Časopis za pokrajino Posavje
19.05.2019
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dušan Klenovšek o človeku in naravi

Objavljeno: Petek, 08.03.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Dušan Klenovšek o človeku in naravi

Dušan Klenovšek

V Mestnem muzeju Krško so sinoči pripravili strokovno predavanje profesorja biologije in kemije, zaposlenega v Kozjanskem parku, ter naravovarstvenega aktivista Dušana Klenovška z naslovom »Človek in narava – sobivanje ali tekmovanje«.

Izhodišče za predavanje je bila razstava vizualnega umetnika Mita Gegiča »Angeli v revirju«, ki v Galeriji Krško izpostavlja aktualna družbena vprašanja, zlasti o ekologiji, odnosu človeka do narave in živali, njegovem agresivnem vstopu v naravo in motenju ekosistema.
Dušan Klenovšek o človeku in naravi

Občinstvo v Mestnem muzeju Krško


 
Klenovšek je v dveurnem predavanju opozoril na številne problematične posege človeka v naravo: nepravilno gospodarjenje z gozdom, spreminjanje kmetijske krajine zaradi intenzivnega kmetijstva, agresivno regulacijo vodotokov, iz katerih izginja življenje, in slabo vzdrževanje nadomestnih habitatov ipd. Opozoril je na nekatere priložnosti v turizmu, npr. Jovse, v katerih živi ptič kosec, cvetoče travnike, ki bi lahko pritegnili 'fotolovce', zavarovana rastišča clusijevega svišča oz. encijana na Sv. Lovrencu itd. Upanje v izboljšanje stanja po njegovem mnenju prinaša novo finančno obdobje v EU, v katerem bi morali denar usmeriti v naravi prijazno pridelavo hrane. Ker se človeštvo trenutno obnaša (samo)morilsko, je zanj edina alternativa pred potjo v izumrtje sonaravnost, torej gospodarjenje, skladno z naravo.
 
Klenovškove poglede bomo podrobneje predstavili v pogovoru z njim v naslednji številki Posavskega obzornika.

P. P.
 
« Nazaj na seznam