Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dijaška problematika v Posavju: prevozi in povezovanje

Objavljeno: Petek, 01.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
dos-okrogla miza (12)

Sodelujoči na okrogli mizi

V Mladinskem centru Krško je v petek dopoldne potekala okrogla miza v organizaciji Dijaške organizacije Slovenije (DOS) oz. v okviru njenega projekta »DOS na poti«.

Gre za projekt, katerega ideja je, kot nam je povedal podpredsednik Dijaške organizacije Slovenije Kristijan Briški, »prepoznati, nasloviti in izpostaviti dijaško in mladinsko problematiko po posameznih slovenskih regijah ter najti rešitve zanjo«. »Vemo, da je vsaka regija specifična in ima posledično tudi svojo edinstveno dijaško problematiko,« je še dodal Briški, ki je tudi vodil okroglo mizo. Hkrati želijo s projektom tudi dvigniti raven mladinske participacije na lokalnem nivoju. DOS bo tako v okviru projekta obiskala deset slovenskih regij ter v njih organizirala okrogle mize, posavsko-zasavska je bila peta med njimi.
dos-okrogla miza (2)

Simon Ašič in Maksi Bogovič


 
Kot osrednji govorci so na okrogli mizi sodelovali krški župan mag. Miran Stanko, zagorski župan Matjaž Švagan, predstavnik ZPTM Brežice Mitja Zajc, predstavnica MC Trbovlje Katarina Kuhar ter predstavniki dijaških skupnosti Gimnazije Brežice Maksi Bogovič, Gimnazije Krško Simon Ašič in srednjih šol v Zasavju Meliha Zahirović. Mimogrede: ETrŠ Brežice se po navedbah organizatorjev ni odzvala na povabilo. Uvodoma so predvajali tudi videonagovor evropskega poslanca Franca Bogoviča.
 
Posavski dijaki izpostavljajo prevoze in (med)šolsko povezovanje
 
Tako Bogovič kot Ašič sta kot eno najbolj perečih težav posavskih dijakov izpostavila vprašanje prevozov. »Dijaki, ki smo iz bolj odročnih krajev in vasi, smo v slabšem položaju kot dijaki iz večjih središč, saj imamo povezavo s krajem šolanja recimo le dvakrat na dan,« je povedal Bogovič. Gre predvsem za avtobusne prevoze, ki so jih avtobusni prevozniki v zadnjih letih zelo zreducirali. Ašič je izpostavil še dejstvo, da se veliko posavskih dijakov šola izven regije, npr. v Novem mestu, zato bi šole morale okrepiti oglaševanje svojih programov.
 
Bogovič je izpostavil še povezovanje dijakov tako med različnimi šolami kot z gospodarstvom, kjer so zlasti v gimnazijskih programih, ker nimajo obvezne prakse, glede tega precej omejeni v primerjavi s poklicnimi šolami. »Znotraj šole smo kar organizirani, imamo nekaj skupnih aktivnosti, lahko pa bi več naredili pri povezovanju na posavskem nivoju,« je dodal Ašič.
 
Več pa v eni naslednjih številk Posavskega obzornika.

P. P.
« Nazaj na seznam