Časopis za pokrajino Posavje
20.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiška borčevska organizacija opravila letni zbor članov

Objavljeno: Sobota, 23.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Brežiška borčevska organizacija opravila letni zbor članov

Občni zbor so začeli s slovensko himno.

Letni zbor članov je minuli četrtek v Restavraciji Štefanič v Brežicah opravilo tudi Združenje borcev za vrednote (ZBV) NOB Brežice.

Brežiška borčevska organizacija opravila letni zbor članov

Delovno predsedstvo občnega zbora: (z leve) Martina Kovačič, dr. Tomaž Teropšič in Anica Jerič

Po uvodnem pozdravu predsednika brežiškega borčevskega združenja Staneta Preskarja in minuti molka v spomin vsem umrlim borcem in drugim članom združenja – v lanskem letu jih je umrlo 17 – je Preskar predstavil poročilo o delu v minulem letu. Na zadnji dan leta je imelo ZBV NOB Brežice 294 članov, pri čemer je omenil, da je iz leta v leto med 15 in 20 članov manj. Medse so na novo sprejeli deset članov, trem pa je na lastno željo članstvo prenehalo. Dejal je, da so pobrali 99 % članarine, kar je največ, odkar predseduje združenju. Lani so sami organizirali šest proslav (Lastine, Sromlje, Cerklje ob Krki, gozd Dobrava, Njivice, Pišece), postavili dve obvestilni tabli (Lastine, Silovec) – ob tem gre po Preskarjevih besedah velika zahvala Antonu Kocjanu in Nadi Zore, ki sta dovolila postavitev table na svojih parcelah –, organizirali akademijo ob 70. obletnici združenja, prvič izpeljali prvomajski pohod s pokopališča v Pišecah do Kerinovega križa na Osredku pri Podsredi, odlično sodelovali s Slovensko vojsko, OZVVS Brežice, PVD Sever Posavje, ZSČ Brežice in DI Brežice ter sosednjimi borčevskimi organizacijami iz Krškega, Sevnice in Samoborja, dobro sodelovali tudi s šolami, še posebej z OŠ Brežice, pri čemer je Preskar omenil, da so šolam ponudili učno uro o vrednotah NOB s predstavitvijo Kozjanskega odreda ali Brežiške čete, na katero pa se šole ne odzivajo, nazadnje so tako uro za učence pripravili pred nekaj leti na OŠ Brežice in odziv učencev je bil zelo dober, je poudaril Preskar. Slednji je sodelovanje z Občino Brežice označil po sistemu toplo-hladno. Omenil je še, da organizacija mladih borcev Posavja ne deluje, kot bi morala, predvsem zaradi maloštevilnih članov in njihovih službenih obveznosti, se zahvalil Tadeju Škofu za pomoč pri urejanju internetne strani in Facebook profila brežiškega borčevskega združenja ter omenil, da so pripravili dokumentacijo za prenovo spomenika na Čatežu ob Savi in vpisali vse spomenike padlim borcem v spletni portal Geopedia.

Preskar je predstavil še finančno poročilo, Jože Volčanšek kot predsednik poročilo častnega razsodišča in Jože Bračun kot predsednik poročilo nadzornega odbora. 31 od 43 prisotnih delegatov združenja je izvolilo nadomestna člana nadzornega odbora združenja, in sicer je preminulo Marijo Srpčič zamenjal Jože Vovk, Darka Sušo, ki je postal predsednik KO ZBV NOB Sromlje, pa Jožica Stajić. Potrdili so še dopolnitev statuta združenja zaradi novega zakona o nevladnih organizacijah. V tem letu bodo 27. aprila na Sromljah s slovesnostjo obeležili tudi 75-letnico ustanovitve Kozjanskega odreda.

Za dolgoletno uspešno sodelovanje so ob 70. obletnici ZBV NOB Brežice podelili priznanja, in sicer OŠ Brežice, KS Krška vas, KS Jesenice na Dolenjskem, KS Velika Dolina, podjetju Kovinocrom, Darinki Pajdaš, Dragu Reberniku in Franciju Preskarju, častno priznanje Roku Kržanu ter plaketo Martini Kovačič in Tereziji Gregl.

Med povabljenimi gosti so navzoče nagovorili predsednik Združenja antifašističnih borcev in antifašistov mesta Zagreb in Zagrebške županije Petar Raić, predsednik ZBV NOB Krško Lojze Štih, predsednik OZVVS Brežice Darko Udovič, Ludvik Divjak v imenu PVD Sever Posavje in Peter Böhm v imenu ZSČ Brežice.

R. R.
« Nazaj na seznam