Časopis za pokrajino Posavje
1.06.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Čajanka ob svetovnem dnevu Romov

Objavljeno: Ponedeljek, 08.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Čajanka ob svetovnem dnevu Romov

Čajanko je popestril nastop romskih otrok.

V Večnamenskem romskem centru DROM (VNRCD) v Kerinovem Grmu so ob današnjem svetovnem dnevu Romov pripravili čajanko oz. druženje s prebivalci največjega romskega naselja v občini Krško.

VNRCD je štiriletni projekt, namenjen pripadnikom romske skupnosti na območju Upravne enote Krško, katerega nosilec je Center za socialno delo Krško, sofinancirata pa ga Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Evropski socialni sklad. Projekt, ki so ga javno predstavili maja lani, potekal od 9. 11. 2017 do 8. 11. 2021 v večnamenskem prostoru v Kerinovem Grmu, po potrebi pa tudi v drugih romskih naseljih (Drnovo, Loke, Rimš).
Čajanka ob svetovnem dnevu Romov

V občini Krško živi okoli 400 Romov.

Po neuradnih podatkih v občini Krško živi okoli 400 pripadnikov romske skupnosti, glavnina v edinem legaliziranem in infrastrukturno najbolj urejenem naselju Kerinov Grm.
 
NAJVEČJA TEŽAVA JE NEPISMENOST

 
Kot je povedala strokovna delavka v projektu Jožica Arnšek, so zaposleni v omenjenem centru kot sestavni del Kerinovega Grma obeležili svetovni dan Romov, ki je bil izbran na prvem svetovnem kongresu Romov leta 1971 v Londonu. »Namen projekta, da Rome izobražujemo, jim pomagamo pri komunikaciji s socialnimi ustanovami, spodbujamo druženje, organiziramo razne delavnice, npr. šivanje, ročne spretnosti ipd. Želimo jih opolnomočiti v tej meri, da bi enkrat lahko prišli do služb,« je povedala. V naselju so po njenih besedah dobro sprejeti, kar veliko prebivalcev naselja jih redno obiskuje, saj vidijo, da imajo tukaj podporo. Kot glavno težavo Romov Arnškova izpostavlja nepismenost, pa ne le pri starejši, ampak tudi pri mlajši generaciji, ki kljub temu, da konča vsaj del osnovnošolskega izobraževanja, slabo bere in piše. Zaradi tega tudi težko opravijo vozniški izpit in se vozijo brez njega. V odnosih z okolico je seveda še vedno težavno njihovo nespoštovanje koncepta lastnine, kot ga razumemo v današnji družbi.
 
Čajanko, na katero je prišlo lepo število prebivalcev naselja, so z nastopom popestrili otroci iz tamkajšnjega vrtca. Kljub številni udeležbi se ni nihče opogumil in predstavil pogleda Romov na trenutno situacijo v njihovi skupnosti.

P. P.  
 
 
« Nazaj na seznam