Časopis za pokrajino Posavje
30.05.2020
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Duševno zdravje ima v življenju pomembno vlogo

Objavljeno: Sreda, 17.04.2019    Rubrika: NOVICE Redakcija
Duševno zdravje ima v življenju pomembno vlogo

Strokovni tim Centra za duševno zdravje Posavje poleg specialista psihiatrije sestavljajo še diplomirane medicinske sestre, psihologinja, socialna delavka in patronažna medicinska sestra.

V preteklem petkovem dopoldnevu je v predavalnici sevniškega zdravstvenega doma potekala predstavitev delovanja Centra za duševno zdravje odraslih Posavje, ki je namenjen prebivalcem občin Brežice, Kostanjevica na Krki, Krško, Sevnica in Radeče. Delo v centru se je pričelo 1. marca letos.

Z odprtjem Centra za duševno zdravje odraslih Posavje se udejanja sprejeta resolucija o nacionalnem programu duševnega zdravja za obdobje 2018–2028, kajti dobro duševno zdravje predstavlja temelj zdravja nasploh in posledično je tudi temelj socialne ter gospodarske stabilnosti, družbene blaginje in kakovosti življenja ljudi. Duševne motnje, ki so v porastu v vseh evropskih državah, prestavljajo veliko breme za posameznike in njihove bližnje, pomenijo pa tudi veliko izgubo in obremenitev za gospodarske, socialne ter izobraževalne sisteme. Namen resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja je krepitev in ohranjanje duševnega zdravja, preprečevanje duševnih motenj v vseh starostnih obdobjih, zmanjševanje stigme in diskriminacije oseb z duševnimi motnjami, izboljšanje kompetenc strokovnih služb na vseh področjih varovanja duševnega zdravja ter njihovo povezovanje in zmanjševanje institucionalizacije na področju duševnega zdravja. V letošnjem letu bo v Sloveniji zaživelo šest centrov za odrasle ter šest centrov za otroke in mladostnike, do leta 2028 pa naj bi delovalo 25 centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter 25 za duševno zdravje odraslih.

Med prvimi je center za duševno zdravje odraslih dobil Zdravstveni dom Sevnica, kjer so uspeli zagotoviti minimalen kadrovski normativ za Posavje, kajti strokovnjakov na področju duševnega zdravstva primanjkuje. »Ljudje imajo pravico do strokovne obravnave in do zdravljenja hudih ter ponavljajočih se duševnih motenj,« je med drugim dejala psihiatrinja dr. Vesna Švab ter pohvalila delovanje Skupnostne psihiatrične obravnave za Posavje, ki deluje v sevniškem zdravstvenem domu od leta 2013, kjer so doslej obravnavali 500 oseb, ljudi z imeni in priimki, ki imajo težave v duševnem zdravju. »S primernim pristopom smo jim ponudili pomoč, ki je bila zanje najboljša. Vedno je v ospredju pacient, klient in njegova družina,« je pojasnila višja medicinska sestra, profesorica zdravstvene vzgoje in koordinatorica službe Skupnostne psihiatrične obravnave v centru za duševno zdravje odraslih v sevniškem zdravstvenem domu Jacinta Doberšek Mlakar. Psihiatrinja dr. Mojca Zvezdana Dernovšek, ki je del strokovnega tima specialistične ambulante za psihiatrijo v sevniškem zdravstvenem domu, je povedala, da število ljudi, ki so bolniško odsotni zaradi duševnih težav, raste. Izrazila je tudi željo, da bi Posavje, ki na celotnem območju nima pedopsihiatra, dobilo še center za duševno zdravje otrok in mladostnikov.

S. R.


 
« Nazaj na seznam
»