Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Certificirana prva skupina Prvih posredovalcev v občini Krško

Objavljeno: Torek, 05.12.2017    Rubrika: NOVICE Sporočilo
2017-11-29 19.50.17
Po daljših prizadevanjih, da bi v občini Krško vzpostavili sistem prvih posredovalcev, ki bi ob najbolj nujnih primerih pomagal ekipam nujne medicinske pomoči Zdravstvenega doma Krško, smo v sredo, 29. novembra 2017 podelili licence prvi skupini desetih članom PGD Veliki Kamen, ki so uspešno opravili tečaj za prve posredovalce.

Prve posredovalce je ob podelitvi nagovorila direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič, predsednica Gasilske zveze Krško in podžupanja občine Krško Ana Nuša Somrak ter višji svetovalec za zaščito in reševanje na Občini Krško Aleš Benje. Vsi predstavniki so poudarili pomen prvih posredovalcev za lokalno okolje in se zavzeli, da bodo s skupnimi močmi širili mrežo prvih posredovalcev v občini. Kot prioritetno nalogo so izpostavili ureditev sistema proženja prvih posredovalcev preko centra za obveščanje, ki v tem trenutku še ni povsem dorečen zaradi zakonskih formalnosti, ki jih povzroča ločenost sistema zaščite in reševanja pri ministrstvu za obrambo, kamor sodijo prostovoljni gasilci in sistema prvih posredovalcev, ki sodi v okvir ministrstva za zdravje. Predstavnik ekipe prvih posredovalcev PGD Veliki Kamen Sandi Lekše se je v imenu celotne ekipe zahvalil predavateljem in inštruktorjem ZD Krško za zelo zanimivo usposabljanje ter izrazil upanje in prepričanje, da bo dogovor o proženju prvih posredovalcih med vsem akterji sklenjen kmalu po vzoru dobrih praks, ki že uspešno delujejo na območju Škofje Loke in Maribora.

Prvi posredovalci so usposobljeni prostovoljci, ki predvsem v krajih, ki so precej oddaljeni od urgentne službe nujne medicinske pomoči, lahko nudijo hitro in učinkovito pomoč v primerih nenadnih srčnih zastojev, možganske kapi, dušenja, krvavitev v primeru prometnih ali delovnih nesreč in mnogih drugih primerih, ko bi ekipa nujne medicinske pomoči zaradi prevelike oddaljenosti, prezasedenosti ekip na terenu, več sočasnih intervencij ali drugih razlogov lahko na kraj dogodka prišla prepozno. Tako prvi posredovalci v kraju kjer delujejo predstavljajo pomemben člen in podaljšano roko reševalcem nujne medicinske pomoči s čimer lahko rešijo marsikatero življenje.

Po uspešno zaključenem prvem usposabljanju za prve posredovalce pri nas želimo čestitati članom PGD Veliki Kamen za izkazan interes, zbran pogum in uspešno zaključen tečaj. Prebivalci Krajevne skupnosti Koprivnica so z njimi veliko pridobili. Verjamemo pa, da se jim bodo kmalu pridružili tudi drugi člani gasilskih društev ter da bo kmalu vsaka krajevna skupnost imela svojo ekipo prvih posredovalcev.

Vir: Zdravstveni dom Krško
 
« Nazaj na seznam
»