Časopis za pokrajino Posavje
18.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Darko Anžiček naj prostovoljec v javni upravi

Objavljeno: Sreda, 16.05.2018    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_5337

Darko Anžiček ob prejemu naziva Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi

Na Slovesnem dnevu prostovoljstva, ki ga je včeraj v zgodnjem popoldnevu Slovenska filantropija izvedla v krškem hramu kulture, so predstavniki te humanitarne organizacije, ki že pol tretje desetletje aktivno spodbuja in razvija prostovoljstvo ter medsebojno sodelovanje, podelili nazive Naj prostovoljec v javni upravi, Prostovoljstvu prijazno mesto, Junaki našega časa, prvič pa so podelili tudi naslov Naj mentor prostovoljcev in Naj mentorica prostovoljcev.

Gre za praznik prostovoljstva, prostovoljskih organizacij in prostovoljcev za njihovo nudenje pomoči in izkazanega spoštovanja do soljudi v različnih življenjskih situacijah, angažiranju na socialnem in družbenem ter naravovarstvenem področju, pa tudi na področju migracij. Gostiteljica včerajšnje nacionalne prireditve, ki se je podnaslovljena Prostovoljci kot vezivo družbe zvrstila v sklopu letošnjega Nacionalnega tedna prostovoljstva, ki poteka med 14. in 20. majem, je bila Občina Krško, ki je ena izmed skupno do sedaj 17 občin, ki so že prejele naziv Prostovoljstvu prijazno mesto, včeraj pa so ga podelili še občinam Grosuplje, Kočevje, Kranj, Medvode, Postojna, Tržič in Vodice.

Anžičku nacionalno priznanje Naj prostovoljec v javni upravi

DSC_5357

Marta Vodeb Bonač je dejala, da ji je izredno ljubo, da je priznanje prejela v občini, v kateri je odraščala.

Nacionalno priznanje za Naj prostovoljca zaposlenega v javni upravi je prejel Darko Anžiček z Občine Krško. Lani je opravil okvirno kar za 700 ur prostovoljnega dela. Pretežen del na področju varovanja okolja, ki kot uslužbencu oddelka za okolje in prostor predstavlja tudi njegovo delovno področje, vendar pa je to tudi stil njegovega zasebnega življenja, je povedal. Kot prostovoljec je namreč inštruktor v Društvu potapljačev Vidra, izkazal se je kot pobudnik, organizator in udeleženec številnih ekoloških akcij čiščenja okolja, rek, jezer in morja, skrbi za izobraževanje potapljačev in je med drugim tudi ustanovni član Lions kluba Krško, kjer se srečuje in si prizadeva z drugimi člani olajšati različne stiske ljudi. Za izkazovanje vrhunske strokovne usposobljenosti, izkušenosti, operativne aktivnosti in uspešnosti na področju podvodne reševalne dejavnosti na državni ravni je Darko Anžiček prejel zlati znak Podvodne reševalne službe Slovenije, ob letošnjem prazniku Civilne zaščite pa je bil kot član Štaba CZ Občine Krško nagrajen s srebrnim znakom CZ.

Poleg naziva Naj prostovoljec v javni upravi je komisija letos podelila še dve posebni priznanji, ki sta ju prejela Branislav Vujičić, zaposlen na Ministrstvu za finance v Službi za informacijske tehnologije in storitve, ki se je še posebno izkazal z nudenjem učne pomoči ranljivim skupinam migrantov, ter Jože Končan, ki je kot sekretar Komisije za nadzor javnih financ zaposlen v Državnem zboru RS. Končan je bil soustanovitelj in prvi predsednik Sekcije za Downov sidrom v okviru Sožitja, v katerem je še vedno aktiven kot prostovoljec, ob tem spodbuja mlade h krvodajalstvu, predvsem v srednjih šolah, izvaja pa tudi predstavitve darovanja organov po smrti za zaposlene in poslance v Državnem zboru.

Posebno priznanje za življenjsko delo dolenjevaški rojakinji Marti Vodeb Bonač

DSC_5326

Naj prostovoljec občine Krško Sandi Lekše

Z nazivom Naj mentorica in mentor so bili nagrajeni: Zdenka Katkič, že deset let mentorica prostovoljcev v Društvu Šola zdravja, Natalija Gajić za angažirano podporo prostovoljcem v projektu Mednarodni filmski festival Kino Otok, Marko Verdenik za kakovostno vodenje prostovoljcev in angažirano podporo njihovemu delu v Združenju DrogArt ter asistent Zoran Simonović, zdravnik v mariborski enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje za angažirano podporo prostovoljcem v projektu Vakcinet, ki je namenjen ozaveščanju širše javnosti o pomenu cepljenja ter odpravljanju predsodkov na tem področju. Prostovoljci izvajajo delavnice, predavanja in širijo verodostojne informacije o cepljenju. Poleg navedenih nazivov naj mentorica in naj mentor je komisija podelila še posebno priznanje za življenjsko delo na področju mentorstva prostovoljcem, ki ga je na predlog Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Ljubljana prejela Marta Vodeb Bonač. Socialna delavka in specialistka supervizije iz Ljubljane, sicer rojakinja iz Dolenje vasi pri Krškem, je od leta 1978 do danes mentorirala prek 1800 prostovoljcev, ki so opravili okoli 90.000 prostovoljskih ur. Ob navedenih nazivih so predstavnice Slovenske filantropije podelile učencem in njihovim mentorjem iz 14 osnovnih, pet srednjih šol in dijaškega doma še naziv Junaki našega časa. ,

Za leto 2017 naj prostovoljec Sandi Lekše, naj organizacija pa PGD Videm ob Savi

Že v uvodu nacionalne prireditve pa je s podelitvijo priznanj za Prostovoljca in prostovoljsko organizacijo v letu 2017 zaokrožila letos objavljen natečaj tudi Občina Krško. V imenu slednje je župan mag. Miran Stanko slovesno izročil priznanje Sandiju Lekšetu, ki je že 23 let aktiven član PGD Veliki Kamen, v katerem so mu skozi leta zaupali tudi opravljanje več funkcij. Bil je tudi pobudnik za ustanovitev prve mladinske točke v Sloveniji, v zadnjih letih pa je vodja izjemno odmevne prireditve Koprivniška noč, katere vodilo je zbiranje sredstev za dobrobit ožje lokalne skupnosti in in njenih krajanov. V sklopu Koprivniške noči je bil v minulem letu tudi vodja izvedene preventivne akcije »Kdo te bo danes peljal domov«, h kateri jew pritegnil različne strukture izvajalcev nalog zaščite in reševanja tako na nivoju občine kot širše.

DSC_5320

Predstavniki PGD Videm ob Savi, naj prostovoljske organizacije v minulem letu

Za izstopajočo prostovoljno organizacijo pa je bila prepoznano Prostovoljno gasilsko društvo Videm ob Savi, ustanovljeno leta 1888 kot Prostovoljna požarna bramba. Kot je bilo povedano v obrazložitvi, društvo tesno sodeluje s krovno Gasilsko zvezo Krško in s sosednjimi društvi v sektorju: »Sodelovanje ni omejeno le na tekmovanje in intervencije, temveč formalna organiziranost društev pomaga tudi pri reševanju najrazličnejših potreb. V društvu se trudijoe in vzgajajo mladino, z izobraževanjem gasilcev operativcev in pridobivanjem znanja pa kvalitetno prispevajo k preventivni zaščiti v tehnološko razvitem domačem okolju.«

B. M.
« Nazaj na seznam