Časopis za pokrajino Posavje
20.02.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Burno okoli zamenjave občinske volilne komisije

Objavljeno: Petek, 15.06.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
_DSC6648

Prvi del seje je zaznamovala razprava o novi sestavi občinske volilne komisije ...

Četrtkova 17. redna seja kostanjeviškega občinskega sveta je bila po nekaj mirnejših sejah znova malo burnejša. Zapletlo se je pri imenovanju nove občinske volilne komisije.

Dosedanji namreč 1. julija poteče štiriletni mandat, zato je občina maja občinske svetnike, politične stranke ter druge organizacije občanov in občank pozvala k oddaji predlogov za člane in članice komisije. Prišlo je 15 predlogov, na podlagi katerih je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja, ki jo obvladuje opozicijska skupina svetnikov, pripravila predlog popolnoma nove sestave volilne komisije na čelu s Sandro Colarič Balas in njeno namestnico Ines Lipuš, za člane pa so bili predlagani Silvo Kiren (nam. Milan Polovič), Martina Sintič (nam. Jožefa Prpič) in Ana Žulič (nam. Ljudmila Kuplenik).
_DSC6647

... zlasti glede njenega dosedanjega predsednika Bojana Trampuša.

Župan Ladko Petretič se s takšnim predlogom ni strinjal in je predlagal, naj na čelu komisije ostane sodnik in predsednik Okrajnega sodišča v Krškem Bojan Trampuš, ki je to delo opravljal že tri mandate, Colarič Balasova pa naj bo njegova namestnica. Na seji se je glede tega vnela pestra razprava, v kateri sta župan in direktorica občinske uprave Judita Lajkovič utemeljevala, da mora vsaj predsednik komisije, če so že vsi drugi člani novinci, imeti izkušnje na področju volitev, opozicijska svetnika Anton Zagorc in Andrej Kerin pa sta menila, da njihov predlog izpolnjuje zakonske zahteve.
_DSC6656

Nova urednica Kostanjeviških novic Alenka Žugič Jakovina

»Zakaj je treba zamenjati vse člane občinske volilne komisije? Gospod Trampuš ima največ pogojev in izkušenj za vodenje komisije,« je menil svetnik in podžupan Aleš Kegljevič. »Na prvem mestu je strokovnost, praksa tukaj ni pomembna,« mu je odgovoril Zagorc. Predlog povsem nove sestave volilne komisije nato ni dobil zadostne podpore, županov predlog pa jo je v drugem poskusu (prvič se h glasovanju ni prijavilo dovolj svetnikov) vendarle dobil, tako da Trampuš ostala predsednik OVK. Zagorc in Kerin sta po tej točki zapustila sejo.
 
Kadrovske zadeve in cene
 
V nadaljevanju je seja tekla bolj gladko, opravili pa so s kar 18 točkami dnevnega reda. Med drugim so za odgovorno urednico lokalnega glasila Kostanjeviške novice za štiri leta imenovali knjižničarko Alenko Žugič Jakovina, v upravni odbor RRA Posavje pa direktorico občinske uprave Judito Lajkovič.
 
Potrdili so sistemizacijo v kostanjeviškem vrtcu Plavček, ki ga bo v naslednjem šolskem letu obiskovalo 100 otrok, razporejenih v šest oddelkov, ter nove cene programov vrtca. Te bodo višje, najbolj izrazito, za dobrih 9 %, v oddelku za 3-4-letne otroke. Cena socialnovarstvene storitve pomoč na domu bo tudi po 1. juliju za uporabnike ostala enaka – 7,71 evra/uro (ob nedeljah bo dražja za 40 %, ob praznikih pa za 50 %). Prižgali so še zeleno luč za obnovo lokalne ceste od Globočice do Bajinega vrha. Obnova 520-metrskega odseka bo stala 220 tisoč evrov, pri čemer naj bi občina prispevala 115 tisočakov, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo pa na podlagi 23. člena zakona o financiranju občin 106 tisočakov.
 
Občinski nagrajenci
 
Potrdili so tudi letošnje občinske nagrajence. Kostanjeviški zlatnik bosta prejela Stanislav Matija Tomazin in Viljem Punčuh, oba za dolgoletni prispevek k prepoznavnosti, ugledu in razvoju lokalne skupnosti, prvi zlasti kot član in predsednik vinogradniškega društva, drugi pa kot član občinske organizacije borcev NOB. Kostanjeviški srebrnik bo dobila Mojca Jevšnik za aktivno delovanje na pedagoškem in kulturnem področju, zlato plaketo pa Društvo vinogradnikov Kostanjevica na Krki ob 25-letnici delovanja. Šesterica svetnikov, ki je ostala na seji, je predloge soglasno podprla, svetnik Marjan Jerele je glasoval le proti priznanju Punčuhu, ki ga je označil za »kontroverzno in nestrpno osebnost«.
 
P. P.
« Nazaj na seznam