Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški upokojenci so dober vzor za mlajše generacije

Objavljeno: Četrtek, 07.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
_MG_0512

Predsednica Jožica Sušin (desno) in predsedstvo občnega zbora

Na občnem zboru so se množično zbrali člani Društva upokojencev Brežice. Zbranim v telovadnici Gimnazije Brežice je predsednica Jožica Sušin poročala, da so v društvu v glavnem uresničili program, ki so si ga zadali v letu 2018.

Brežiško društvo je eno najštevilčnejših, šteje 1319 članov (394 moških in 924 žensk ter dva častna člana). V minulem letu se je v društvo na novo vključilo 76, umrlo jih je 55, izstopilo jih je 5.  Kot je poročala predsednica Sušinova, majhen padec beležijo vsako leto, izstopi pa so pogojeni s starostjo, onemoglostjo ali pa so socialno ogroženi. 50 članov je oproščenih članarine, ta je 12 evrov, ostal pa bo posmrtninski sklad, ki znaša 12 evrov.
IMG_0483

Člani društva so aktivni na številnih področjih.


 
AKTIVNI NA ŠTEVILNIH PODROČJIH

V društvu se ponašajo z dobro delujočim projektom »Starejši za starejše – za višjo kakovost življenja doma«, ki ga udejanjajo od leta 2008, koordinatorka je Ana Kalin. 34 prostovoljk, ki se redno izobražujejo, bo še naprej opravljalo prve in ponovne obiske pri vseh starejših nad 69 let v 17 krajevnih skupnostih, ki so v pristojnosti društva.  Sicer pa so bili člani tudi v ostalih društvenih sekcijah in komisijah pri svojih nalogah in projektih zelo aktivni – kot na primer v socialno ekonomski komisiji (poverjeniki so bili uspešni v akciji zbiranja daril za starostnike) in v stanovanjski komisiji. Aktivni so v izobraževalni dejavnosti (začetni in nadaljevalni računalniški tečaji, ki poteka v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje »Modra sova«), organizirajo razna predavanja ter strokovne ekskurzije in izlete, pohode, letovanja.
 
V DU Brežice se lahko pohvalijo s kulturno dejavnostjo. Kulturno umetniška sekcija »Jagodni izbor« se je predstavila na društvenih in posavskih kulturnih prireditvah, pa tudi izven meja občine in domovine s komedijo »Matildi vstop prepovedan« avtorja Rudija Mlinarja, vodi jo Ivana Vatovec. Folklorna skupina je imela sedem nastopov, vodi jo Zdravko Dušič, skupina je vložila veliko truda v nabavo kostumov, ki predstavljajo pražnje žensko oblačilo iz 19. stoletja s področja Kozjanskega. Aktivna je delavnica ročnih del »Zanke«, vključene so v vseslovenski projekt izdelovanja hobotnic za nedonošenčke, zanke vodi Vera Boh. V športu delujejo sekcije rusko kegljanje, pikado, karte in šah, ki so na regijskih in državnih tekmovanjih dosegli vidne rezultate – v letu 2018 je zaživela ekipa za rusko kegljanje v Bušeči vasi, zgradili so igrišče, nabavili opremo in veselo vadijo. V Šolo zdravja »1000 gibov« je vključenih veliko članov, vodi jo Ana Kupina; rekreacijo za starejše vodi Alenka Slatner, radi pa se vključujejo tudi v pohodništvo »torkarjev« z Marjanom Rovanom.
 
PRIZNANJA IN POHVALE

Na zboru je predsednica Sušinova podelila priznanja Rozaliji Perkman, Ljudmili Rožman, Mariji Tršelič, Elizabeti in Dragutinu Križaniću, Milanu Barbiču, Veri Boh, folklorni skupini, skupini Jagodni izbor in športni sekciji, člani pa so se zahvalili predsednici Jožici Sušin z besedami, »da brez Jožice društvo ne bi bilo, takšno kot je«. Temu sta potrdila tudi gosta predsednik PZDU Posavje Jožef Žnidarič in poslanec v DZ Igor Zorčič, ki je prisotnim predstavil nov zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Bil je prijetno presenečen nad aktivnostmi, ki so lep vzor mlajši populaciji. Za kulturni program sta poskrbeli Stanka Pernišek z utrinkom starih časov in folklorna skupina.

N. J. S., foto: Saša Pohar
« Nazaj na seznam