Časopis za pokrajino Posavje
16.12.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dajmo solidarnosti zagon!

Objavljeno: Sreda, 15.05.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
zavod_movit_dajmo_solidarnosti_zagon19

Na dogodku se je zbralo veliko dijakov Gimnazije Brežice in ETrŠ Brežice.

V torek je v MC Brežice potekal dogodek, naslovljen Dajmo solidarnosti zagon, v okviru katerega so se dijaki obeh brežiških srednjih šol pogovarjali o solidarnosti. Organizator osmega v nizu regionalnih dogodkov je bil Zavod Movit.

zavod_movit_dajmo_solidarnosti_zagon44

Mladi so na temo solidarnosti napisali tudi veliko sloganov oz. mnenj.

Kot je za naš medij povedala Maja Drobne, zunanja sodelavka Zavoda Movit, odgovorna za niz dogodkov Dajmo solidarnosti zagon, je bil namen dogodka vzpostaviti solidarnostno agendo, to pomeni, da odprejo prostor, kjer se lahko mladi pogovarjajo o solidarnosti in kako si predstavljajo solidarnejšo družbo. Projekt je vezan na program Evropska solidarnostna enota, ki spodbuja solidarnost v lokalni skupnosti pa tudi širše na način, da so mladi mobilni in opravljajo aktivnosti, ki stremijo k solidarnosti, je pojasnila in dodala, da se v družbi, tudi v šoli, premalo pogovarjamo o solidarnosti. Kot nam je še opisala, so bile aktivnosti na dogodku zastavljene tako, da so mladi najprej morali stopiti v čevlje nekoga drugega – šlo je za izkustveno aktivnost simulacije potresa v Posočju, pri čemer so prevzeli določene vloge in se morali dogovoriti, kako bodo situacijo rešili –, v drugem delu pa je potekala t. i. solidarnostna kavarna, v okviru katere so razpravljali na podlagi dveh vprašanj: 'Če bi dalje razvijali solidarnost, ki bi omogočala spremembe, kaj bi bile naše sanje za Slovenijo in Evropo?' ter 'Kako se lahko med seboj podpremo v razvijanju in spodbujanju solidarnosti?' Mladi so izoblikovali svoja mnenja in ideje, kako sami vidijo solidarnostno družbo in kaj lahko skupaj naredimo, da bo družba v prihodnosti solidarnejša.

zavod_movit_dajmo_solidarnosti_zagon31

Maja Drobne iz Zavoda Movit

Na dogodek so povabili mlade iz lokalne skupnosti in organizacije, ki so zainteresirane, da bi v prihodnosti gostile prostovoljce, ki spadajo v sklop Evropske solidarnostne enote. Udeležili so se ga dijaki drugih letnikov Gimnazije Brežice ter predstavniki Dijaške skupnosti Ekonomske in trgovske šole Brežice, programov ekonomski tehnik in predšolska vzgoja (2., 3. in 4. letnik) ter trgovec (2. letnik). Drobnetova je izpostavila, da se je tudi na brežiškem dogodku dokazalo, da so mladi že dejavni v prostovoljstvu, kot npr. pri gasilcih, tabornikih, skavtih, in da imajo veliko mnenj, ki jih je treba včasih s koncepti neformalnega izobraževanja spodbuditi, da začnejo na glas govoriti o tem.

Po zaključku cikla 12 dogodkov sledi še nacionalni, sektorski dogodek, je dejala sogovornica, ki bo namenjen mladinskim organizacijam in s katerimi bodo predebatirali, kako solidarnost vidijo organizacije in kaj jim to pomeni v okviru izvajanja projektov v lokalnih skupnostih. Sledi še širši projekt »Skupaj o solidarnosti«, v okviru katerega so k sodelovanju povabili tudi organizacijo CMEPIUS.

Drobnetova je še omenila, da Zavod Movit preko informacijske mreže Eurodesk že nekaj časa sodeluje z različnimi partnerji, en od njih je tudi ZPTM Brežice. Med drugim so prostovoljci, ki večkrat gostujejo v Brežicah, tudi financirani s strani Evropske solidarnostne enote.

R. R.
« Nazaj na seznam