Časopis za pokrajino Posavje
20.05.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dan gasilcev GZ Brežice združili z 90-letnico PGD Cerina

Objavljeno: Torek, 12.07.2022    Rubrika: NOVICE Redakcija
dan_gasilcev_gz_brezice_in_90_let_pgd_cerina (39)

Slovesen prihod gasilskih praporščakov, ki jih je na prizorišče popeljal poveljnik PGD Cerina Aleš Zorko

S prireditvijo ob 90. obletnici PGD Cerina so minulo soboto pri tamkajšnjem gasilskem domu gasilke in gasilci, ki prihajajo iz društev pod okriljem Gasilske zveze Brežice, praznovali svoj dan, dan gasilcev GZ Brežice. Za piko na i je po uradnem delu potekala še prava gasilska veselica, ki je bila množično obiskana.

Po slovesnem prihodu in postroju praporščakov vseh 31 PGD, ki sestavljajo GZ Brežice, in domače gasilske mladine se je prireditev začela s slovensko in gasilsko himno, nakar je nekaj pozdravnih besed vsem navzočim, ki so že dodobra napolnili šotor, namenil predsednik PGD Cerina Marko Tomše. Besedo je predal predsedniku GZ Brežice Hermanu Premelču, ki je uvodoma omenil, da se gasilci polni ponosa in pričakovanj pred skorajšnjim začetkom gasilske olimpijade v Celju (17. do 24. julij) zavedajo svoje vloge, zgodovine in tradicije. »Dan gasilcev GZ Brežice je tradicionalna prireditev društev, članic in članov, je praznik naše gasilske organizacije,« je poudaril in pozdravil vabljene goste, med drugimi tudi župana Občine Brežice Ivana Molana, predstavnico Gasilske zveze Slovenije in predsedujočo gasilski regiji Posavje Ano Somrak, namestnika poveljnika GZ Brežice Vilka Vogrinca ter častnega predsednika GZ Brežice in nagrajenca Matevža Haceta Mihaela Boraniča.
dan_gasilcev_gz_brezice_in_90_let_pgd_cerina (74)

Predsednik PGD Cerina Marko Tomše


Prva polovica leta za GZ Brežice polna nalog in izzivov

V dobri polovici leta so pri GZ Brežice opravili že več pomembnih nalog, Premelč je omenil nekatere: posvet predsednikov in poveljnikov gasilskih zvez v Termah Čatež, izobraževanje predsednic in njihovih namestnic komisije za delo s članicami v gasilskih zvezah in regijah v Domu kulture Brežice, podpis aneksa k pogodbi o opravljanju javne gasilske službe za leti 2022 in 2023 med Občino Brežice in GZ Brežice, slavnostna prireditev ob 140. obletnici PGD Brežice na brežiškem grajskem dvorišču in prevzem novega gasilskega vozila GVC 16/25 oz. GVC-1, stalna skrb za strokovno usposabljanje, izobraževanje članstva in zagotavljanje operativnega kadra, uspešen zaključek tečaja za gasilca pripravnika in višjega gasilca. Kot je še dejal Premelč, se vsi zavedajo, da je del usposabljanja gasilcev tudi gasilsko tekmovanje, ob pomoči gasilskih sodnikov celotne regije Posavje so tekmovanje uspešno izvedli na poligonu podjetja Posavc pri SIC Brežice. »Kot vidite, je bila prva polovica leta polna nalog in izzivov, zavedamo se, da nas do konca leta čaka še veliko dela. Po dolgoročnem planu smo pred podpisom pogodbe o nabavi kar dveh gasilskih vozil GVM-1 za prevoz moštva tako za PGD Mihalovec kot tudi PGD Brežice okolica, prav tako smo pridobili ponudbe za opremo, s katero bomo opremili enote 1. kategorije,« je opisal in izrazil veselje, da vadbišče v Slovenski vasi, na katerem trenutno potekajo gradbena dela, dobiva končno podobo. Letos so na njem že izvajali tečaj za gasilca pripravnika in višjega gasilca, jeseni pa sledi izobraževanje poveljniškega kadra. Omenil je še srečanje veteranov in regijsko tekmovanje, tako da jim dela do konca leta ne bo zmanjkalo.
dan_gasilcev_gz_brezice_in_90_let_pgd_cerina (88)

Predsednik GZ Brežice Herman Premelč je Tomšetu ob jubileju društva izročil srebrno plaketo GZ Brežice.


Premelč je ob koncu uradnega dela programa še omenil, da v letošnjem letu poleg PGD Cerina okrogle jubileje praznujejo še PGD Sobenja vas (90 let), PGD Mali Obrež (70 let) in PGD Brežice (140 let), ki bodo ali pa so že svoje obletnice ustrezno obeležila. Da se gasilstvo vrača v stare tirnice, dokazujeta ponovni organizaciji tradicionalnih gasilskih veselic na Obrežju (23. julija) in v Bukošku (30. julija).

