

V preddverju sevniške kulturne dvorane je priložnostna razstava obudila marsikateri lep spomin na dogodke, prireditve in osebe. Za študentke in študente ter goste je bila pripravljena publikacija ob jubileju in s poročilom za minulo študijsko leto.

»Z dolgoživo družbo strašimo mlade, a to ni potrebno, pustite nam, da živimo normalno dalje, da delamo tisto, kar nam je pri srcu. Včasih je šel kdo študirat, kar ga ni veselilo in vse življenje je delal, a ne s svojim srcem, ampak iz dolžnosti. Po upokojitvi si lahko privoščimo, da delamo to, kar nas veseli, zato živimo v najlepšem življenjskem obdobju, ko lahko končno prisluhnemo sebi in se vprašamo, kaj želimo, kaj bi radi izrazili, doživeli. Starejši razpolagamo z znanji, izkušnjami, informacijami, zrelostjo, kot je čustvena zrelost, ki je komplementarna ostalim generacijam,« je med drugim še izpostavila prof. dr. Ana Krajnc ter zaključila, da se v tretjem življenjskem obdobju spremeni predvsem vrednostni sistem. »Človek se obrne vase in v ljudi. Sklepa odnose, ki so medosebni, iskreni, kvalitetni in ne trošijo čustvene energije in časa,« je dejala, kajti Univerza za tretje življenjsko obdobje je namenjena vsem, ki želijo biti v stiku s spreminjajočim se svetom; vsem, ki se želijo učiti, česar so si zmeraj želeli; vsem, ki želijo spoznati nove ljudi, kovati nove načrte in uporabljati svoje znanje.

UNIVERZA ZA TRETJE ŽIVLJENJSKO OBDOBJE SEVNICA

U3, 20 let (53)

Župan Srečko Ocvirk je predal predsedniku U3 Sašu Jejčiču listino Občine Sevnica.

Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica je ena od 57 univerz za tretje življenjsko obdobje, ki delujejo v slovenskem prostoru in je v dosedanjih 20 letih ponudila svojim študentkam in študentom obilo zanimivih predavanj, različnih krožkov, pestrih ekskurzij in sodelovanj v projektih.

Ideja o njeni ustanovitvi se je začela razvijati v zaključku leta 2002, kar je slikovita opisala Alenka Žuraj Balog v uvodniku jubilejne publikacije s poročilom o zaključenem delu za študijsko leto 2022/2023: »Bilo je v predbožičnem času leta 2002, ko se je Srednja šola Sevnica z izdelki, ki so nastali pod spretnimi in ustvarjalnimi rokami naših dijakinj in dijakov ter mentoric in mentorjev, že tradicionalno predstavljala na prazničnih novoletnih stojnicah pred kavarno Paradiž. Tistega leta smo na stojnicah še posebno pozornost namenili predstavitvi novega izobraževalnega programa s področja turizma, da bi okolje, v katerem smo delovali, seznanili tudi s to programsko novostjo. Ko mi spomin uhaja v tiste zimske dni, z notranjim očesom vidim prihajati Marijo Jazbec. Ni bila sama, vendar spremstvo vidim le megleno. Mislim, da se je v trenutku, ko nas je objel njen pogled, odločila, s kom bo uresničevala zamisel o ustanovitvi univerze za tretje življenjsko obdobje, ki je tlela v njej in njenih kolegicah. Pristopila je in me seznanila s svojimi namerami ...« Svet sevniške srednje šole je podprl ustanovitev univerze in tako so se jeseni leta 2003 odprla vrata Univerze za tretje življenjsko obdobje Sevnica pri SŠ Sevnica.

A. Zuraj, M. Ratej

Alenka Žuraj Balog in Miran Ratej sta na prireditvi recitirala skrbno izbrane pesmi članic U3.

»Srednja šola ji je z vodenjem financ in velikega dela administracije, mentorstvom krožkov in delavnic, sodelovanjem na kulturnih prireditvah in z lastnimi prostori pomagala shoditi, tako da se je lahko nekaj let kasneje osamosvojila kot Društvo Univerza za tretje življenjsko obdobje Sevnica. Morda kdo misli, da je Srednja šola Sevnica ob zagonu Univerze nudila zgolj neke vrste tehnično pomoč, toda temu ni bilo tako – šola je z njo dihala in živela ...« tečejo besede upokojene ravnateljice in podpredsednice sevniške U3, ob katerih oživi marsikateri spomin.

