Časopis za pokrajino Posavje
15.05.2021
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dogajanja »v živo« še vedno ni, a Posavski obzornik je še kako živ

Objavljeno: Četrtek, 15.04.2021    Rubrika: NOVICE Redakcija
0821

Naslovna stran današnje številke Posavskega obzornika

Pravih dogodkov »v živo« še vedno ni, a to ne pomeni, da nam zaradi tega ne bi uspelo napolniti še ene številke našega časopisa. Naše Posavje je polno takšnih in drugačnih zgodb, samo (po)iskati jih je treba in že nastane veliko prispevkov, ki bodo pritegnili pozornost naših bralk in bralcev. Verjamemo, da tudi tokrat ne bo nič drugače.

Osma številka Posavskega obzornika v letu 2021 prinaša kopico zanimivih vsebin, seveda tudi aktualnih, kot je pozeba, ki je na žalost močno udarila tudi posavske sadjarje in vinogradnike. Škodo si je na terenu ogledal tudi kmetijski minister dr. Jože Podgoršek in napovedal pomoč države. V času, ko socialne stike omejujejo ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa, pouk in študij pa potekata na daljavo, se pri otrocih in mladostnikih povečuje število čustvenih ter vedenjskih motenj. V celostranskem prispevku pišemo o tem, da socialna izolacija terja davek tudi med mladimi ter da se naj center za duševno zdravje otrok in mladostnikov vzpostavi tudi v Posavju ter zaposli pedopsihiatra.

V osrednjem pogovoru s predsednikom Okrajnega sodišča Brežice Almirjem Kurspahićem smo poleg vseh zadev, povezanih z delom sodstva, govorili tudi o načrtovani prenovi stavbe brežiškega sodišča, ki je že nekaj časa nevarna za okolico, kar se je pokazalo tudi v zadnjem potresu konec lanskega leta, ko se je zrušil dimnik. Prenova naj bi stekla avgusta letos. V rubriki Dnevi osamosvajanja v Posavju tokrat predstavljamo zdravstvenika Milana Haraloviča, ki je bil pred 30 leti v vlogi namestnika načelnika sanitetne enote. Na Bohorju, ki privablja številne pohodnike in kolesarje, bodo energetsko sanirali kočo, kakor boste lahko prebrali v aktualni številki, v kateri ne spreglejte tudi novic, da bo tovorni promet na cesti Radeče–Zidani Most, ki jo trenutno rekonstruirajo, ostal težava tudi po zaključku posodobitvenih del, da bodo v starem mestnem jedru Krškega zgradili čebelarski center, da nameravajo urediti novo dostopno pot proti Gori ter da Klub borilnih veščin Sevnica v tem letu obeležuje 45-letnico uspešnega športnega delovanja.

V tej številki boste našli tudi prispevek o tem, da so na novi karti potresne varnosti, ki jo je izdal Arso, tudi na območju Posavja prikazani višji pospeški tal v primeru potresa kot doslej, a bistvenih sprememb pri zahtevah za potresno varno gradnjo to naj ne bi prineslo. Rubrika Vrtovi Posavja tokrat prinaša koristne nasvete o okrasnih cvetličnih zasaditvah okoli naših domov. Pišemo tudi o Galeriji Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, kjer pravijo, da njihov prostor daje občutek blagodejnega miru, in o razstavi v Posavskem muzeju Brežice o prvem slovenskem Jamieju Oliverju - posavskem kuharskem mojstru Ivanu Ivačiču. Ne spreglejte tudi zapisa o 10-letnici Mestnega muzeja Krško in o uvodu v enajsto sezono bralnega projekta Posavci beremo skupaj, pogovoru s pisateljico Brino Svit. Zadnjo časopisno stran pa tokrat zapolnjujejo Posavci, ki so nastopili v resničnostnih šovih. 

Prijetno branje želimo!

Uredništvo
« Nazaj na seznam