Časopis za pokrajino Posavje
29.03.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Celovita ureditev naselja Spodnji Stari Grad v zaključni fazi

Objavljeno: Ponedeljek, 30.11.-0001    Rubrika: NOVICE
Celovita ureditev naselja Spodnji Stari Grad v zaključni fazi Občina Krško v teh dneh zaključuje s celovitim urejanjem naselja Spodnji Stari Grad. V tem času poteka asfaltiranje ceste skozi naselje, medtem ko je že zgrajena kanalizacija in obnovljena celotna komunalna infrastruktura, ki jo je zagotovil ta pol drugi milijon evrov vreden projekt.

Projekt celovite ureditve naselja Spodnji Stari Grad je potekal od avgusta lani in je vseboval izgradnjo nove kanalizacije, obnovo obstoječe infrastrukture, kot je električna in telekomunikacijska napeljava ter omrežje kabelske televizije. Posodobljeno je tudi vodovodno omrežje, javna razsvetljava in cesta ter položeni vodi za širokopasovne povezave. Pomembnost investicije se po besedah Damijane Dušak, ki projekt vodi, torej odraža v ureditvi dotrajane prometne in okoljske infrastrukture, ureditve pa bodo prispevale tudi k zmanjšanju obremenjevanja okolja s komunalnimi in padavinskimi vodami ter zmanjšanju vodnih izgub na vodovodnem omrežju. Projekt celovite ureditve Spodnjega Starega Gradu je vreden 1,5 mio evrov in sofinanciran s sredstvi Evropskega sklada za regionalni razvoj. Gre za nadgradnjo izgradnje kanalizacijskega omrežja Krško, ki bo prav tako predan v uporabo v poletnih mesecih.

Sofinanciranje hišnih priključkov in malih čistilnih naprav za komunalne odpadne vode

Istočasno v Spodnjem Starem Gradu poteka tudi izgradnja individualnih hišnih priključkov za komunalne odpadne vode, ki jih Občina Krško posameznemu gospodinjstvu v omenjenem naselju sofinancira v višini 95 % upravičenih stroškov. Višina sofinanciranja je vezana na bližino jedrskega objekta. Tako je za naselja Spodnji Stari Grad, Spodnja Libna, Stara vas in Žadovinek, ki se nahajajo v 1500-metrskem pasu, omogočeno 95 % sofinanciranje. Za krajevne skupnosti v 2500-metrskem pasu Občina Krško sofinancira 82 % upravičenih stroškov investicije, za vse ostale krajevne skupnosti pa višina sofinanciranja individualnih hišnih priključkov znaša 70 %. Omenjeni razpis je objavljen v Uradnem listu 21/09, na spletni strani www.krsko.si in pri Centru za podjetništvo in turizem Krško. V tem letu je za ta namen predvidenih 245.000 evrov.

S tem projektom želi Občina spodbuditi takojšnjo priključitev na novozgrajene kanalizacijske sisteme. Ob tem je pristopila tudi k sofinanciranju izgradnje malih čistilnih naprav za območja, kjer javnega kanalizacijskega omrežja zaradi premajhne gostote prebivalstva ni.

« Nazaj na seznam