Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Celodnevni obisk vlade v Posavju

Objavljeno: Sreda, 06.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
obisk_vlade_mira_cerarja_v_posavju46

Skupinska fotografija vladne ekipe na čelu s premierjem Cerarjem na letališču Cerklje ob Krki

Potem ko je Vlada RS v torek obiskala Zasavje, se je dan kasneje vladna ekipa na čelu s predsednikom dr. Mirom Cerarjem mudila v Posavju.

obisk_vlade_mira_cerarja_v_posavju11

Predsednik vlade je ob prihodu v Vojašnico Jerneja Molana najprej pregledal postrojeno častno enoto.

Celodnevni obisk, prvi po obisku vlade Janeza Janše oktobra 2012, je Vlada začela z delovnim posvetom v Vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki, nadaljevala s skoraj 50 obiski javnih zavodov, ustanov in podjetij v vseh šestih posavskih občinah ter sklenila z zaključnim srečanjem »Regionalni razvojni dialog za Posavje« v Kulturnem domu Krško.

Premier Cerar: Posavje ima velike potenciale na področju razvoja gospodarstva in turizma
obisk_vlade_mira_cerarja_v_posavju20

Delovni posvet vladnih predstavnikov v prostorih cerkljanske vojašnice

Kot je po delovnem posvetu v izjavi za medije povedal Cerar, ga veseli, da tudi v Posavju raste zaposlenost in se znižuje nezaposlenost. Še posebej je vesel in za kar se je tudi osebno zavzemal, da so v tem mandatu uspeli dokončati izgradnjo HE Brežice, enega najpomembnejših infrastrukturnih objektov v mandatu njegove vlade. Intenzivno nadaljujejo s protipoplavnimi ukrepi, ki so si jih kot enega osnovnih ciljev zadali že leta 2014. »V tej regiji vidim velike potenciale na področju razvoja gospodarstva in turizma,« je poudaril in dodal, da nadaljujejo tudi z infrastrukturnimi projekti, zato so se odločili, da bodo nadaljevali s projektom izgradnje HE Mokrice. Vlada je po njegovih besedah aktivna tudi na področju spodbujanja kmetijstva, z DPN in nekaterimi aktivnostmi so omogočili, da se lahko na cerkljanskem letališču izvajajo dejavnosti v zvezi s civilnim delom letališča. »Danes smo tukaj zato, da prisluhnemo predstavnikom občin ter deležnikom v gospodarstvu in javnih zavodih ter vidimo, kje bo lahko vlada še pomagala in sodelovala,« je povedal. Omenil je še migrantski val v letih 2015 in 2016, ko so v sodelovanju z lokalno skupnostjo in ostalimi deležniki uspeli obvladati velik tok beguncev ter hkrati pokazati, da je Slovenija humana država.

Predsednik vlade nakazal morebiten referendum o drugem bloku NEK
obisk_vlade_mira_cerarja_v_posavju19

Na začetku posveta je vladno ekipo kot predstavnik gostiteljske občine pozdravil brežiški župan Ivan Molan.

Premier je tudi povedal, da se bo z vodstvom NEK zagotovo pogovarjal tudi o vprašanju odlaganja jedrskih odpadkov, pri čemer je dodal, da so v zadnjem času obnovili dialog s sosednjo Hrvaško. »Vlada zelo aktivno dela na tem problemu, saj se zaveda, da bo v prihodnjih letih morala biti dorečena rešitev. Veseli me, da smo uspeli obnoviti dialog s Hrvaško na ravni ustrezne komisije ter da pogovori in naša načrtovanja tečejo v pozitivno smer.« Po Cerarjevih besedah bodo v NEK verjetno spregovorili tudi o drugem bloku jedrske elektrarne, čeprav, kot je poudaril, tega ne bodo reševali v mandatu te vlade. Po njegovem je prav, da glede tega dosežejo širši družbeni in strokovni konsenz. To ni zadeva, o kateri se mora odločiti samo ena vlada, ampak tudi širša strokovna javnost. »Ko bomo prišli do točke, ko bo treba odločati o tem vprašanju, bomo morali povprašati tudi državljanke in državljane, kaj menijo o tem,« je nekako že naznanil, da bi se v prihodnosti o drugem bloku ljudje lahko odločili tudi na referendumu.

Številni obiski po Posavju
obisk_vlade_mira_cerarja_v_posavju49

Premier Cerar in ministrica za obrambo Andreja Katič s poveljniki letalskih enot in ožjim štabom poveljnika 15. polka vojaškega letalstva polkovnika Bojana Breclja

Premier dr. Miro Cerar je obiskal brežiško podjetje Kovis, sevniško podjetje Stilles ter skupaj z ministri za infrastrukturo, obrambo, javno upravo in predstavnico zunanjega ministrstva tudi jedrsko elektrarno Krško. Državni sekretar v njegovem kabinetu Tadej Slapnik se je v Sevnici udeležil okrogle mize o medsektorskem sodelovanju. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar se je v Sevnici srečal s posavskimi župani in v Brežicah s predstavniki nevladnih organizacij v regiji. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je v gostišču Tri lučke na Sremiču skupaj z generalno direktorico za gospodarsko in javno diplomacijo na Ministrstvu za zunanje zadeve mag. Alenko Suhadolnik in državno sekretarko na finančnem ministrstvu mag. Mirando Groff Ferjanič udeležil posveta s posavskimi gospodarstveniki, poleg tega pa je obiskal še podjetji Siliko in Tanin v Sevnici ter Daka v Veliki vasi. Državni sekretar na MGRT Aleš Cantarutti je obiskal podjetja Geotech v Brežicah, Resistec v Kostanjevici na Krki ter Stilles in Kopitarno v Sevnici, Suhadolnikova podjetje TIPS v Leskovcu pri Krškem, Groff Ferjaničeva pa Finančni urad Brežice.

Državna sekretarka na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Tanja Strniša je obiskala Turistično kmetijo Karoline Roštohar v Selcah nad Blanco, Kmetijsko zadrugo Sevnica in Vinogradniško kmetijo Lojzeta Kerina na Straži pri Krškem, vmes pa se je udeležila predstavitve dobre prakse glede samooskrbe na Podružnični šoli na Svibnem. Ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györköš Žnidar je obiskala obmejne policiste na Obrežju in Policijsko postajo Brežice, minister za pravosodje mag. Goran Klemenčič okrožno sodišče in državno tožilstvo v Krškem ter Prevzgojni dom Radeče, ministrica za obrambo Andreja Katič pa se je na delovnem kosilu sestala z radeškim županom Tomažem Režunom in obiskala Poklicno gasilsko enoto Krško.

Dr. Anja Kopač Mrak, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, je sodelovala na posvetu z gospodarstveniki na Sremiču, nato pa obiskala podjetje Willy Stadler v Veliki vasi in Dom starejših občanov Krško. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc naj bi obiskala brežiško bolnišnico in se v krškem zdravstvenem domu sešla z vodstvi zdravstvenih domov v Posavju, a je zaradi zdravstvenih razlogov ni bilo. Minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič si je ogledal infrastrukturne projekte v sevniški občini in gradnjo mostu čez Savo v Žadovinku, obiskal Šolski center Krško-Sevnica, kjer so mu predstavili solarni avtomobil, ter Termoelektrarno Brestanica in NEK. Dr. Tomaž Boh, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, je obiskal Osnovno šolo Cerklje ob Krki, ŠC Krško-Sevnica, podjetje Vipap Videm Krško in Fakulteto za turizem Brežice.

Minister za kulturo Anton Peršak si je v Kerinovem Grmu ogledal inkluzivne delavnice za romske otroke, v Mencingerjevi hiši v Krškem freske iz 16. stoletja in v kapucinskem samostanu baročno knjižnico ter obiskal še grad Rajhenburg. Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen si je ogledala izvedbo protipoplavnih ukrepov v Kostanjevici na Krki in v Krški vasi ter sodelovala na posvetu z gospodarstveniki in obisku v TEB. Alenka Smerkolj, ministrica za razvoj, strateške projekte in kohezijo, se je na RRA Posavje srečala z direktorjem Martinom Brataničem in si ogledala Mencingerjevo hišo, se sestala z bistriškim županom in predsednikom Sveta regije Posavje Franjem Debelakom ter si v Brežicah ogledala projekt Priložnosti in izzivi mladih v Posavju. Minister za Slovence po svetu Gorazd Žmavc se je sestal z brežiškim županom Ivanom Molanom in s predstavnikom slovenske skupnosti iz Samoborja Goranom Goršetom.

Kot je bilo omenjeno že v uvodu, se je obisk zaključil z razvojnim dialogom v Krškem.

P. P., foto: R. R.
« Nazaj na seznam
»