Časopis za pokrajino Posavje
25.04.2024
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dr. Milan Jazbec spet gostoval v artiški šoli

Objavljeno: Petek, 21.04.2017    Rubrika: NOVICE Redakcija
OŠ Artiče-Milan Jazbec (36)

Dr. Milan Jazbec v pogovoru z artiškima osmošolcema

Osnovna šola Artiče je v petek gostila svojega nekdanjega učenca, dolgoletnega diplomata, novinarja, publicista in po novem tudi predsedniškega kandidata dr. Milana Jazbeca.

Jazbec je v času, odkar je karierni diplomat (služboval je v Avstriji, na Švedskem, v Turčiji in zadnjih osem mesecev v Makedoniji), že več kot desetkrat gostoval na svoji matični šoli, na podlagi tega sodelovanja pa je nastalo tudi že nekaj knjig. »To je čvrsta vez, ki je kar samoumevna,« je dejal.
OŠ Artiče-Milan Jazbec (37)

Občinstvo v prosvetnem domu

Z osmošolcema Niko Bevc in Maticem Senico se je pogovarjal o svoj otroških letih v Spodnji Pohanci, spominih na šolska leta v Artičah in nato brežiški gimnaziji, študiju novinarstva na takratni FSPN, prvi zaposlitvi v takratni tovarni celuloze in papirja v Krškem, katere štipendist je bil, vstopu v (mladinsko) politiko itd. V diplomacijo, ki ga, kot je dejal, ni nikoli zanimala, je zašel po naključju. Pravi, da je to zelo odgovorna in naporna služba, v kateri je treba zelo paziti tako na besede kot na obnašanje, pa tudi znati izkoristiti vsako podrobnost ali slučajnost. Navedel je primer srečanja s makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovim, ki se je spomnil svoje udeležbe na mladinskem kongresu v Krškem leta 1986, kjer je bil Jazbec eden izmed organizatorjev, in cvička. Jazbec je nemudoma naročil nekaj steklenic cvička iz krške vinske kleti in mu jih poslal. Sicer pa pravi, da se bolj kot svetovljan počuti kot Pohančan.
 
Glede najavljene kandidature na letošnjih predsedniških volitvah pa je povedal, da mu to predstavlja nov izziv, v katerem želi izkoristiti svoje diplomatske izkušnje. Vanjo se podaja kot neodvisni kandidat, zato bo moral zbrati 5000 podpisov volivcev, pri čemer računa zlasti na svoja posavska poznanstva.
 
Ob koncu pogovora, ko mu je ravnateljica Vesna Bogovič predala tudi simpatično darilo učencev in učenk, so ga povabili, naj, v primeru če bo izvoljen za predsednika, pride odpret novo šolsko stavbo. Pri tem je spomnil, da je sedanji šolski prizidek leta 1978 odprl njegov stari stric Janez (John) Jazbec, ki je vse življenje preživel v ZDA in umrl v 101. letu starosti. »Seveda bi bilo zanimivo, če bi še en Jazbec odpiral to šolo,« je dejal napol v šali.  

P. P.
 
« Nazaj na seznam