Časopis za pokrajino Posavje
21.11.2018
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Do specialistične obravnave preko e-konzultacije; brežiška bolnišnica bo dobila sanacijsko upravo

Objavljeno: Četrtek, 07.12.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
DSC_4448

Državna sekretarka dr. Ana Medved (desno, poleg Tatjana Fabjančič Pavlič) se je z direktorji zdravstvenih domov sestala v Krškem.

Direktorica Zdravstvenega doma Krško Tatjana Fabjančič Pavlič je povedala, da so direktorji zdravstvenih domov iz Posavja ob obisku državne sekretarke z Ministrstva za zdravje dr. Ane Medved, ki je nadomeščala odsotno zdravstveno ministrico Milojko Kolar Celarc, izpostavili predvsem odprta vprašanja s področja nujne medicinske pomoči.

Kar se tiče krškega zdravstvenega doma je direktorica Fabjančič Pavličeva povedala, da imajo v ustanovi dober kadrovski potencial, da so organizirani po pravilniku in imajo prednost, da so usposobljeni za primer jedrske nesreče in da so uspešno sodelovali na Evropski komisiji za jedrsko varnost v mesecu novembru: "To so naše prednosti in želimo, da jih na ministrstvu upoštevajo in tudi uporabijo, saj smo dober potencial tudi za druge regije, vsekakor pa sredstva, ki jih sedaj namenjajo za nujno medicinsko pomoč, ne ustrezajo ne v kadrovskem pomenu ne v samem standardu in amortizaciji." Fabjančič Pavličeva, ki je povzela za nas tudi predstavljeno problematiko s strani drugih zdravstvenih domov, je še povedala, da iz ZD Brežice ob obisku sekretarke niso izpostavili perečih problemov, dočim so iz ZD Sevnica prednostno izpostavili željo po satelitskem centru. Dejansko gre za problem, je potrdila državna sekretarka, saj gre za specifično občino, ki je velika in redko poseljena, zato bo občino obiskala strokovna skupina ministrstva, ki bo skušala najti optimalno organiziranost za potrebe občine.

Dr. Ana Medved je povedala, da so bili pravzaprav prijetno presenečeni, saj jim je ZD Krško v uvodu prestavil pripravljenost sodelovanje v nacionalni vaji za jedrsko nesrečo, kakor tudi, da aktivno sodelujejo z Zagrebom v vsakoletnem izobraževanju, in da imajo znanja, ki jih na nacionalni ravni nimajo: "V drugem letu se pripravlja vaja na temo masovnih nesreč in jih bomo vsekakor pozvali k sodelovanju. Pogovarjali smo se o organizaciji nujne medicinske pomoči, o podfinanciranosti določenih kadrov, delovnih skupin, česar se mi zavedamo. Finančna ocena je bila narejena v lanskem letu in po njej bodo urgentni centri prejeli dodatna finančna sredstva, nekaj pa jih bodo deležni tudi v nujni medicinski pomoči, ker se zavedamo, da diplomirani zdravstveniki, ki so ključnega pomena za preživetje prebivalstva, stanejo več, kot je sedanji standard." V zvezi z mrežo nujne medicinske pomoči je dejala, da se ta še vedno vzpostavlja in da bo dispečerska služba vzpostavljena okvirno do leta 2019, ko bodo imeli tudi že natančen vpogled v dogajanje v mreži. Beseda je tekla tudi o razpisih specializacij, pri čemer bodo lahko kot javni zdravstveni domovi sodelovali tudi ZD iz Posavja, na sestanku pa je bila kot novost s strani ministrstva predstavljen tudi elektronska konzultacija ali tako imenovani e-posvet, ki je povezan na e-zdravje. Gre za konzultiranje specialistov družinske medicine s specialisti na sekundarni ravni. Zdravniki družinske medicine bodo tem predstavili pacienta prek računalniškega sistema, s čimer bo omogočena bodisi prednostna obravnava bolnika ali po napotkih specialista njegova nadaljnja obravnava na primarni ravni ali v drugi zdravstveni ustanovi.

V zvezi z brežiško bolnišnico je povedala, da so si v njej ogledali prostore, ki so potrebni investicijski vlaganj, najbolj pa je pereča enota intenzivne terapije. Sicer zanjo ni predvidenih sredstev v letu 2018, bi bila pa možna, je dejala sekretarka, prerazporeditev sredstev. Bolnišnica Brežice gre tako kot ostale bolnišnice, ki so poslovale z izgubo, v program sanacije. Za pokrivanje izgube je bolnišnica že konec novembra prejela 263.000 evrov, nekaj čez 200.000 evrov pa jih bo še prejela iz naslova odpisa amortizacij: "To sicer ne pokrije vseh njihovih dolgov, zato jim bomo priskočili na pomoč s 7-člansko sanacijsko upravo, sestavljeno iz ekspertov, ki pokrivajo vse dele managementa, ki bodo skupaj direktorico in strokovno direktorico izdelali sanacijski načrt. Ko bo nacionalni sanacijski odbor raziskal, kje so njihove šibke točke kje možni prihranki in priložnosti, bodo skupaj inducirali upravo," je povedala dr. Medved. Sicer pa bodo v bolnišnici v prihodnjem letu preuredili lekarno, prejeli pa bodo tudi novo centralno sterilizacijsko napravo.

B. M.
« Nazaj na seznam
»