Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Desetletnica TD Lovrenc Raka in priznanja OTZ Krško

Objavljeno: Sobota, 25.11.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
Raka_TD_Lovrenc_Raka_10_let_OTZ_Krsko_priznanja_69

Člani upravnega odbora društva so se s posebnim darilom zahvalili predsedniku Alojzu Kerinu.

V dvorani gostilne Tratnik na Raki je v petek potekala prireditev ob 10-letnici Turističnega društva Lovrenc Raka, obenem pa je Občinska turistična zveza Krško podelila priznanja v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna.

Kot je številnim zbranim, med njimi so bili predstavniki Občine Krško, KS Raka, CPT Krško, turističnih in drugih društev, povedal predsednik TD Lovrenc Alojz Kerin, je društvo v prvem desetletju delovanja izvedlo številne prireditve in projekte. Izdali so 13 številk glasila Č'bular, organizirali nekaj odmevnih koncertov raški cerkvi, na Rako pripeljali tri izvode faksimila Recljevega prevoda Gorskih bukev, letno organizirajo po deset tradicionalnih prireditev:
Raka_TD_Lovrenc_Raka_10_let_OTZ_Krsko_priznanja_26

Posebno priznanje OTZ Krško je dobil tudi Viktor Richter st.

pohod ob kulturnem prazniku, sajenje raške čebule, čistilno akcijo, ročno košnjo župnijskega hriba Cavsarja, ocenjevanje urejenosti okolice domačij, vrtov in javnih objektov, lovrenško nedeljo s srečanjem starodobnikov, trgatev na star način, pletenje čebulne kite, ličkanje koruze, martinovanje in čebularski pohod iz Kostanjevice na Rako. Poleg tega dobro sodelujejo z ostalimi društvi tako v kraju kot širše v občini. Njihova osrednja naloga pa je promocija nekdaj slovite raške čebule, za kar so oblikovali blagovno znamko Najboljše z Rake, v bodoče pa želijo pripraviti še festival čebule. Kerin je podelil zahvale številnim posameznikom in ustanovam za sodelovanje pri aktivnostih društva, posebno priznanje TD Lovrenc pa Jožetu Oberču iz Brezja pri Raki za najlepše urejen vrt v KS Raka. Člani upravnega odbora društva so se s posebnim darilo - sliko zahvalili tudi Kerinu kot gonilni sili društva.
 
Občinska turistična zveza Krško, ki ji prav tako predseduje Kerin, pa je na prireditvi podelila priznanja v okviru projekta Moja dežela - lepa in gostoljubna. Priznanje za najlepše urejen izletniški kraj je prejela Brestanica, na najlepše vaško jedro pa Dolenja vas. Posebna priznanja so prejeli Suzana Čuš, učiteljica na OŠ Podbočje, za mentorstvo v turističnem krožku in uspehe pri projektu Turizmu pomaga lastna glava, Viktor Richter st. z Dovškega za dolgoletne travniške kreacije na svojem domu ter TD Lovrenc Raka za razvoj blagovne znamke Najboljše z Rake. Prireditev so popestrili Ljudski pevci Florjani, tenorist Marko Železnik ob spremljavi harmonikarja Adija Moškona, pevka Stanka Macur, Damjana Pirc z legendo o kamnitem ribiču v Celovcu ter ramplači Raški č'bularji, vodila pa Ivanka Černelič Jurečič.
P. P.
 
 
« Nazaj na seznam
»