Časopis za pokrajino Posavje
17.10.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški porodnišnici nova naprava za zdravljenje novorojenčkov z zlatenico

Objavljeno: Četrtek, 16.09.2021    Rubrika: NOVICE Sporočilo
SB Brežice-Slojenčki

Uradna predaja naprave BL 70 v SB Brežice (od leve proti desni): direktorica SB Brežice Anica Hribar, predstojnica otroškega oddelka Sanja Radić Lugarić, koordinatorka akcije Andreja Verovšek iz društva Slojenčki in Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2 za področje prodaje in ma

V Splošni bolnišnici Brežice je danes v okviru dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje, ki letos poteka v sodelovanju z društvom Slojenčki, družba T-2 porodnemu oddelku slovesno predala najnovejšo napravo za fototerapijo novorojenčkov, ki jih ogroža zlatenica. 

Z najsodobnejšo napravo BL70, ki je letos prišla na evropski trg, bo zdravstveno osebje poskrbelo za  uspešno zdravljenje novorojencev, pri katerih se zlatenica običajno pojavi v prvih dneh življenja, družba T-2 pa bo do konca letošnjega leta s temi napravami oskrbela vseh 14 slovenskih porodnišnic.
 
SB Brežice-Slojenčki1

Sanja Radić Lugarić, predstojnica otroškega oddelka v SB Brežice v družbi s koordinatorko akcije Andreja Verovšek iz društva Slojenčki (foto: arhiv T-2)

Zlatenica se v neonatalnem obdobju pogosto pojavi pri donošenih in še zlasti pri prezgodaj rojenih novorojencih ter praviloma izzveni v prvih dveh tednih. Najpogostejša oblika zdravljenja je fototerapija oziroma obsevanje novorojenčka z modro svetlobo. V Sloveniji po besedah predsednice društva Slojenčki Nataše Tul Mandić tovrstno zdravljenje potrebuje okoli 3000 otrok, pri katerih se v prvih dneh življenja pojavi srednje težka ali težka oblika zlatenice in pri katerih bi brez zdravljenja lahko bilirubin povzročil trajno okvaro možganov in invalidnost.

Na priložnostni slovesnosti, ki je potekala na zunanjem prostoru pred stavbo B brežiške bolnišnice, so uradni predaji prisostvovale Sanja Radić Lugarić, predstojnica otroškega oddelka, Andreja Žertuš, strokovna vodja ginekološko porodnega oddelka, in direktorica Splošne bolnišnice Brežice Anica Hribar, društvo Slojenčki je zastopala koordinatorka akcije Andreja Verovšek, družbo T-2 pa Gregor Štampohar, član poslovodstva za področje prodaje in marketinga.

 ''Hvaležni smo in veseli, da bomo tudi v naši porodnišnici s pomočjo akcije Slojenčki dobili novo, bolj izpopolnjeno napravo za zdravljenje zlatenice, ki jo pri nas letno potrebuje okoli 10 do  15 % novorojencev. Pravočasno in učinkovito zdravljenje zlatenice je namreč izjemno pomembno za kasnejši razvoj otroka, z najsodobnejšo napravo BL 70 pa bo odslej še bolj učinkovito in bolj varno za naše novorojenčke. Ker občasno zdravljenje s fototerapijo pogosto potrebuje več otrok hkrati, je za nas pomembno, da smo dobro opremljeni in lahko vsem omogočimo učinkovito zdravljenje,'' je na slovesnosti poudarila predstojnica otroškega oddelka Sanja Radić Lugarić, dr. med, specialistka pediatrije, ki se je za lepo gesto in podporo brežiški porodnišnici zahvalila vsem sodelujočim v projektu in jim tudi vnaprej zaželela nadaljnje uspešno delovanje.
 
Dobrodelni projekt T-2 ♥ življenje v družbi T-2 izvajajo že četrto leto zapored, letos pa so združili moči z društvom Slojenčki: ''Lani smo zaključili s predajo reševalnih motorjev trem slovenskim bolnišnicam, letos pa si prizadevamo vso pomoč usmeriti k najbolj ranljivim članom naše družbe – novorojenčkom, ki že v prvih dneh svojega življenja potrebujejo res vrhunsko zdravstveno oskrbo. Skupaj z društvom Slojenčki si zato letos prizadevamo vse slovenske porodnišnice opremiti z najsodobnejšimi aparaturami ter tako izboljšati pogoje za zdravljenje novorojencev. Klicu k dobrodelnosti so se, ko gre za reševanje življenj naših najmlajših, hitro in brez pomisleka odzvala tudi naša partnerska podjetja, projekt pa z velikim srcem podpirajo tudi zaposleni v T-2 in naši uporabniki, na kar smo zelo ponosni,'' je v svojem nagovoru poudaril Gregor Štampohar, član poslovodstva družbe T-2 za področje prodaje in marketinga.
 
V imenu društva Slojenčki je udeležence pozdravila še koordinatorka akcije Andreja Verovšek: ''Donacija družbe T-2, ki letos poteka v okviru dobrodelnega projekta T-2 ♥ življenje, je v zadnjih petih letih največja enkratna donacija, pri kateri sodeluje društvo Slojenčki. V slovenskih porodnišnicah namreč pogosto primanjkuje najsodobnejše opreme, ki bi izboljšale pogoje za zdravljenje novorojenčkov, kar velja tudi za naprave za fototerapijo v primerih pojava zlatenice. Letos bo tako s podporo podjetja T-2 in njihovih partnerjev najnovejše naprave BL70 prejelo vseh 14 slovenskih porodnišnic, kar bo vsem staršem, ne glede na lokacijo porodnišnice, zagotavljalo enake pogoje za zdravljenje novorojenčkov.''

Vir: SB Brežice

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»