Časopis za pokrajino Posavje
21.02.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobovska »rumena družina« vihti palice že 20 let

Objavljeno: Petek, 09.10.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
20_let_mazoretk_dobova (75)

Skupni nastop senior in junior skupine dobovskih mažoretk

Mažoretke Dobova v tem letu obeležujejo dve desetletji svojega aktivnega delovanja, kar so zaznamovale s četrtkovim dogodkom v Posavskem muzeju Brežice. Na grajskem dvorišču sta potekala mažoretni program in okrogla miza, obenem so uradno odprli tudi razstavo, ki je do konca novembra na ogled v malem avditoriju PMB.

20_let_mazoretk_dobova (31)

Sodelujoči na okrogli mizi: Bogomir Bogovič, Aleš Breznikar, župan Ivan Molan, mag. Gordana Radanovič, Loriana Bogovič in Laura Pavlović

Predsednica Športno kulturnega društva Mažoretke Dobova mag. Gordana Radanovič je povedala, da so kljub trenutnim razmeram uspeli pripraviti in izpeljati vsaj okroglo mizo in otvoritev razstave, čeprav so prvotno načrtovali veliko bolj slavnostno in večjo prireditev ob jubileju. Na oder je povabila sodelujoče na okrogli mizi: brežiškega župana Ivana Molana, predsednika Mažoretne zveze Slovenije Aleša Breznikarja, ustanovitelja dobovskih mažoretk Bogomirja Bogoviča, strokovno vodjo mažoretk Lauro Pavlović in Loriano Bogovič, ki dobesedno diha kot mažoretka, saj je z njimi povezana že 18 let.

Ustanovitelj Bogomir Bogovič edini fant na seminarju mažoretk

20_let_mazoretk_dobova (42)

Loriana Bogovič (levo) in Laura Pavlović

Zgodba dobovskih mažoretk se je začela pisati že leta 1990, ustanovitelj prve skupine je bil Bogomir Bogovič. Kot je omenil, je njegova mama hodila na seminarje folklore in ponudila se ji je priložnost za mentorje mažoretk. Ker ji čas pa tudi leta tega niso dopuščali, je poslala svojega sina, ki je tako naredil seminar za mentorja mažoret v Ljubljani, kjer mu je znanje predajala znana Ivica Knavs. Na seminarju so ga občudovali, saj je bil edini fant. Svoje navdušenje je prenesel na dobovska dekleta, prve palice so nastale kar v domačem kraju. Dekleta in Bogovič so prvič nastopili na krajevnem prazniku v Dobovi in ob 70-letnici KD GPO Loče, a je skupina po dveh letih delovanja razpadla, saj so dekleta odšla v srednjo šolo in ni bilo več pravega zanimanja za takšno zvrst plesa. Vendar se je leta 2000 na pobudo deklet in ločkih godbenikov ustanovila nova skupina. Dobovske mažoretke so tako najprej delovale pod okriljem ločke godbe v sekciji mažoretk. Mažoretno pot je tlakoval Bogovič, od leta 2004 pa nadaljevala Maja Frigelj, pod katero so se mažoretke začele udeleževati tudi tekmovanj. Mažoretno taktirko je kasneje predala Lauri Pavlović, Loriani Bogovič in Lei Jurečič. Leta 2016 so mažoretke nadaljevale tradicijo na ambiciozno zastavljeni samostojni poti Športno kulturnega društva Mažoretke Dobova, katere pobudnici sta bili Laura in Loriana. Danes je v ŠKD Mažoretke Dobova združenih 150 mažoretk, ki so osvojile že več kot 60 žlahtnih odličij. S svojimi nastopi popestrijo prireditve, večino tekem dobovskih rokometašev, prav posebna zgodba pa so zanje nastopi na festivalih skupaj z godbami.
20_let_mazoretk_dobova (56)

Prejemnice plaket za več kot pet let delovanja pri mažoretkah s predsednico ŠKD Mažoretke Dobova Radanovičevo


