Časopis za pokrajino Posavje
9.07.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Brežiški župan na tradicionalnem slovenskem zajtrku v Zagrebu

Objavljeno: Petek, 15.11.2019    Rubrika: NOVICE Sporočilo
Slovenski zajtrk v ZG19
Župan občine Brežice Ivan Molan se je odzval povabilu slovenskega veleposlanika v Zagrebu Vojislava Šuca in se udeležil prvega tradicionalnega zajtrka v Zagrebu, ki je potekal v prostorih veleposlaništva. Dogodka, ki je bil namenjen predstavitvi slovenske hrane in izmenjavi stikov, se je udeležil tudi vodja Upravnega oddelka za kmetijstvo, razvoj podeželja in gozdarstvo Zagrebške županije Josip Kraljičković.

Slovensko veleposlaništvo je za tradicionalni slovenski zajtrk uporabilo živila iz občine Brežice – od medu, mleka, jabolk do domačega kruha, k temu pa so dodali še ajdov kolač in domače mesnine. Poleg župana Ivana Molana sta se slovenskega zajtrka udeležili tudi podžupanja občine Brežice Mila Levec in direktorica občinske uprave mag. Gordana Radanovič.

Vir: Občina Brežice

DSC02986
Slovensko veleposlaništvo v Zagrebu je Dan slovenske hrane (letos je to 15. november) obeležilo s Tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Zajtrka so se udeležili predstavniki Zagrebške županije, Občine Brežice, hrvaškega zunanjega ministrstva, čebelarske zveze, turistični delavci ter številni novinarji. Brežiški župan Ivan Molan je ob Dnevu slovenske hrane veleposlaništvu podaril košaro izdelkov iz medu in drugih lokalno pridelanih dobrot.

Z organizacijo tradicionalnega slovenskega zajtrka želi veleposlaništvo širšo javnost obveščati in ozaveščati o pomenu zajtrka, pomenu in prednostih lokalne oziroma slovenske hrane, pomenu kmetijstva in čebelarstva za pridelavo hrane ter njunem vplivu na okolje, o pravilnem ravnanju z odpadki, ki nastajajo pri vsakodnevnih dejavnostih in racionalnem ravnanju z embalažo. Lastnosti lokalno pridelane hrane so predvsem svežina, bogatejši okus, več vitaminov, večja hranilna vrednost, manj aditivov.

Tradicionalni slovenski zajtrk je sestavljen iz mleka, masla, kruha, medu in jabolk.

Veleposlanik Vojislav Šuc je v nagovoru poudaril, da z naročanjem živil od lokalnih pridelovalcev pripomoremo k zmanjšanju sproščanja toplogrednih plinov zaradi krajših transportnih poti in zagotavljamo trajnostno rabo površin, namenjenih pridelavi hrane. Z izbiro lokalne hrane ohranjamo delovna mesta na podeželju in dvigamo stopnjo samooskrbe s kakovostno, lokalno pridelano hrano ter tako izboljšujemo prehransko varnost prebivalstva.

Veleposlanik je dodal, da Slovenija posebno pozornost posveča pridelavi medu oz. čebelarstvu, ki je v Sloveniji množična gospodarska oziroma ljubiteljska dejavnost z večstoletno tradicijo. Na tisoč prebivalcev so v Sloveniji kar štirje čebelarji. Z namenom, da bi povečali zavedanje o pomenu čebel za ohranjanje ravnovesja v naravi in obstanek celotnega človeštva, so Združeni narodi na pobudo Slovenije 20. maj razglasili za Svetovni dan čebel.

Dan slovenske hrane Slovenija obeležujemo od leta 2012 vsak tretji petek v novembru. Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk je osrednji dogodek dneva slovenske hrane, ki so ga v slovenskih vrtcih in osnovnih šolah prvič izvedli leta 2011 z leti pa je prerasel v vseslovenski dogodek.

Vir: Veleposlaništvo RS v Zagrebu
« Nazaj na seznam