Časopis za pokrajino Posavje
27.01.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Cepivo danes pričakujejo tudi v posavskih zdravstvenih domovih

Objavljeno: Torek, 12.01.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
cepljenje

Foto: arhiv PO

NIJZ bo danes zdravstvenim domovom po državi razdelil 16 tisoč novih odmerkov Pfizerjevega cepiva za cepljenje najstarejših in najbolj ogroženih prebivalstvenih skupin, hkrati pa Slovenija danes pričakuje tudi prvo pošiljko, 1200 odmerkov, Moderninega cepiva. Preverili smo, kako bo potekalo cepljenje v posavskih zdravstvenih ustanovah.

V Zdravstvenem domu Krško naj bi v tem tednu, pravi direktorica Tatjana Fabjančič Pavlič, prejeli skupaj 232 odmerkov cepiva. "Nadaljujemo s cepljenjem zaposlenih v zdravstvu, koncesionarjev,  lekarnah, CSD za oskrbo na domu (32 odmerkov). 20 odmerkov je namenjenih tudi za novosprejete varovance v DSO Krško," pojasnjuje. Za posamezno splošno ambulanto je namenjenih cca. 10 cepiv na en tim-koncesijo po pogodbi z ZZZS, skupaj 180 odmerkov, ki so namenjeni cepljenju starejših od 80 let (prioritetna skupina prebivalcev). Cepivo bo prispelo že danes, porabiti pa ga je treba v štirih dneh. Del cepljenja za zaposlene bodo izvedli še danes, jutri pa se bo nadaljevalo s cepljenjem pacientov v splošnih ambulantah. "Pacienti svoj interes za cepljenje sporočijo svojemu izbranemu osebnemu zdravniku. Seznam zainteresiranih za cepljenje vodi vsaka splošna ambulanta zase, ravno tako bo vsaka splošna ambulanta na svoji lokaciji izvajala cepljenje za svoje paciente iz prioritetne skupine starejših od 80 let," še dodaja direktorica.

V Zdravstvenem centru Aristotel bodo, kot so jih obvestili z Ministrstva za zdravje in strokovna direktorica ZD Krško Janja Zorko Kurinčič, predvidoma v tem tednu dobili deset cepiv na družinsko ambulanto, skupno torej 30 za starejše od 80 let. "V naših ambulantah ima izbranega osebnega zdravnika 360 starejših pacientov od 80 let. S cepljenjem bomo pričeli takoj po dostavi cepiva. Zbiramo prijave in imamo že na seznamu 407 kandidatov za cepljenje," pravi direktorica Darja Čakar, ob tem pa poteka tudi še cepljenje zdravstvenih delavcev.

Za cepljenje občanov, starejših od 80 let, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v Zdravstvenem domu Brežice ali pri enem od zdravnikov koncesionarjev v občini Brežice, danes prejmejo 110 odmerkov cepiva, pravi direktor Dražen Levojević. "S cepljenjem občanov v tej prednostni skupini bomo pričeli jutri. Za cepljenje občanov v tej prednostni skupini, ki so izrazili interes za cepljenje, so izdelani seznami, saj jih drugače ne bi mogli vabiti na cepljenje. Cepljenje uslužbencev Zdravstvenega doma Brežice, koncesionarjev in Lekarne Brežice še poteka," še dodaja direktor.

Informacije iz ZD Sevnica in Radeče še čakamo.

P. P.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam