Časopis za pokrajino Posavje
28.09.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški planinci na začetku jubilejnega leta pregledali aktivnosti preteklega obdobja

Objavljeno: Ponedeljek, 03.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
planinsko_drustvo_brezice_obcni_zbor (2)
Člani skoraj že 70-letnega Planinskega društva Brežice so v petek, 31. januarja, v prostorih osnovne šole pregledali aktivnosti iz leta 2019; 469-glavo članstvo je opravilo veliko dela po zadanem letnem programu in je z opravljenim delom upravičeno zadovoljno.

Prijeten kulturni uvod v občni zbor je pripadel učencem brežiške osnovne šole, nato je besedo prevzela predsednica društva Anica Hribar. Pozdravila je vse prisotne planince in številne goste iz drugih prijateljskih planinskih društev, ko so se prisotni z minuto molka poklonili spominu na tri planince, ki so zapustili planinske vrste – Antonu Lipeju, Darku Bukovinskemu in Stanislavu Juratovcu.

Predsednica Hribarjeva je nadaljevala s poročanjem o delu, podrobneje pa so nato spregovorili še načelniki odsekov. Tako se je v preteklem letu oblikovala skupina Sredarjev, ki so si nadeli bolj prepoznavno ime Navihanci. To je skupina mlajših upokojencev, ki jih vodi vodnica Mija Novak, tudi mlajša upokojenka. V skupini je 14 članov, ki se lotevajo zahtevnejših tur.

Potem so tu dobro znani Torkarji, starejši upokojenci, ki jih je sedaj že prek 80. Skupina je opravila vse načrtovane izlete, saj jih ne ustavi niti slabo vreme in od običajnih 50 udeleženih se jih pohoda udeleži 40. Pohodi, ki jih je organiziral in vodil Marjan Rovan, zanje niso le redna tedenska rekreacija, temveč še kako potrebno druženje in socialni stiki. Zato je PD Brežice Olimpijskemu komiteju Slovenije-Združenju športnih zvez predlagalo, da Marjanu Rovanu ob skorajšnjem življenjskem jubileju za predano delo v planinstvu, domačem društvu in organih PZS podeli plaketo, ki mu jo je izročil olimpionik Miro Cerar.

V društvu so ponosni na delo vseh odsekov, saj so pod vodstvom načelnikov izpolnili večino načrtovanih aktivnosti, izpeljali pa tudi kakšno, ki niti ni bila načrtovana.

V okviru Mladinskega odseka so posamezne planinske skupine mladih planincev organizirale kar nekaj izletov, poleg skupnih. Med najaktivnejšimi in najštevilčnejšimi sta bili sekciji na OŠ Artiče in OŠ Cerklje ob Krki. Poleg izletniške dejavnosti so se mladi preizkusili še v znanju orientacije, se udeležili nekaj tekmovanj iz planinske orientacije ter izpeljali planinsko čajanko. Pod vodstvom načelnice Natalije Vahčič je odsek izpeljal Otroški tabor na Loki pod Raduho. Štiridnevnega tabora se je udeležilo 43 mladih planincev iz OŠ Artiče in OŠ Brežice, pri vodenju tabora so načelnici pomagali vodnica Sara Gregl in Ana Novak ter tehnični vodja Dominik Špan.

Vodniški odsek vodi načelnik Tone Hribar. V letu 2019 so vodniki vodili 51 izletov, pohodov, srečanj, taborov in naravovarstvenih akcij, udeležilo se jih je 955 planincev. Sodelovali so na društvenih akcijah ter razmišljali, kako bi pomladili svoje vrste in ob tem obdržali starejše vodnike. Odgovornost za vodenje je vedno na vodniku. Zato za hojo v hribe vedno velja pravilo: kreni, kar se da zgodaj, da te ne bodo lovili tema, mraz ali vročina. Na Spodnjem Jezerskem so vodnika Olga in Franci Kržan ter Mojca Šterk popeljali 43 udeležencev, pomagala sta Franci Petelinc in Marjan Rovan.

Pri urejanju svojih planinskih poti so bili markacisti izjemno prizadevni, sodelovali pa so tudi na skupnih aktivnostih Meddruštvenega odbora in Planinske zveze Slovenije. Pod vodstvom načelnika Mehemeda Tokića so prav tako opravili tudi nekaj intervencijskih čiščenj poti, se udeležili izobraževanj in opremili vse poti za društvene tradicionalne poti, pri vseh tradicionalnih pohodih so pomagali tudi pri vodenju pohodov.

planinsko_drustvo_brezice_obcni_zbor (17)
Naravovarstveni odsek vodi načelnica Olga Kržan, ki je vešča pri pripravi zanimivih programov, poskrbi za to, da je udeležba na vsakoletni čistilni akciji planinskih poti kar lepo številna, lani so se vključili učenci OŠ Artiče, sicer pa je odsek opravil načrtovane naravovarstvene izlete z dobro udeležbo mladih. Načelnica je aktivna tudi v naravovarstveni komisiji PZS.

Tradicija planinskih večerov »Brati gore« se je nadaljevala v sodelovanju s Knjižnico Brežice, zadnja tema je bila 200 km do Triglava s spraševalko Mileno Jesenko in gostjo Manco Ogrin.

Sledile so pohvale in čestitke za opravljeno planinsko delo prisotnih predstavnikov prijateljskih društev (10), zlasti predsednika MO Zasavje-Posavje Jožeta Praha, ki je k temu pohvalil izid 34. številke Planinskih utrinkov, ter brežiškega podžupana Jureta Pezdirca, ki je dejal, da so planinci ljudje z veliko pozitivne volje.

Za jubilejno leto 2020 (ustanovni zbor je bil 13. 12. 1950), ko društvo praznuje 70 let aktivnega dela, so brežiški planinci oblikovali kar nekaj aktivnosti, ki so namenjene vsem občanom in širše, pri tem vabijo, da se katere od njih tudi udeležimo/udeležite.

N. J. S., foto: M. Tokić
« Nazaj na seznam