Začelo se je z ročno brizgalno na konjsko vprego

dan_gasilcev_gz_brezice_in_90_let_pgd_cerina (33)

Miza s povabljenimi gosti

Predsednik PGD Cerina Marko Tomše je orisal zgodovino društva, ki deluje že devet desetletij. Pred natanko 90 leti so se sestali možje v vasi Cerina ter so glede na okoliščine in potrebe ustanovili takratno požarno stražo. Kmalu zatem so s pomočjo donatorjev nabavili ročno brizgalno na konjsko vprego in to je bil začetek delovanja gasilskega društva, ki po 90 letih še vedno uspešno deluje. Sčasoma se je pojavila tudi potreba po lastnih prostorih, tako da so s trdim delom in medsebojno pomočjo zgradili gasilski dom na mestu, kjer stoji še danes. Leta 1965 je bila nabavljena prva motorna brizgalna, kar je v veliki meri izboljšalo požarno varnost v tem kraju. Gasilci so se udeleževali tudi gasilskih tečajev, kar je v veliki meri prispevalo k večji operativni pripravljenosti. Leta 1982 so zamenjali staro brizgalno z novo tipa Rosenbauer 8/8 in nabavili novo vozilo Lada Niva. Ker pa so postajali prostori glede na potrebe in številčnost premajhni, so leta 1985 pričeli z gradnjo novega, večjega gasilskega doma, ki služi tako gasilcem kakor tudi ostalim vaščanom. S trdim delom in pridnimi rokami se jim je želja kmalu uresničila ter so lahko vstopili v nove prostore gasilskega doma, je navedel Tomše ter se ob tem zahvalil vsem gasilcem, vaščanom in ostalim, ki so jim pomagali. Nadaljeval je, da je bila kmalu zatem nabavljena avtocisterna 16/50 na podvozju Deutz, kar je v marsičem povečalo požarno varnost v njihovem okolju. Prav tako so nabavili gasilsko vozilo Peugeot za prevoz moštva.
dan_gasilcev_gz_brezice_in_90_let_pgd_cerina (18)

V Cerini se za prihodnost gasilskega društva, kot kaže, ni bati.


V 90 letih mnogo generacij dobrih gasilcev

Leta 2003 so staro avtocisterno zamenjali z novo 16/24 na podvozju Mann, opremljeno s topom in ostalo novejšo opremo. »Tako da zdaj lahko rečem, da smo pripravljeni na boj s požari in ostalimi nesrečami,« je poudaril prvi med cerinskimi gasilci in še omenil, da se je vsa leta skozi zgodovino društva mnogo gasilcev udeleževalo raznih tečajev, seminarjev samo s tem namenom, da bi lahko hitro in kvalitetno pomagali v nesrečah. Skozi vseh 90 let društva se je zvrstilo mnogo generacij dobrih gasilcev, brez katerih društvo zagotovo ne bi obstalo, saj jih je vodila samo ena želja – pomagati sočloveku v stiski. Vsaka generacija je vtisnila globok pečat in s tem tudi obvezo vsem bodočim generacijam nadaljevati delo tam, kjer so oni ostali. »Veliko trenutkov in stvari, ki so se dogajale v 90 letih, sem izpustil, saj se je toliko vsega zgodilo, da preprosto ni mogoče vse prenesti na papir,« je povedal in še zaključil: »Na našo zgodovino kakor tudi na sedanjost in prihodnost smo zelo ponosni, saj za nami prihajajo generacije mladih gasilcev, ki se že zdaj dokazujejo na občinskih, regijskih kot tudi na državnih tekmovanjih ter ostalih dogodkih v gasilstvu, za kar jim iskreno čestitam. Prepričan sem, da bodo naše delo in delo prejšnjih generacij uspešno nadaljevali in nadgrajevali, naša naloga pa je, da jih pri tem vodimo, spodbujamo ter pomagamo.« Nagovor je sklenil z zahvalo vsem generacijam gasilcev ter vsem, ki so jim v vseh teh letih in še vedno pomagajo.
dan_gasilcev_gz_brezice_in_90_let_pgd_cerina (64)

Nastopila je skupina Trta, katere član je tudi predsednik PGD Cerina.


Dan gasilcev spet tako kot včasih

Vsem gasilcem kot tudi jubilantom sta nekaj besed namenila tudi Ana Somrak in župan Ivan Molan. Slednji je PGD Cerina podelil tudi plaketo Občine Brežice, ki jo je izročil predsedniku Tomšetu. Ob tem je dejal, da je zelo vesel, da je dan gasilcev po nekaj letih spet potekal brez omejitev in vzporedno z jubilejem enega od društev, saj so ga zadnja leta organizirali v bolj izolirani in okrnjeni obliki. Predsednik GZ Brežice Premelč je ob tej priložnosti PGD Cerina podelil srebrno plaketo GZ Brežice. Domače društvo pa se je zahvalilo vsem, s katerimi so in še bodo tudi v prihodnosti sodelovali: GZ Brežice, Občini Brežice, PGD Sobenja vas, PGD Obrežje, PGD Velika Dolina, PGD Krška vas in PGD Skopice. Zahvale za sodelovanje in pomoč pri delovanju društva sta podelila predsednik in poveljnik PGD Cerina, Marko Tomše in Aleš Zorko.

Med nastopajočimi v programu, ki ga je povezovala Tanja Smukovič, sta bila skupina Trta ter mlada perspektivna pevka Brina Budič, ki se je predstavila s svojo prvo avtorsko pesmijo Mixed feelings, za katero je besedilo in melodijo napisala sama. V Cerini je nato vse do jutranjih ur sledila prava gasilska veselica z ansamblom Spev, ki je privabila ogromno ljudi, željnih tovrstnih dogodkov.





R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»

ne spreglejte