Časopis za pokrajino Posavje
19.03.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Bogovič z evropsko delegacijo na gradu Rajhenburg

Objavljeno: Četrtek, 05.04.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
Delegacija evroposlancev s posavskimi župani

Delegacija evroposlancev s posavskimi župani

Delegacija Odbora za Regionalni razvoj v Evropskem parlamentu (EP REGI) je na predlog evroposlanca in člana navedenega odbora Franca Bogoviča (SLS/EPP) 3. aprila pričela tridnevni uradni obisk v Sloveniji. Po vrsti srečanj v prestolnici se je delegacija včeraj popoldne sestala s posavskimi župani na gradu Rajhenburg, kjer se je seznanila z že uspešno izvedenimi projekti, sofinanciranimi s sredstvi kohezijske politike EU, nakar je bilo srečanje osredotočeno še na izzive kohezijske politike v novi finančni perspektivi EU.

Osemčlansko delegacijo evropskih poslancev s področja regionalne politike so poleg Franca Bogoviča sestavljali vodja delegacije iz Nizozemske Lambert van Nistelrooij (EPP), Ivana Maletić iz Hrvaške (EPP), Fernando Ruas (Portugalska, EPP), Julie Ward (Združeno kraljestvo, S&D), Maria Gabriela Zoaná (Romunija, S&D) in Ivan Jakovčić (Hrvaška, ALDE). Član delegacije je sicer tudi slovenski evroposlanec Milan Zver (EPP), ki pa je srečanje s posavskimi župani izpustil.

evropski poslanci na gradu Rajhenburg (12)

Franc Bogovič in med zaključnim govorom na srečanju vodja delegacije Lambert van Nistelrooij

Kot nam je povedal Bogovič po zaključku uradnega dela srečanja s posavskimi župani, ko so si evroposlanci ogledali tudi grad in v njem umeščene zbirke, odbori v evropskem parlamentu opravijo po dva do tri obiske po članicah EU. Pred dvema letoma je Bogovič organiziral že obisk Odbora za kmetijstvo pri EP v Sloveniji, tokrat pa mu je uspelo na obisk pripeljati tudi Odbor za Regionalni razvoj. »Smo v času, ko smo tik pred sprejemanjem regulative za novo kohezijsko obdobje, zato je pomembno za evropske poslance, da dobijo iz prve roke vtise s terena, kaj je potrebno v novi finančni perspektivi podpreti. Zato smo obiskali Slovenijo, in sicer na način, da smo začeli obisk v Ljubljani, se sestali tudi s predstavniki Vlade RS, z ministrico Alenko Smerkolj, pristojno za razvoj, strateške projekte in kohezijo, predstavniki dveh odborov DZ, ki sta zadolžena za evropska sredstva, sedaj pa smo na lokalni ravni v Posavju, zatem še v Obsotelju in jutri v Slovenski Bistrici. Cilj pa je, da dobimo po eni strani vhodne podatke, kaj financirati v prihodnji perspektivi, še bolj pomembno pa je to, da se tudi Slovenci aktiviramo in o bodoči finančni perspektivi, ki se prične v začetku leta 2021, razmišljamo danes. Že danes se namreč kreira evropska politika in zaman bo leta 2023 negodovati in razmišljati, kaj je bilo sprejetega narobe. Zato je potrebno tudfi že danes vplivati na to, da bo evropska politika po naši meri in to doseči tako v Bruslju kot v Ljubljani, kjer se kreira politika za našo državo«, je dejal Bogovič.

evropski poslanci na gradu Rajhenburg (21)

Med obiskom stalne razstave Trapisti v Rajhenburgu

Bogovič je ob tem še povedal, da je bila Slovenija pri črpanju evropskih sredstev v perspektivi 2007-2013 zelo uspešna, saj ji je uspelo počrpati skoraj vsa razpoložljiva sredstva, pri čemer je bilo tudi Posavje eden izmed svetlih primerov: »Sedaj smo v drugi polovici finančne perspektive 2014-2020, kjer pa imamo večje probleme. Ti razpisi so bolj centralizirani v obliki t. im. pametne specializacije, in tistim, ki so odgovorni zanje, želim veliko sreče, da se bodo lahko tudi po letu 2020 in letih, ki bodo sledila, pohvalili, da so sedanjo perspektivo tako uspešno črpali kot prejšnjo, v kateri so imele občine bistveno bolj pomembno vlogo kot sedaj, ko je zanje dosti, dosti manj sredstev na razpolago.«

B. M.
« Nazaj na seznam