Časopis za pokrajino Posavje
3.10.2023
POSAVSKI OBZORNIK
novi
arhiv

Dva srebrnika, dva zlatnika in županovo priznanje na radeški slavnostni seji

Objavljeno: Ponedeljek, 11.09.2023    Rubrika: NOVICE Redakcija
Radeska slavnostna seja 2023,  (45)

Prejemniki priznanj, predsednik PGD Svibno Uroš Damiš, predsednica Hortikulturnega društva Radeče Jovanka Kranjec, predsednik DI Radeče in ljubiteljski igralec Franc Gros, predsednica Pihalnega orkestra radeških papirničarjev Marjetka Lipec in župan Tomaž Režun.

V minulem petkovem zgodnjem večeru je potekala v Domu kulture Radeče slavnostna seja Občinskega sveta Občine Radeče kot osrednjega dogodka ob radeškem občinskem prazniku, ki ga praznujejo v spomin na razglasitev majhnega trga ob izlivu Sopote v Savo v mesto ter na izgnanke in izgnance, ki so se v prvih septembrskih dneh leta 1945 začeli vračati na svoje domove. Na prireditvi je župan Tomaž Režun, ki je bil slavnostni govornik, podelil dva srebrnika in dva zlatnika ter posebno županovo pohvalo.

Radeska slavnostna seja 2023,  (44)

V imenu vseh dobitnikov priznanj se je zahvalil Franc Gros.

Srebrnik Občine Radeče, ki se ob občinskem prazniku podeljuje za za posebne dosežke in uspehe na vseh področjih družbenega življenja, ob izredno humanem in požrtvovalnem dejanju ter ob drugih utemeljenih podobnih priložnostih, sta letos prejeli dve društvi – Hortikulturno društvo Radeče ob 60-letnici in PGD Svibno za 40-letnico delovanja.

Zlatnik Občine Radeče, ki se podeljuje za večletne uspehe ali enkratne izjemne dosežke trajnejšega pomena ter za večletne uspehe in dosežke, s katerimi se povečuje ugled občine na gospodarskem, družbenem ali drugem področju življenja in dela, sta prejela Pihalni orkester radeških papirničarjev ob 110-letnici delovanja ter dolgoletni ljubiteljski igralec in dolgoletni predsednik Društva invalidov Radeče Franc Gros.

Posebno županovo priznanje je prejel visokorasli nogometaš Benjamin Šeško, ki je prve nogometne izkušnje nabiral v domačem radeškem nogometnem klubu, danes pa pri 20 letih igra na položaju napadalca za nemški klub RB Leipzig in slovensko nogometno reprezentanco. Zaradi udeležbe na kvalifikacijski tekmi za evropsko prvenstvo v San Marinu bo nagrajenec priznanje prejel po prihodu v domači kraj.  

Pred podelitvijo priznanj je prvi mož radeške občine je v svojem govoru nanizal nekaj uspešno zaključenih projektov ter se dotaknil nekaterih novih. Eden pomembnejših je sanacija plazu Žebnik, ki je nujna, saj je v nasprotnem primeru velike količine dežja ogroženo mesto Radeče, če bi plaz zajezil strugo Sopote. Žal se načrti z obnovo ceste skozi Vrhovo časovno odmikajo, nad čimer pa krajanke in krajani niso navdušeni in prav tako ne vsi tisti, ki se vsakodnevno vozijo skozi Vrhovo na delo v smeri Celja ali Sevnice.

Slovesen dogodek v počastitev radeškega občinskega praznika, ki ga je povezovala Katja Čeč, so popestrili in obogatili izjemni glasbeni talenti – mlada pevka Anja Novak ob kitarski spremljavi Braneta Matošca Bizjaka, Pihalni orkester radeških papirničarjev pod vodstvom dirigenta Tomaža Majcna in vokalist Robert Zorec.

Pred prihodom v dom, ki je bil v lanskem letu energetsko obnovljen, so obiskovalke in obiskovalce z živahnimi glasbenimi ritmi pozdravili članice in člani Pihalnega orkestra radeških papirničarjev ter s plesnim nastopom radeške mažorete. Delegaciji predstavnikov ZZB NOB Slovenije in Zveze veteranov vojne za Slovenijo sta odnesli venca k Plečnikovemu spomeniku in k spomeniku ZVVS.

S. R., foto: S. Radi, N. Vahtar

#povezujemoposavje
« Nazaj na seznam
»