IZ SPOMINOV V SEDANJOST

Z navzočimi na slavnostnimi prireditvi, ki je bila tudi uvod v novo študijsko leto 2023/2024, je del spominov delil predsednik U3 Sašo Jejčič, ki je med drugim nanizal tudi nekaj statičnih podatkov in omenil, da je U3 delovala pod okriljem SŠ Sevnica prva tri leta, nato se je leta 2006 registrirala kot samostojno društvo in do leta 2016 za večino svojih dejavnosti uporabljala šolske prostore, od leta 2017 pa ima v uporabi prostor pri Komunali Sevnica.

»Sedaj, ko se oziramo na prehojenih 20 let, smo lahko ponosni na opravljeno delo. Organizirali smo skoraj 400 predavanj, številne kulturne prireditve in strokovne ekskurzije po Sloveniji ter sosednjih državah. V društvu je delovalo preko 30 različnih študijskih krožkov in delavnic. Sodelovali smo z osnovnimi, glasbeno in srednjo šolo v občini, vrtcem, domom upokojencev, knjižnico, KŠTM in drugimi. Pridobivali smo znanja z vseh področij – od zgodovine, zemljepisa, umetnosti, zdravstvenih, socioloških, družbenih do okoljevarstvenih in drugih. Srečevali smo se z eminentnimi predavatelji, znanstveniki, pisatelji, pesniki, politiki ...« je tekla predstavitev ter delovanja nevladne in neprofitne organizacije, ki ima okoli 200 članic in članov ne samo iz sevniške občine, temveč tudi iz sosednje radeške in krške.

In kakšni so načrti za prihodnost? »Danes je pred nami nov izziv. Česa se še lahko naučimo? Kaj novega lahko še spoznamo? Kako se odzvati na nove izzive, povezane z razvojem družbe, kot je informatizacija in digitalizacija družbe, s staranjem prebivalstva in drugimi družbenimi vprašanji? Pridobivamo nove članice in člane, ki se upokojujejo bistveno pozneje, kot so se upokojevali v prvih letih delovanja društva, prinašajo pa nova znanja, nove ideje in novo energijo. Sam optimistično zrem v prihodnost. Menim, da nam ne manjka entuziazma, volje in želje, da bomo kos novim izzivom: da bodo naša predavanja še naprej zanimiva in ekskurzije pestre, da nas bodo še naprej navduševale naše kulturne prireditve, da se bomo v številnih študijskih krožkih učili in ustvarjali,« je dejal predsednik U3 ter se ob zaključku svojega govora zahvalil vsem, ki so prispevali nastanku in uspešnemu delovanju U3. Ena izmed njih je bila, žal pokojna, Marija Jazbec, ki je U3 vodila od nastanka v letu 2003 do leta 2016, ko je vodenje prevzel Sašo Jejčič. Ta se je v društvo včlanil na Marijino pobudo leta 2010 in s tem veliko pridobil, predvsem znanja.

LISTINA OBČINE SEVNICA

Župan Srečko Ocvirk je čestital U3 za uspešno in aktivno delovanje ter poudaril pomen sobivanja v skupnosti, česar se mladi ne zavedajo, kajti, kot je dejal župan, je moto mladih »več, bolje in hitreje«, a do življenjskih modrosti prihajamo, ko se nam zamenja barva v laseh. Dotaknil se je še dolgotrajne oskrbe, ki jo potrebujemo, a tretje življenjsko obdobje ni samo to. »Je zelo produktivno, družbeno angažirano življenje vseh vas, ki ste tudi v jeseni življenja aktivni na številnih področjih in tudi v drugih društvih še bistveno prispevate k dobremu delovanju družbe kot celote. Tega zavedanja je velikokrat premalo,« je omenil župan, ki ni preslišal pobude predsednika društva o izgradnji dvigala, s katerim bi omogočili tudi gibalno oviranim osebam vstop v kulturno dvorano. V zahvalo in za spodbudo je nato predal društvu listino Občine Sevnica za 20 let uspešnega delovanja, za aktivno povezovanje članic in članov ter za pomemben prispevek k dvigu kakovosti širšega družbenega življenja.

Prijeten in vsebinsko bogato prireditev so s prijetnim glasbenim delom programa popestrili učenke in učenci z učiteljicami in učitelji Glasbene šole Sevnica, z recitacijami pesmi članic U3, Vide Križnik, Mihaele Zahrastnik, Gabrijele Kolar in Nevenke Vahtar, pa Alenka Žuraj Balog in Miran Ratej.

S. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»