Loriana Bogovič že skoraj 20 let diha z mažoretkami

Po županovih besedah mažoretke poleg tega, da se pri mažoretnem plesu zabavajo, skrbijo tudi za gibanje in se kulturno udejstvujejo ter spoznavajo timsko delo. »Niso se povezale samo mažoretke, ampak so dejansko povezale cel kraj, svoje starše in še marsikoga,« je dejal in poudaril, da so mažoretke tudi promotorke Dobove in cele občine. Ob tej priložnosti je ŠKD Mažoretke Dobova izročil tudi občinsko plaketo. Breznikar je navedel, da je v Sloveniji približno 2000 mažoretk v 16 klubih oz. društvih, dobovskega pa označil za »enega od stebrov mažoretne dejavnosti v Sloveniji«. Tudi on je izkoristil priložnost in dobovskim mažoretkam izročil srebrno plaketo Mažoretne zveze Slovenije. Laura in Loriana sta bili tisti, ki sta predsednico Radanovičevo prepričali, da je »rumena družina«, kot se poimenujejo dobovske mažoretke, pred štirimi leti stopila na samostojno pot. Kot je priznala Laura, je na treningih včasih potrebna tudi malo bolj trda roka, a mažoretke so tega že navajene, saj imajo pred sabo določen cilj, ki ga želijo vztrajno doseči.
20_let_mazoretk_dobova (95)

Ogled razstave v malem avditoriju PMB, na kateri skozi fotomaterial, osvojene številne medalje in pokale, številne uniforme, mažoretne rekvizite, navijaške artikle itd. dobimo vpogled v vseh 20 let delovanja dobovskih mažoretk.

Omenila je še, da izobražujejo že nove trenerke, in verjame, da se njihova pot ne bo ustavila tukaj, kjer so zdaj, ampak se bo še dolgo nadaljevala. Loriana, ki je že kot majhna punčka spremljala svojega očeta pri podajanju znanja mažoretkam, s petimi leti pa je že začela hoditi na vaje in nato dihala z mažoretkami vse do danes. »Nosila sem vse možne barve uniform, ki smo jih v vseh teh letih zamenjale kar nekaj. Imela sem tudi priložnost učiti druga dekleta, s čimer sem dobila dodatne kompetence in pridobila tudi na osebnostni rasti. Deliti svoje znanje z drugimi dekleti je res nekaj neprecenljivega,« je izjavila. in še priznala, da je biti predvodnica zelo zahtevna naloga, kar je izkusila na lastni koži. »A vendar ne bi nobene pridobljene izkušnje zamenjala za nič na svetu, saj je bilo to nekaj najlepšega, kar se mi je zgodilo,« je še dejala in omenila številne mažoretne predstave, ki so jih pripravile predvsem v zadnjih letih in so doživele velik odmev v javnosti.

Za dopolnjenih pet ali deset let delovanja je Radanovičeva nekaterim aktivnim članicam podelila plakete. Prejele so jih Neli Klemenčič, Anja Račič, Manca Račič, Kaja Radanovič, Lea Savnik, Larisa Gerjovič, Nea Voglar, Tina Galič, Lea Krošelj, Zara Mižigoj, Lara Pregelj, Laura Pavlović, Lucija Kelhar in Pia Zala Žibert. Zahvalo za odlično sodelovanje in prispevek k razvoju društva so prejeli Občina Brežice, Mažoretna zveza Slovenije in Bogomir Bogovič, za več kot 18-letno mažoretno pot, ki vključuje tako delo trenerja kot delo kreativne vodje predstav, pa so se zahvalili Loriani Bogovič.

Zaradi omejitev nastopili samo dve mažoretni skupini

Mažoretni večer so z nastopom odprle mažoretke skupine senior, ki so prve plesne korake začele okoli leta 2015. Že na prvem tekmovanju so si priborile naslov državnih podprvakinj v skupini kadet pom-pom. Njihova zagnanost, energija, vztrajnost in kreativnost, ki jo več kot z odliko povezuje in vodi trenerka Laura Pavlović, je obrodila sadove v številnih osvojenih žlahtnih medaljah in bodočih trenerkah, ki že pridno nabirajo izkušnje tudi s tega področja. Zaradi omejitev, ki jih narekujejo ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, je nastopila samo še skupina junior, za katero je značilna razigranost, navihanost in neizmerna volja za uspehom, ki postavljajo nove temelje v razvoju društva. Pod vodstvom trenerke Lucije Kelhar so osvojile tudi že prvo žlahtno kovino, čeprav kot tekmovalke trenirajo komaj drugo leto. Na koncu so se predstavile še dvojica Lea Savnik in Larisa Gerjovič, ki sta v kategoriji 'par kadet' pred tremi leti v Laškem postali državni prvakinji, ter skupaj senior in junior skupina mažoretk na melodijo Golice. Skozi večer je z vezno besedo popeljala Anja Urek.

R. R.

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam