Časopis za pokrajino Posavje
30.03.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dobro obiskan informativni dan na Gimnaziji Brežice

Objavljeno: Petek, 14.02.2020    Rubrika: NOVICE Redakcija
gimnazija_brezice_informativni_dan (43)

Predstavitev športnega oddelka na Gimnaziji Brežice

Med posavskimi srednjimi šolami ima najdaljšo tradicijo Gimnazija Brežice, ki danes in jutri vabi vse bodoče dijakinje in dijake na informativna dneva. Udeležili smo se današnjega prvega termina, katerega uvod je potekal v Domu kulture Brežice, ki so ga bodoči dijaki v spremstvu staršev dodobra napolnili.

gimnazija_brezice_informativni_dan (18)

Klepet z bivšo gimnazijko in spletno vplivnico Majo Pinterič

Zbrane je nagovoril ravnatelj gimnazije Uroš Škof, ki je dejal, da imajo uvodni del v Domu kulture zato, ker lahko določene vsebine lažje prikažejo kot v šoli. Omenil je, da je letošnje leto posebno za Gimnazijo Brežice, saj na šoli obeležujejo 75 let delovanja, tako da bodo čez leto imeli kar nekaj prireditev v ta namen. »Naš osnovni cilj je, da dijaki pridobijo kakovostno znanje ter razvijejo ustvarjalnost, iniciativnost, samostojnost in solidarnost. Ves ta uspeh gradimo na kvalitetnem delu z dijaki, dobrih medsebojnih odnosih in pestri ponudbi obšolskih dejavnosti,« je povedal in dodal, da vseh poklicev, ki jih bodo v prihodnosti opravljali, sploh še ne poznamo, a najpomembnejša sta znanje in izobrazba. »Naša šola je splošno izobraževalna šola, ki pripravlja dijake na univerzitetni študij in jim omogoča vpis, lahko rečemo, odpira vrata, na prav vse fakultete. S končano gimnazijo in uspešno opravljeno maturo lahko nadaljujete študij na vseh smereh in fakultetah,« je povedal in opozoril, da informacije iz medijev o tem, da je možno s poklicno maturo in petim predmetom na maturi študirati na vseh fakultetah, ne držijo. »Ko izbirate srednjo šolo, si zraven poglejte še razpis univerz za študij in boste videli, da to ni tako.« S tem, ko postanejo dijaki Gimnazije Brežice, pridobijo vstopnico za svojo prihodnost, je dodal.
gimnazija_brezice_informativni_dan (36)

Polna dvorana Doma kulture Brežice z bodočimi dijaki in njihovimi starši112 vpisnih mest za splošno gimnazijo in 18 za športni oddelek

Škof je še navedel, da imajo namen v prihajajočem šolskem letu 2020/2021 v program splošne gimnazije vpisati 112 dijakov in v program gimnazije – športni oddelek 18 dijakov. »Ta program je namenjen dijakom, ki so ob šolanju redno vključeni v športne treninge, tako da lahko obe dejavnosti – tako šolo kot šport – opravljajo istočasno in so pri tem tudi uspešni,« je pojasnil. Poudaril je še pestro izbiro predmetov v drugem in tretjem letniku, pri čemer vsi predmeti omogočajo, da jih lahko potem maturanti izberejo kot pripravo na maturo in opravljajo maturo iz izbranega predmeta. Vsako leto razpišejo tudi program obveznih izbirnih vsebin, in če je interes, lahko ponudijo tudi učenje drugih tujih jezikov skozi različne jezikovne tečaje. Dodal je še, da so ponosni na svoje dijake, ki vsako leto maturo opravijo nad slovenskim povprečjem. Brežiška gimnazija uspešno sodeluje s partnerskimi šolami v Italiji, Franciji, Srbiji, Severni Makedoniji, preko mednarodnih projektov Erasmus+ omogoča dijakom mednarodno izmenjavo, zelo priljubljen je tabor nadarjenih dijakov NadGIBko. Škof je še dal nasvet, zakaj izbrati Gimnazijo Brežice: »Omogoča vam vsestranski razvoj in osebnostno rast, s spoštljivim odnosom in zgledom ustvarjamo prijetno, ustvarjalno in varno učno okolje, dobili boste dobro podlago za študij in se lahko vpisali na vse višje, visoke in univerzitetne študije, kot športnik imate najboljše pogoje za usklajeno šolanje in trening, spodbujamo umetniško nadarjenost dijakov, ponujamo možnost pridobivanja dodatnih znanj na področju naravoslovja, informatike in jezikov, potovanje ne samo po Sloveniji, temveč odkrivanje tujih dežel, sodelovanje v projektih in mednarodnih izmenjavah ter ne nazadnje pridobivanje znanja na prijeten in inovativen način z uporabo najmodernejše tehnologije.«

Na oder so povabili tudi šolsko psihologinjo dr. Gordano Rostohar, ki je med drugim izrazila željo, da bi bilo zelo lepo, če bi se bodoči dijaki vpisali na gimnazijo in s tem nadaljevali svoje šolanje v Posavju, kar je ne nazadnje koristno tudi za samo posavsko regijo. Povedala je še nekaj več o poklicih prihodnosti, pri čemer meni, da bodo zelo pomembne t. i. mehke veščine, kot je delo z ljudmi. In ravno družboslovni poklici, ki so bili po njenem mnenju v zadnjem desetletju po krivici zapostavljeni, bodo prišli pri tem najbolj do izraza. »Gimnazija je zelo pomembna za prihodnost, ker bo treba pri opravljanju svojega poklica imeti zelo široko znanje,« je dodala in v nadaljevanju predstavila še vpisni postopek.

Vmes je potekal program, ki so ga pripravili dijakinje in dijaki Gimnazije Brežice, pri čemer so predstavili tudi Gibko TV, šolsko glasilo GiB, pouk francoščine, program športnega oddelka in inovativni oddelek na šoli, na kratko pa so poklepetali tudi z bivšo dijakinjo, zdaj spletno vplivnico Majo Pinterič. V drugem delu se je dogajanje prestavilo v gimnazijske prostore, kjer so bodočim srednješolcem predstavili posamezna predmetna področja, projekte in vse ostalo, kar lahko dijaki v času šolanja na brežiški gimnaziji doživijo in česar se lahko udeležijo.

R. R.
« Nazaj na seznam